2013. június 14., péntek

Susogó – születésnapi köszöntés helyett



Csaknem napra pontosan egy éve nyitott újra a Susogó étterem Pécsen. Az első vizitálás megörökítésre került a blogon is. Azóta többször megfordultunk itt, talán nem túlzás annak deklarálása, hogy a szokványos, vendég-vendéglős kapcsolatnál némiképp szorosabb viszony alakult ki. Kekecek ily módon vehetik a következő sorokat akár szubjektívnek is. Sokszor merengek azon, mitől nevezhetünk jónak egy éttermet. Az alapok persze egyértelműek. Együnk mindig, kiszámíthatóan jót, de nem ugyanazt és érezzük jól magunkat. Egyik megvalósítása sem könnyű, talán mégis a személyzet részéről hozzátett extra lehet az, ami egy éttermet kiemel a szürke átlagból. 


 Karaj, sárgaborsópüré, design elemek.

 A parány Susogós csapat már részint említésre került, mindössze egy személyi változás történt. Märcz Évi távoztával a Corsóból Karácsony Mesi érkezett. Hívhatnánk a macaronok királynőjének, de ezzel tál desszertjeit fosztanánk meg a kiválóság jelzőjétől. Merész, hétről-hétre megújuló kreációk ezek, melyekben megjelennek csípős (cayenne-i borsos vanília fagyi), fűszeres (bazsalikomos karamell) ízek is. Csak az biztos, desszertet mindig kell enni! 

 Mesi-féle szamócás.

Étel és bor harmóniáját sem lehet elégszer hangsúlyozni (itt kérek elnézést a nagymamáktól, már rég nem tartom be intelmüket, miszerint inni az étkezés végén kell…). A Susogós borkínálat akár komolynak is tekinthető, bár a hely nem elsősorban ettől méltó a borvendéglő titulusra. Ehhez kell Palkó Gábor, akit bízvást nevezhetünk az ország egyik legjobbjának, legyen szó akár a borok, akár az ételek ajánlásáról. 

Na, kérem, így kell sütni a Jakabot.

Mi is maradt ki? Ja, a konyha. Deák Lajos fellegvára ez. A koncepció világos, az alapanyag beszerzés útvonalai is viszonylag gyorsan kialakultak a hazai viszonyok nehézségei ellenére. A hetente változó téma akár naponta változó formában jelenik meg, a napi ajánlat táblán és az asztal mellé telepedve kártyán tekinthető meg. Leves, elő-, főétel, desszert választható, amit ma már régiós sajtválogatás is kiegészít. A fogások száma 3-7 között variálható, a nyitás óta változatlan árfekvéssel. 

Marhanyak, tök, vízi spárga.

Magamfajta amatőr nem boncolgat, nem ismertet molekuláris összetételt és a Maillard-reakcióval is csak távoli ismeretségben van. Viszont szeret hátradőlve falatozni, közben jó borokat kortyolni. Élvezni, amikor estenként rövid időre a séf, a cukrász is feltűnik az asztalnál. Meglátja a szemükben a csillanást az elismerő szóra – és felismeri, kérem, itt nem csak fakanállal főznek, hanem szívvel is. 

 Bárányfartő, sültpaprikás káposztával.

Az ételek ettől is sikerülnek kerekre. A húsok naturálisak, a köretek szinte sosem ismétlődnek. Miért is ismétlődnének, hiszen az ötletek tárháza kimeríthetetlen. Látszólag könnyed játék ez, de aki kicsit is belelát a főzés bugyraiba, tudhatja, mennyire magabiztos tudás és kretaivitás áll e mögött. 

Finnyásoknak csirkemell, krumplipüré a'la Lajos.

A ragadozók biztosan megtalálják a számításuk, a szinte standard mangalica mellett jóféle hazai hal mindig akad, gyakori vendég a szárnyas, nyúl, de kuriózummal is lehet számolni. Lásd kecske, vízi bivaly, bárány, marha (nem kivénhedt tehénről, marháról beszélek), kagylók. A köretek egy év alatt is bőven megtöltenének egy szakácskönyvet, a világbajnok rizottó mellett talán a gersli hagyta a legmélyebb nyomot. Zacskós sült krumplit viszont nem érdemes keresni. Egy szónak is egy a vége, a Susogó pillanatok alatt visszakerült a hazai gasztrotérképre. Cseppet sem érdemtelenül. Sok szem fog elkerekedni a Gault Millau őszi megjelenésekor…. Boldog szülinapot, Susogó!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése