2012. december 6., csütörtök

Paszternák pürésítve, szarvassal bolondítva



Nem, nem az íróról, Boris Pasternakról kívánok értekezni, ezt meghagynám az irodalmi ihletésű blogoknak. Honfitársaim műveltségét nem megítélve, lehet, hogy az író nevét mégis többen ismerik, mint az azonos nevű zöldségét. Nem mindig volt ez így, főleg, mielőtt Pasternak még meg sem született… A növény lassan feledésbe merül, kár lenne érte. Sajnos nehezen hozzáférhető, ha mégis kapható, könnyű elsétálni mellette, a petrezselyemgyökér csaknem tökéletes hasonmása révén.

Paszternák, a majdnem petrezselyem.

Ha jobban szemügyre vesszük, a különbségek azért szembetűnőek. Dundibb zöldségről van szó, illata pedig hámozatlanul is intenzív gyömbéres, citrusos jelleget hordoz. Európában egyebekben őshonos, a cukor megjelenése előtt édesítésre is használták, fontos táplálékforrás volt, ezen szerepéből a burgonya szorította ki. Puhára párolva pürésíthető, lehet köret, leves, saláta alapanyaga, a zsenge példányok süthetők is. Friss egyedekhez jutva született az alábbi kompozíció.

Paszternák püré, szalonnás, káposztás szarvassal

Középkategóriás méretű paszternákból hat darabot hámozok, karikázom, 5 dkg vajon, némi víz hozzáadásával puhára párolom. Másfél-két óra elteltével krumplinyomóval áttöröm, némi tejjel, bőséges sóval, újabb 5 dkg vajjal felfőzöm, szitán átpasszírozom. Friss kakukkfűvel díszítem.
A családi ajándékozás révén rámszállt, 60 dkg körüli szarvas karajt hártyázom, centiméterenként szeleteket kezdek vágni, de a húst nem hasítom át teljesen. Az így keletkezett zsebekbe sót, borsot, átmosott savanyú káposztát, vékony szelet mangalica szalonnát pakolok, végül a húst kívülről is fűszerezem. Vasedény aljára néhány szelet szalonna, majd a fél kg káposzta maradéka kerül. Ráhelyezem a húst, szórok mellé babérlevelet, egész borókát, 1 dl vizet öntök rá, a káposzta tetejére ismét némi szalonnát pakolok. Tél révén fontos ugyanis a megfelelő kalóriabevitel, a paszternák meg úgyis egészséges. 180 fokos sütőben a hústól függően 2 – 2,5 óra, időnként nem árt meglocsolni. Leginkább a vad miatt vörös jár hozzá, Takler merlotjára esett a választás, nem kétség, hogy bármely cabernet sem vallana szégyent. Azt meg különösen szeretem, ahogy ezek a mangalica szalonnák szét tudnak olvadni, átitatva a káposztát, életre keltve a húst…. Fenti mennyiség 4 átlagos étkű embernek elegendő, mi hárman végeztünk vele.

Savanyú káposztás szarvas, paszternák püré.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése