A szezon gyorsan lepörgött, szomorúságra azért nincs ok,
talán végre tényleg beköszönt a nyár, gyümölcsökkel, zöldségekkel, gombákkal,
hőség miatt fogyasztott könnyű rozékkal, reduktív fehérekkel. A spárgát a
következő évadig (az egész évben hozzáférhető, méregdrága dél-amerikai
változatokban nem hiszek) szívünkben őrizzük, két, gyümölcsös változattal
állítva méltó emléket. Mert a spárga nagyszerűen megfér az ugyancsak szezonális
virágzást élő eperrel (alias szamóca), a lassan ízes formájában hozzáférhető
paradicsommal. Könnyű „levest”, előételt ért a kombináció.
Szamócás paradicsomvíz spárgával (négyszemélyes adag)
A paradicsomvíz készítése csak első látásra tűnik macerának.
A tavalyi ötletet némiképp továbbfejlesztve, az ízvilágot gazdagítva, a másfél
kiló, aprított paradicsomhoz 30 dkg, darabolt epret vegyítettem, a mixturát
enyhén sóztam, cukroztam, gézben felkötve egy éjszakát csepegtettem, a
nedvtermelést a kémiára, gravitációra bízva. A levest hidegen tálaltam, némi
eperrel, pirított (előtte ressre blansíroztam) spárga fejjel gazdagítottam. Pusztán
kíváncsiságból (köszönet Bányai tanárnőnek az ezek szerint hatékony kémia
oktatásért) olivaolajat cseppentettem tetejére, melyre még balzsamecetet is
helyeztem. De csak az olajos és vizes fázis elkülönülésének demonstrálására. A
leves persze ezek nélkül is finom, a nyár kopogtatásával bizton napirenden
marad...
Szamócás paradicsomvíz, tuning.
Szamócás spárga, ruccola ágyon (négyszemélyes adag, előétel)
A spárgát (egy csomag) zacskós módszerrel készítem. A ruccolát
(két marék) meglocsolom 1-1 evőkanál méz, balzsamecet, 2 evőkanál olivaolaj keverékével,
ráhalmozom a szamócát, spárgát, az öntet maradékát rájuk csorgatom. Éljen a
spárga, szamóca harmónia, jövőre újra Veletek!
Szamócás spárga.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése