2014. augusztus 3., vasárnap

Balaton – északi part. Kicsik és nagyok. Part II.



A Káli-medence csendes zugában, Mindszentkállán egy csinos parasztházban találván szállást adódott a lehetőség a csillagtúraszerű étterem látogatásra. A nagyokról már esett szó, következzenek a „kicsik”. Két igazi régiós, valamint családi vizitálás okán egy csopaki egység. Mindhárom szerepel a hazai gasztró térképen, a Kővirágot a Balaton part legjobb éttermei közé sorolják, a Söpteit pedig a Dining Guide teszi a Top 100 hazai közé. Sajnos, közös jellemző, hogy a viszonylag magasra pozicionált ételekhez a szerviz nem tud felnőni, két helyet a semleges, a harmadikat pedig a lelkes amatőr jelzővel lehet talán a legjobban jellemezni. Senki ne higgye, hogy pusztán hedonizmus uralta ottlétünket, a Káli-medence rengeteg látnivalót tartogat. A reklámfronton terjedő „magyar Toszkána”, „magyar Provance” azért erős túlzás, az infrastruktúra, gondolkodás ettől fényévekre van, de a hely kétségkívül szerethető. Az éttermi élmények előtt néhány gondolat a lassan legenda kategóriát ostromló Káptalantóti termelői piacról. A hely mindössze 7 éves múltra tekint vissza, Harmathy Ildikó, a terület tulajdonosa álmodta meg. A miliő messze nem európai, poros, zsúfolt, keszekusza, a hatóságok vegzálják is elégszer, ettől még érdemes vizitálni. A számtalan külföldi miatt magasra pozicionáltak az árak, de a bolhapiacon, régiségek és nívós gasztró termékek között ki-ki találhat kedvére valót. Rövid látogatásunk során Kalláék kiváló sajtait kóstoltuk, de a lekvárok, olajok, ecetek, disznóságok, füstölt halak komolyabb bevásárlást is lehetővé tesznek. Kihagyhatatlan – előtte idegesebbek vegyenek be nyugtatót. Feszültségünk csillapodván jöjjenek hát az éttermek. A szomszédos település, Köveskál, két reprezentánst is felvonultat, a látogatást célszerű összekötni a Káli Kövek borászat látogatásával, Rezeda névre hallgató rizlingválogatásuk kiemelkedő, az egyik legszebb hazai termék.

Kővirág, Köveskál

Látványban már-már Taubenkobelt idéző panzió és étterem, a helyfoglalás erősen ajánlott. A kerthelyiség hangulatos, étlap nincs, a körben elhelyezett táblák némileg túlzsúfoltak, nehezen olvashatók. A teltház gyorsan kialakul, ettől – legalábbis részünkről a benyomás egyértelmű – a háromfős pincércsapat gyorsan kedvét veszti. Komolyabb hibát ugyan nem vétenek, de az a kis plusz… Az hiányzik. 

 
Sajtkrém, rózsabors hangsúllyal.

Az előételnek választott sajtkrém némileg túlteng a rózsaborstól, a feltüntetett aszalt paradicsom pedig alul reprezentált, ellenben a sajtkrém ízletes, optimális hőfokú. A ház boraként ajánlott rozé a régiós várakozásokat felülmúlóan kellemes. 

 
Tehénből grillezve.

A gyümölcslevest kóstolója ízletesnek titulálja, nálam ez az étel öröktől fogva a ronda és nem finom kategóriában szerepel. A grillezett tehénsajt remek alapanyagot valószínűsít, a készítés is tökéletes. 

 
Végre egy ehető csirkemell.

A csirkemell szaftos, a kuszkusz pont elégségesen kapris-fetás-paradicsomszószos, minőségi fogás ez is. Nem lévén nagy bélszín fan, kicsit bizalmatlanul tekintek a jobb híján választott csíkokra, de a véresre sütés tökéletesen sikerült, a juhtúrós dödölle pedig egyszerűen fantasztikus. 

 
Juhtúrós dödölle, elbújva.

Komolyabb borkíséretre vágyván a közeli Liszkay pincészet cab sav-jára esik a választás. Jó kis meggyes portéka, szerettem. A kacsacomb közel optimálisra sütött, értékéből némileg levon a szükségesnél nagyságrenddel több maradvány tollazat. 

 
Tollas kacsa.

A puliszka rendben van, a barackos barnamártás pedig igazán nagy durranás. A kávé korrekt, a pálinka kínálat minőségi. Sokra hivatott hely, igazi magaslatra talán a némileg barátságosabb felszolgálás emelhetné.

Káli Art Inn, Köveskál

Kvázi a Kővirág szomszédságában, a főúton elhelyezkedő étterem és panzió. Ha akkor Taubenkobelt emlegettem, itt a Taubenkobel 2. Gyönyörű, rendezett kert, friss zöldségekkel, Wimbledont (persze csak a torna elején) idéző pázsittal. 

 
Amuse.

Foglalni kötelező, étlap nincs, estére négy fogást készítenek. Amuse bouche is érkezik, némiképp minimalista tálalásban. A kecskesajttal töltött ruccola virág dióval így is kiváló. 

 
Nyelves dinnye.

Amint az ötletesen variált, pármai helyett füstölt marhanyelvvel tálalt sárgadinnye is. Kiemelkedő fogás a füstölt paprika krémleves, kolbász chipssel. Már-már megkönnyezem a gyönyörű étkészletet, anno nagymamám tálalta testvérében a vasárnapi ebédet.

 
Füstölt paprika krémesítve.

A főfogás egyben sütött szűz, gnocchi, grillezett zöldségek. A szűz szaftossága optimális, kevesen tudják így elkészíteni. Némiképp rátelepszik azonban a túldózírozott rozmaring. A gnocchi hibátlan, amint életem legjobb barackos pitéje is. 

 
Megettük.

Az egyik legjobb pite evör.

Kávé, pálinka rendben. A felszolgálás itt meríti ki a lelkes amatőr fogalmát, természetéből adódóan hibákkal. Profi gárda mellett az étterem nagyon magasra juthatna….

Söptei Pincészet és Étterem, Csopak

Rokonlátogatás okán a bázistól kicsit messzebb kalandozva térünk be, a Top 100 elvileg garanciát jelent. Felturbózott présház, hangulatos terasszal, remek kilátással a szőlőhegyen. A felszolgálás semleges, a borkínálat a pincészet portékáira épül, azokat borsos áron méri. Elmondás szerint a fogas balatoni és friss, ami később be is bizonyosodik, az elkészítés már problémásabb. Az étlap tízegynéhány tételes (a neten nem érdemes nézni, mert ott a 2008-as verzió érhető el). A vargánya krémleves állagra hibátlan, ízében az eltúlzott kakukkfű dominál, vargányán kívül pedig feltehetően más gomba is került bele. 

 
Sajtok.

A sajttál minőségi, a sajtok eredetére sajnos nem kapunk választ, a savanyított hagyma szuper. A kacsamájkrém ízletes, a retro tálalás sem ront ezen, a kenyér sajnos gyenge ipari darab. 

 
Nagyi kacsamájkréme.

A design feltűnik a marhanyelv tányéron is, ettől még nagy kedvenc, nálam lever minden iberico-t, avagy pármait. A mangalica karaj közel tökéletesre sütött, a kolbászos gersli rizottó szenzációs, a nap legjobb fogása. 

 
Mangakaraj, kóbászos gersli.

A szarvaspöri rendben van, a szalvétagombóc némileg száraz, de a kovászos uborka bőven ellensúlyoz. Ízletes a rántott tarja, az igazi csúcs a római köményes káposztasaláta, önmagában is remek. A paradicsomsaláta gyenge balzsamecettel nyakig locsolt, felejtős. 

 
Rántott nyak, szuper sali.

Ahogy a fogas is. Kár érte, mert érződik, hogy friss, ízletes halról van szó, sajnos a minimális sózást sem kapta meg, a cukkinis rizottó pedig kiszáradt, ráadásul a hozzáöntött alkoholból is jelentős hányadot megőrzött. A csokis süti finom, a málna fagyi maga az őserő, kiváló, friss ízzel. A kávé középkategóriás, a pálinka kínálat rendben van. Részünkről a „kicsik” közt bronzérmes.

 
Minőségi fogas, íztelenül.

A rövid kitekintés totált nem nyújthat, de a vizitált éttermek bármelyike jó szívvel ajánlható a gasztronómia iránt kicsit is érdeklődőknek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése