A fondue – avagy svájciasan fondü – ravasz francia, svájci
találmány, valamikor a XIX. század végéről. Eredeti formája a maradék kemény
sajtok, kenyerek elpusztítását szolgálta, az élvezeti érték javítására a sajtot
borban felolvasztva, majd kenyérrel kitunkolva. Varázsa nem kérdés, közös
tunkolás, alkoholgőz, kész is a tökéletes este. Nem utolsó sorban a maradék
bort pedig meg lehet inni…. A divatot meglovagolva ma már léteznek húsos és –
uram bocsá – édes fonduek is. Az alapváltozathoz visszakanyarodva számunkra
roppant kedves mutáció a Mont d’Or sajt, amit saját dobozában lehet
elkészíteni, a blog már kimerítően értekezett róla. A szezonális termék
beszerzése némiképp bonyolultabb, mint 10 dkg Tesco trappistát, netán csíziót bevásárolni,
de nem megoldhatatlan. A már ismertetett alapváltozat ezúttal némi chutney-val
egészült ki, az alapötlet a Susogó étterem érdeme. A chutney kifejezéstől nem
kell megijedni, nyugodtan hívhatjuk darabos, fűszeres lekvárnak is. Indiai
származék, az angol gyarmatosítók terítették Európában, idehaza ismertsége
viszonylagos, mint annyi másé… Frissen készül, a titok az édes ízt részint
kioltó, de inkább átlényegítő fűszerezésben van.
Körte chutney (kétszemélyes adag)
Személyenként egy körtét (jelen pillanatban a Bosc Kobak
fajta érhető el számomra) hámozok, vékony cikkekre darabolok. Edényben
evőkanálnyi kristálycukrot olvasztok, rádobom a körtét, kevergetem, a letapadni
kívánó, karamellizálódott gyümölcsös cukrot folyamatosan noszogatom. A körte
érettségétől függően 10-15 perc alatt megpuhul, lehúzom, megvárom, amíg
lelangyosodik.
Óvatosan a karamellel!
Villával összetöröm, lapos evőkanál mustárt keverek hozzá. Itt
is célszerű valamilyen jobb, francia mustárt választani, a Globus nem biztos,
hogy hozza a kívánt hatást… A mustár pontos mennyisége nem határozható meg,
kóstolásra kell hagyatkozni, nagyjából akkor jó, amikor már nem az édes körte,
de még nem a savanykás mustár íz dominál. Egészen döbbenetes ízvilág jön létre,
amire azért még újabb csapást mérünk. Méghozzá két tekerés bors, és körömnyi,
finomra aprított friss chili formájában. A peszmeg nagyon jól működött a
sajttal, már csak egy kevés friss baguette a tunkoláshoz és két pohár a maradék
bor elszopogatásához…. Testesebb száraz fehér, lehet akár tokaji is, jelen esetben hordós érlelésű chardonnay volt a választás (Wekler). Mont d’Or forever!!!!
Mont d'Or, körte chutney.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése