Nem, nem az íróról, Boris Pasternakról kívánok értekezni,
ezt meghagynám az irodalmi ihletésű blogoknak. Honfitársaim műveltségét nem
megítélve, lehet, hogy az író nevét mégis többen ismerik, mint az azonos nevű zöldségét.
Nem mindig volt ez így, főleg, mielőtt Pasternak még meg sem született… A
növény lassan feledésbe merül, kár lenne érte. Sajnos nehezen hozzáférhető, ha
mégis kapható, könnyű elsétálni mellette, a petrezselyemgyökér csaknem
tökéletes hasonmása révén.
Paszternák, a majdnem petrezselyem.
Ha jobban szemügyre vesszük, a különbségek azért
szembetűnőek. Dundibb zöldségről van szó, illata pedig hámozatlanul is intenzív
gyömbéres, citrusos jelleget hordoz. Európában egyebekben őshonos, a cukor
megjelenése előtt édesítésre is használták, fontos táplálékforrás volt, ezen
szerepéből a burgonya szorította ki. Puhára párolva pürésíthető, lehet köret,
leves, saláta alapanyaga, a zsenge példányok süthetők is. Friss egyedekhez
jutva született az alábbi kompozíció.
Paszternák püré, szalonnás, káposztás szarvassal
Középkategóriás méretű paszternákból hat darabot hámozok,
karikázom, 5 dkg vajon, némi víz hozzáadásával puhára párolom. Másfél-két óra
elteltével krumplinyomóval áttöröm, némi tejjel, bőséges sóval, újabb 5 dkg
vajjal felfőzöm, szitán átpasszírozom. Friss kakukkfűvel díszítem.
A családi ajándékozás révén rámszállt, 60 dkg körüli szarvas
karajt hártyázom, centiméterenként
szeleteket kezdek vágni, de a húst nem hasítom át teljesen. Az így keletkezett zsebekbe
sót, borsot, átmosott savanyú káposztát, vékony szelet mangalica szalonnát
pakolok, végül a húst kívülről is fűszerezem. Vasedény aljára néhány szelet
szalonna, majd a fél kg káposzta maradéka kerül. Ráhelyezem a húst, szórok
mellé babérlevelet, egész borókát, 1
dl vizet öntök rá, a káposzta tetejére ismét némi
szalonnát pakolok. Tél révén fontos ugyanis a megfelelő kalóriabevitel, a
paszternák meg úgyis egészséges. 180 fokos sütőben a hústól függően 2 – 2,5
óra, időnként nem árt meglocsolni. Leginkább a vad miatt vörös jár hozzá,
Takler merlotjára esett a választás, nem kétség, hogy bármely cabernet sem
vallana szégyent. Azt meg különösen szeretem, ahogy ezek a mangalica szalonnák
szét tudnak olvadni, átitatva a káposztát, életre keltve a húst…. Fenti mennyiség 4 átlagos étkű embernek elegendő, mi hárman végeztünk vele.
Savanyú káposztás szarvas, paszternák püré.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése