2014. október 5., vasárnap

Top gombák – a különcök




Az idei nyarat, őszt átkozza borász, mezőgazdász, isteníti gombász. Rég nem látott mennyiségben és változatosságban lepték el a talajt, a fákat az egyedek. A csapadékmennyiségnek, párának köszönhetően pedig olyan fajok is előbújtak, amikkel ritkán lehet találkozni. Idő-, és szakértelem híján marad a bizalmi tőke, ily módon kérem, a ritka máj- és káposztagombához is hozzá lehet jutni. Igazi leíró nevek ezek, ráadásul a májgomba esetében nemcsak a külcsín, de a belbecs is a névadóra hajaz. Vegyük őt elsőként górcső alá (kollégáknak már a latin név is sokat mondhat, Fistulina hepatica). Fiatal korában narancsszínű, később veszi fel a jellegzetes vörösesbarna árnyalatot. Lombhullató fák törzsén növekszik, a csapadék mellett viszonylagos meleg is szükséges megjelenéséhez. Felhasználás előtt az idősebb példányok bőrét el kell távolítani, a gombát minden esetben szükséges beáztatni. Nem azért, mert koszos lenne, ellenben a csersav tartalma meglehetősen magas, amit víz, vagy tej segítségével lehet redukálni. Szárítás után konyhakész. A káposztagomba sem véletlen kapta a nevét a hasonlatosság szembetűnő (bár az angolok cauliflower mushroom, karfiolgomba névvel illetik). Intenzív gomba illatot áraszt, az íze is ennek megfelelő, fűszergombának elsőosztályú. A gomba fenyőparazita, fiatal, krémszínű példányai ehetők. Tisztítása macerás, célszerű alaposan megmosni, gyümölcsszárítóban kipörgerni, száradás után konyhakészre darabolni. A különcök előtt egy kombinációval és egy levessel tisztelegjünk, ha pedig lehetőségünk van beszerezni, ne habozzunk.

 Az alanyok.
 
Káposztagomba leves (négyszemélyes adag)

Olajon kis fej kockázott hagymát, gerezd fokhagymát párolok, egy-egy, karikázott sárga- és fehérrépát adok hozzá, pirítom, majd vegyítem az apróra vágott káposztagombát is. Pár percig párolom, sóval, friss majorannával ízesítem, 1 l csirke alaplével öntöm fel. Egyet forralok, nagy pohár tejfölbe lapos evőkanál lisztet keverek, majd besűrítem a levest. Tetejére grillezett vargánya szeletet, friss petrezselymet dobok, olivaolajjal megcsepegtetem. Kanalazok, elmélkedem. A gomba a természet nagy ajándéka…

 
Káposztagomba leves.

Rizibizi hallal, gombákkal

20dkg rizikegombát kockázok, párolok. Egy sárgarépát csíkozok, pirítok, zöldborsóval keverem, majd valamennyit készre főtt gerslihez vegyítem (négy személyre 25 dkg gerslit számítok). A káposztagombát a szokásos módon tisztítom, két percig forralom, házi, sültpaprikás majonézhez keverem. Fogas szeletet grillezek. majd a grill serpenyőben a májgomba szeletet is megpirítom. Tálaláskor kevés sóval illetem. Könnyű fehérborral ünneplem az orgiát.

 
Rizike,rizibizi, ez-az.