2013. augusztus 20., kedd

A mellőzött tőkehal



Történt pedig, hogy a Metro ördöghal akciót hirdetett. A lehetőség csábító, rendszeresen nem forgalmazzák, végre lecsaphatok rá friss változatban. Az akció első napján érkezvén némi megdöbbenéssel fogadtam, miszerint a teljes készletet felvásárolták. Sajnos, a következő szállítmánnyal is így jártam…. Lényegében kínomban esett a választás a tőkehal filére. Némileg lesajnált hal őkelme, talán a szocialista érában hozzáférhető, meglehetősen gyenge minőségű, konzerv tőkehalmájnak betudhatóan, amit jó szándékú szülők etettek velünk, kvázi csukamájolaj helyett. Tőkehalból készülnek a változatos minőségű halrudak is, lásd Iglo kapitány. Pedig ennél azért többet tud a jószág… Neve egy tükörfordítás eredménye, a német Stockfish nyomán. A Stock (tőke) a hal szárítására szolgáló állványokat jelöli. A hal jelentősége az európai élelmezésben máig jelentős. Két elterjedt fajta fordul elő, az atlanti és a csendes-óceáni. Előbbi a hidegebb vizeket kedveli, európai elterjedése döntően a Balti- és Északi-tengerhez köthető. Sajnálatos, hogy a túlhalászásnak és éghajlatváltozásnak köszönhetően az egész atlanti és európai populáció száma drámaian csökken. Pedig az európai étkezési szokásokra, a felfedezések korára gyakorolt hatását bátran nevezhetjük drámainak. A hal sózásos tartósítását már a vikingek is alkalmazták, a módszer egyszerű, a jeges vízből kifogott halat a hajón belezték, filézték, a tengerparton szárították a hideg, sós szélben, jellemzően február és május között. A beton keménységűre száradt hal lényegében korlátlan ideig eláll, Kolombusz emberei is ezzel voltak kénytelenek táplálkozni. Persze nem a száraz haldarabok rágcsálását kell elképzelnünk, vízbe áztatva (1-10 nap!) visszapuhul, így válik fogyaszthatóvá. Az, hogy a kikötők környékén a szárított tőkehal elterjedt, még érthető, de a keresztény világban máig tartó térhódítását másnak is köszönheti. Bizony, a vallás környékén kell kapisgálnunk… Az 1545-ben kezdődött, megszakításokkal 18 évig tartó, III. Pál nevével fémjelzett tridenti zsinat a „bűnös”. A reformáció ellen összehívott hacacáré egyik döntése a böjti napok számának megemelése volt. Márpedig ilyenkor húst nem, halat ellenben lehet fogyasztani. Összeesküvés elméletet feltételezők bizonyosan nem lepődnek meg annak hallatán, hogy a szárított tőkehal ily módon való felhasználását a norvég püspök javasolta. Ja, kérem, a kereskedelmi érdekek már akkor is működtek. Ezen történet mai napig gyakorolt hatását bizonyítja, hogy a halban gazdag Itália a norvég szárított tőkehal mennyiség 92%-át vásárolja fel, a mediterráneumban pedig szinte mindenhol találkozhatunk ezzel az alapanyaggal. Az olaszok stokafissiónak, a spanyolok, portugálok bacalaónak, a franciák moruenak nevezik. A portugálok több, mint 1500 módon készítik, a brandade (a kiáztatott, abált tőkehalat olivaolajjal, langyos tejjel, blansírozott fokhagymával összedolgozva) pedig a Földközi-tenger teljes nyugati medencéjében elterjedt. A szárított változatot meghagyva a délieknek készítsük el a friss filét! Alapelv a „nem túlbonyolítani”, hiszen a tőkehal nem egy ízbomba, a hangsúlyt célszerű a kísérőanyagokra koncentrálni.

Tőkehal tésztában, filéjével

Zacskónyi levelestésztát (saját gyártástól óvakodván nekem a Tante Fanny friss levelese tökéletesen bevált) szétterítek, vajjal kenegetek. Fél kg friss, vagy forrázott, fagyasztott spenótot vajon, fokhagymával, só, bors, frissen reszelt szerecsendió kíséretében párolok. Amint kihűlt, a tésztára terítem, következik 25 dkg kockázott tőkehal, 10 dkg durvára reszelt száraz mozzarella. A tésztát feltekerem, tetejét tojássárgával, vagy olvasztott vajjal kenegetem, szezámmaggal szórom. Középmeleg (180 ºC sütőben aranybarnulásig készítem. Személyenként 15-20 dkg-s halfilét sütök, a túlkészültségtől óvakodva, a hal húsa szétesésre hajlamos. Köretként párolt spenót, vinaigrettes paradicsom jár mellé. Sauvignon blanc mellett rajnai rizlinget, vagy rosét is el tudok képzelni. Most már elmondhatom magamról, tőkésítettem…


Tőkehal tésztában, filével.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése