2012. szeptember 27., csütörtök

Pesto, újkori változatokban



A pesto kultúrkört már tárgyaltuk, érlelődő hosszabb toszkán gasztrobeszámoló előtt mintegy felvezetésként következzen egy ruccolás változat többszöri felhasználása. Az ok meglehetősen prózai, a gyakran gyártott esti salátához ruccolát keresve csak nagy kiszerelést sikerült beszerezni, a felesleg pedig pestóvá nemesült.
 
Ruccolás pesto

Megfelelő méretű kőmozsár változatlan hiánya miatt botmixerrel gyártottuk. Az arányok tájékoztató jellegűek, kóstolás szükségeltetik az ízvilág tökéletes belövéséhez. Az alant részletezendő mennyiségből két személy részére két ételt is domborítani lehet.
Két gerezd fokhagymát csipet sóval, 10 dkg ruccolával, 8-10 dkg fenyőmaggal, 1-2 leöblített szardella filével (umami:-)), hozzávetőleg fél dl olivaolajjal, 5 dkg parmezánnal, evőkanálnyi citromlével, borssal dolgozok össze. A megfelelő állag az olaj függvénye, a sajt és olaj minősége alapkövetelmény. Hűtőben néhány napig eláll.

Szűzpecsenyével

Kisebb sertés szüzet a szokott módon sütök, a pestóval, pirított fenyőmaggal, citromos öntettel locsolt salátával tálalom.

 Ruccola pesto, szűziesen.


Spagetti, ruccolás pestóval

A pestót spagettivel vegyítem, ruccola levéllel, pirított fenyőmaggal díszítem, frissen reszelt parmezánnal szórom meg. Mindkét fogás könnyű fehérbort kíván…

Ruccola pestós spagetti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése