2012. november 15., csütörtök

A nevenincs tészta



Feltehetően nem állok messze a valóságtól és a spanyol viaszt sem fedezem fel a következő állítással. Minden profi és amatőr szakács, valamint kényszerből főző tarsolyában van néhány olyan recept, amit idő, vagy késztetés hiányában tud előhúzni. Amikor nincs kedv recepteket böngészni, gépeket búgatni, időt múlatni, viszont mégis kéne gyorsan enni valami meleget, ami ráadásul finom is. Nálunk az egyik ilyen jolly joker a név nélküli tészta, amit persze lehet különböző – tejszínes, sonkás tejszínes, bazsalikomos, stb. – módon illetni, de minek. A kérdés idehaza a „Dobjak össze egy tejszínes tésztát?” formában merül fel és rögtön mindenki tudja, miről van szó. Felejtsük el a tésztagépet, rafinériákat, viszont a produktum negyed óra alatt összeáll és még finom is. Az alapanyag azért itt sem közömbös, csízió (vagy hogy hívják) sajtszerűséggel nem működik, a sonkára is érdemes áldozni.
 

Nevenincs tészta (kétszemélyes adag)


Bolti farfalle, vagy tagliatelle tésztát főzök ki (15-20 dkg), készültét a szószhoz időzítem. Részben vajon, részben olivaolajon egy karikázott póréhagymát dinsztelek 1 percig (tavaszi zöldhagyma is megfelel), majd rádobok 8-10 dkg kockázott sonkát. Szóba jön a prosciutto, jamon serrano, vagy iberico, fekete erdei változat. A sonka színváltozását elegendő megvárni, kerül rá frissen őrölt bors, amennyiben nincs friss bazsalikom, a szárított verzióból csipetnyi. Öntök hozzá 10 dkg nagyságrendben zsenge mirelit zöldborsót, átkeverem, amíg a borsó felenged. Időben ez sem több két percnél, ha abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy rendelkezem friss bazsalikommal, néhány méretesebb levelet durvára vágok, mehet az edénybe. Egy kavarás után nyakon öntöm főzőtejszínnel, a mennyiség 2 dl, a cél nem tésztás szósz, hanem szószos tészta előállítása. A sósság a sonka fajtájának függvénye, csak a végén érdemes kóstolni, esetleg utánasózni. Mehet is a tészta tetejére, jóféle, frissen reszelt parmezán, avagy pecorino következik, kevés friss borsot a tányéron is elbír. Borilag rugalmas, száraz fehér, vagy rozé mehet mellé.

  
Tészta a'la jolly joker.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése