Mit ad ég, csaknem napra pontosan egy éve került fel az első
lencsés bejegyzés a blogra. A puy-i verziónak már akkor oltárt állítottam, a késő
őszi lencse kívánás ismétlődése azért elgondolkodtató. Fogadjuk el azt (amúgy általam
kreált) a magyarázatot, miszerint a szervezet a napfényes órák rövidülésével
molibdénért kiállt, ami egyrészt a csontokat keményíti D vitamin ínséges
időkben, másrészt a hüvelyesekben bőven található. Táplálkozásélettani
zagyválás helyett keressünk inkább receptet. Főzelék, saláta kilőve, mintha
rémlene valami Eckart Witzigmanntól. Mert ugye, honnan merítsen az
ember, ha nem tiszta forrásból? Keresés,
találat, némi variálás, jöhet a főzés. Izgalmasnak ígérkező kísérlet, miként
nemesíti néhány egyszerű alapanyag a lencsét egy halfilé elegáns kísérőjévé…Nem
mellesleg összeáll egy leves is, a ráfordítás mindössze egy óra, ami post
ügyelet napon nem közömbös. Az ördög azért a részletekben bújik el, a minőségi hozzávaló (puy lencsét használtam, a friss hal és zöldség sem kevésbé lényeges) alap.
Lencsére fel!
Az apró puy lencse nem igényel előzetes áztatást, 25 dkg-t
átmostam, ¾ liter hideg vízzel öntöttem fel, dobtam hozzá 5 g sót, méretesebb teatojásba
friss rozmaring, kakukkfű és babérleveleket, valamint 2 gerezd fokhagymát
helyeztem és elneveztem bouquet garninak. Éppen gyöngyöztetve főztem, ez a
lencse függvényében 20-25 perc. Amint a lencse elérte a roppanósságot,
2 csészényit (kb 2decis) kivettem belőle.
Lencseleves némi betéttel
A maradék főzőlét lencséstől leturmixolom, 2 dl szárnyas alaplével
homogenizálom, hozzáadok 1 csésze lencsét, a végső ízt némi mustárral és reszelt citromhéjjal állítom be.
Levesbetétnek vékonyra karikázok némi sárgarépát és szárzellert, 2-3 dkg
szeletelt bacon társaságában néhány percig pirítom, tányérba szedem és rámerem
a levest. A tetejét némi friss kakukkfűvel díszítem.
Lencseleves, ronda, de finom.
Pisztráng lencsemártással
A pisztrángot filézem, egyszerűen bőrén sütöm. Némi
olivaolajra egy, szeletelt sonkahagymát, 5 dkg bacont dobok, erős lángon pirítom, kerül hozzá némi szeletelt fokhagyma, majd nyakon öntöm 2 cl balzsamecettel. Ez az
a fázis, ahol célszerű kicsit odafigyelni, ami csak annyit jelent, hogy tilos az
edény fölé hajolni, különösen pedig nagyobb levegőt szippantani, mert az
elpárolgó ecet a nyálkahártyának nem jó barátja. Két-három keverés után mehet
rá a félretett lencse, 2 dl
hal-, vagy szárnyasalaplé. Ezt kíméletesen felére forralom, 1 dl főzőtejszínt öntök hozzá,
megrottyantom, hüvelykkörömnyi vajjal montírozom, csepp friss borsot őrlök rá.
A halat sült koktélparadicsommal díszítem, a mártást mellétálalom. Borilag a
sauvignon már nem olyan egyértelmű, a lencse miatt akár rizling vonal sem
elképzelhetetlen…. Lehet kinevetni a
lencsés halat, de érdemesebb kipróbálni, nagyot szól…
Pisztráng, tejszínes lencsemártással.
Az alaprecept:http://buvosszakacs.blog.hu/2009/03/11/lencse_2
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése