2014. február 3., hétfő

Sertés szűz – lehet az unalomból érdekes?



Anno sokak szerint a húsimádat netovábbja volt. Szegény mutter is nemegyszer lóbázta örömittasan a karajt, amiről – ki tudja, milyen kiváltság okán – nem metszették le a nemes részt. Aztán, valamilyen hagymás szaftban erősen túlsütötte, de azt hittük – hitte – ez így jó. Pedig nem. A szűz a disznó hirtelen süthető részei közé tartozik, különösebb high-techet sem igényel. A baj ott kezdődik, hogy szerencsétlen bolti állat jelentős mennyiségű vizet tartalmaz, nyilvánvalóan az árpolitikának és a költséghatékony nevelésnek, táplálásnak köszönhetően (a házi, ne adj Isten, jól táplált mangalicához jutók szégyelljék magukat és lapozzanak). Ez vaskosabb medálként sütve némileg uralható, az egyetlen, igaz lehetőség azonban az egyben sütéskor jön el. Talán így lehet leggyorsabban kihozni a nem túl izgalmas húsból a lehető legtöbbet. A másik támadás pont a sertés gyárilag meglévő, enyhén édeskés karaktere. Sorakoztassuk fel a tormát, de erősítsük a disznót is. Az ő kolbászával.

Sertés szűz almás tormával, krumpli nudlival (négyszemélyes adag)

Két szüzet vásárolok (már bocs). Hártyátlanítom (már bocs), a fejét, farkát lecsapom, más célra használom. A hús nedvességét csökkentendő, a kémiát hívom segítségül. Azaz, durva sóval, frissen őrölt borssal borítom, légmentesen (mondjuk fóliába, majd alufóliába szorosan begöngyölöm) lezárom, 4-6 órára a hűtőbe teszem. Ez idő alatt a só csendesen vizet von el a húsból, nem mellesleg ízesíti azt. Az idő leteltével az ízfokozókat alaposan letörölgetem a húsról, fél órát szobahőn állni hagyom. Vajon sütöm, óvatosan, folyamatosan locsolgatom, időnként újabb darab vajat dobok hozzá, a húst forgatom. Az optimális sütési idő valahol 10-15 perc között van, nem szégyen elővenni a maghőmérőt. Szaftos, belsejében rózsaszín húsra törekszünk elvégre, ilyenkor a maghőmérséklet 60-62 °C. A húst 56-58 °C közti hőmérsékletnél veszem ki,  a maghő még emelkedni fog. Újfent alufóliába tekerem, így pihentetem 10 percet. A cél a melegen tartás mellett a szaftok megőrzése. A várható sikert ünnepelvén 2 cl pálinkát fogyasztok és elvégzem az utolsó simításokat a kísérőkön.

Kolbászos nudli

Krumplit hámozok  (20 dkg),  megfőzöm, áttöröm. Frissen füstölt, 10 dkg puha kolbászt 6 dkg túróval áttörök, villával alaposan átdolgozom. Összegyúrom a kihűlt krumplival, egy tojássárgával, 3dkg keményítővel. Sós vízben kifőzöm, folyóvíz alatt lehűtöm, vajon átforgatom.

Tormás almaszósz – avagy almás tormaszósz

20 dkg savanykás almát reszelek, azonnal nagy kanál citromlével vegyítem. Néhány csepp olivaolajjal, csipet sóval, cukorral, púpos evőkanál reszelt tormával vegyítem, átturmixolom.

A húst kicsomagolom, tálalok. Akár egy alternatív disznótoros… A hús szaftos marad, még ha csak gyenge, ipari darab is… Egy komolyabb, hordós fehéret érdemel, továbbá, kora esti fogyasztást, a nudli embert kíván!


Szűz, nudli meg az almaszósz.