A pesto kultúrkört már tárgyaltuk, érlelődő hosszabb toszkán
gasztrobeszámoló előtt mintegy felvezetésként következzen egy ruccolás változat
többszöri felhasználása. Az ok meglehetősen prózai, a gyakran gyártott esti
salátához ruccolát keresve csak nagy kiszerelést sikerült beszerezni, a
felesleg pedig pestóvá nemesült.
Ruccolás pesto
Megfelelő méretű kőmozsár változatlan hiánya miatt
botmixerrel gyártottuk. Az arányok tájékoztató jellegűek, kóstolás
szükségeltetik az ízvilág tökéletes belövéséhez. Az alant részletezendő
mennyiségből két személy részére két ételt is domborítani lehet.
Két gerezd fokhagymát csipet sóval, 10 dkg ruccolával, 8-10
dkg fenyőmaggal, 1-2 leöblített szardella filével (umami:-)), hozzávetőleg fél dl
olivaolajjal, 5 dkg parmezánnal, evőkanálnyi citromlével, borssal dolgozok
össze. A megfelelő állag az olaj függvénye, a sajt és olaj minősége
alapkövetelmény. Hűtőben néhány napig eláll.
Szűzpecsenyével
Kisebb sertés szüzet a szokott módon sütök, a pestóval,
pirított fenyőmaggal, citromos öntettel locsolt salátával tálalom.
Ruccola pesto, szűziesen.
Spagetti, ruccolás
pestóval
A pestót spagettivel vegyítem, ruccola levéllel, pirított
fenyőmaggal díszítem, frissen reszelt parmezánnal szórom meg. Mindkét fogás
könnyű fehérbort kíván…
Ruccola pestós spagetti.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése