A kékpenészesek élmezőnyéről már értekeztem, ismét ránk
mosolygott a jószerencse, Stilton állt a házhoz. A dögletes kánikula erősen
beszűkíti a panelkonyhában alkotók lehetőségeit, de a sütő némi fantáziával
kiküszöbölhető, az alábbi előétel készítése minimális hőtermeléssel jár. Az alkotóelemek
csekély száma minőségi alapanyagot feltételez, ezek nélkül a fogás nem lenne
az, ami.
Füstölt lazac, stiltonos lencsekrémmel (négy adag)
6 dkg puy lencsét megmosok (ezt a fajtát nem kell áztatni),
2 babérlevél, 1 gerezd fokhagyma társaságában roppanósra főzök. Egy doboz natúr
Philadelphia krémsajtot 7 dkg Stilton sajttal, evőkanálnyi frissen
reszelt tormával, teáskanálnyi aprított kapribogyóval, a kihűlt lencsével
vegyítek, állagát némi tejszínnel, ízét frissen őrölt borssal állítom be. Négy
darab, kerámia muffin sütőformát (hívhatjuk felfújt sütőformának is, 9 cm) folpackkal bélelek
(könnyebb lesz a végterméket kivarázsolni). 20 dkg, jó minőségű füstölt lazacot
terítek a formák aljára, belekanalazom a cuccot, a folpackkal lefedem, kicsit
lenyomkodom. Legalább félórát hűtőben pihentetem. Kíséretének másnapos
ciabattát felezek, olivába forgatok, pirítok. Ruccolával, pirított fenyőmaggal
és mandulával tálalom, amit kedvemre való öntettel locsolok. A halat pirított
zöldhagymával díszítem. Testesebb fehérrel iszom. A füstölt hal és a sajt
felejthetetlen páros, Stilton licencet Magyarországra!
Stiltonos lazac.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése