A gersli szezontól függetlenül régóta tartja toplistás
helyét a kedvenc köretek között. Variációs lehetőségeit már
dicsőítettem. Tekintettel a végtelen elvont fogalmára, újabb bejegyzés mindig
születhet. Jelen apropóját a medvehagyma szezon és egy kurta bécsi kirándulás
adja. Utóbbi gasztronómiai vonalon meglehetősen szűkösre sikerült, piacot
látogatni idő nem lévén, be kellett érnem a patinás Julius Meinl vizitálásával
a Grabenen. Némi családkényeztetésen túl (ami csokoládékban és teákban
nyilvánult meg), helyszűke miatt, a magam örömére egy körömnyi dobozkát
választottam. A beltartalmat reprezentáló tintahal tintát pedig mi mással, mint
gerslivel párosítottam.
Duplán tintahalas gersli
A szokott módon gerslit készítek. Két, méretesebb tintahalat
pucolok, karikázok, néhányat félreteszek. Kis fej salottát, két gerezd
fokhagymát aprítok, oliva olajon futtatok. Rádobom a tintahalat, röviden
pirítom (csak, mert nem gumicukrot akarok előállítani), 2 dl száraz fehérborral
(mondjuk chardonnay) felöntöm, nagy lángon redukálom, hozzáöntöm a tintát,
összeforralom, a gerslihez vegyítem. A félretett karikát pirítom,
diszítőelemként használom, amit még némi hagyma csírával fokozok. Természetesen
sauvignon blanc-t iszom mellé. A mosatlan, megfeketedett edények láttán aggódni
pedig felesleges, a tinta könnyen eltávolítható (legalábbis nekem így mondták...:-) ).
Tintás...
A medvehagyma immár nem csak a hegyoldalt, de a multikat,
Vásárcsarnokot is elárassza, kínálja kolléga, felebarát, ráadásul saját
magunknak is szedhetünk. A hamuban sült pogácsa helyett pedig medvehagymásat
eszik boldog, boldogtalan. Ezt is klisét némiképp áttörve, a medvehagyma gersli
ízesítésre is alkalmas…
Medvehagymás, gombás gersli, nyúllal
A szokott módon gerslit készítek. A csirke alapléből egy
merőkanálnyit maroknyi medvehagymával turmixolok, a gerslihez vegyítek. Kevés
vajon szezonális gombát (jelen esetben csapadék hiány miatt shimeji) pirítok, majd egyesítem a gerlsivel, némi nyers,
csíkozott medvehagymával egyetemben. Sült nyúlgerinccel, hasa aljával tálalom (a hasa alját sütés előtt beirdalom, a gerinc egy perces sütési idejével szemben erre oldalanként két-két percet szánok),
tartalmasabb olaszrizlinggel prezentálom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése