A Chianti étterem vizitálásakor értesültünk róla, hogy
bábáskodásuk mellett újra nyit a füredi Baricska Csárda. Kistücskös
viszonylagos rossz emlékeink miatt nem volt kérdés, hogy az első adandó alkalommal
a vízparton ez a hely lesz célkeresztben. Igazi matuzsálemmel állunk szemben,
az elfogadott kezdet 1811-re tehető, de bizonyos iratok alapján talán már a
XVIII. században is működhetett. A csárdák virágkora is ekkorra tehető, a
forgalmas utak mellé települtek, lehetőleg a közigazgatás által nehezen
ellenőrizhető területekre. A közlekedés átalakulásával nagy részük bezárt, a
maradék kvázi étteremként funkcionál, a csárdákhoz a közgondolkodás a magyaros
ételeket köti. Az épületet 1970-ben alakították át, jó idő esetén a
kerthelyiséggel együtt 720 fő egyidejű befogadására képes. A csárda részben új
telepítésű szőlőültetvényen található Füred szélén, de gyalogosan is egyszerűen
megközelíthető. A kerthelyiséget comb vastagságú szőlőtőkékből futtatott lugas fedi,
látványnak sem utolsó.
A Baricska.
A kilátást a tóra sajnos némiképp degradálja a szépnek
semmiképp sem nevezhető Marina Hotel. Forró hétvégén érkezünk, jó döntés volt
az előzetes asztalfoglalás, a kerthelyiség csaknem telített. Szimpatikus
pincért fogunk ki, kezdetnek Konyári Lolipop gyöngyöző borát ajánlja, rosé
kivitelben. Kellően hűtött, málnás, epres, a kánikulában jó választás. Dacára a
csaknem telt háznak, a rendelésre is hagynak időt, sürgetésnek nyoma sincs. Az
étlap hosszúsága optimálisnak is nevezhető, ötféle előétel, négy leves,
tizenegy főétel, öt desszert válaszható, háromszereplős napi ajánlat mellett. Zömmel
a klasszikusok, legtöbbjük némi rafinériával megbolondítva.
A kacsamáj, a zsír még tartja magát.
Előételnek hideg
kacsamájat választunk bodzás hagymasalátával és grillezett sajtot
padlizsánkrémmel. A sajtok jó ismerősök, Sándor Tamás remekei, jól áll nekik a
grill, könnyű, zöldfűszeres öntettel. A padlizsánt thermomixen engedték át,
habos, krémes, enyhe füst, könnyű citrus járja át. Nekem némileg hiányoznak
belőle a padlizsánmagok, de ez abszolút szubjektív.
Grillezett sajt a Bükkből, padlizsánkrém.
A kínált négyféle
házikenyér igazi csemege, a hagyományos kovászos változat viszi a prímet. A
kacsamáj tálalása ötletes, a hagyma jól megfér a bodzával. A meleg a zsír ellen
dolgozik, de kenyérrel tunkolva is kitűnő. A ház borát kóstoljuk, Jásdi
olaszrizlingje a szomszédból. Friss, cseppet ásványos, itatja magát. Leves
fronton kovászos uborka érkezik krémesítve, jó ötlet a mellé kínált kapros
zsendice. Üdítő, friss fogás. A környékről beszerzett Kalla Roland kézműves,
enyhén füstös fetáját zöldsalátával, aszalt paradicsommal kínálják. A kevesebb
ez esetben talán több lenne, a kiváló sajtot és paradicsomot gigantikus
salátamennyiséggel kísérik. A Kalla sztori érdekes, irigylésre méltó, bővebbet
itt. Főételben fogast, szarvascombot választunk. A fogas visszás dolog,
amennyit a vendéglők naponta eladnak ezen a néven, annyi halat egész évben nem
fognak ki a tóból.
Fogas, burgpür, petrezselyemszósz.
Pincérünk szerint ez itt valóban balatoni, hihetőnek tűnik,
a friss, tökéletesre sütött hal kétségtelen fogas jegyeket hordoz, bőre minden
képzeletet felülmúl. Jól megy mellé a petrezselyem szósz. A köret egyszerű
krumplipüré, a jó fajtából, némi bébispenóttal. A másik főételhez hasonlóan a
köret mennyisége itt is gigantikus, nem is tudunk vele megbirkózni. A hal mellé
egy újabb csopaki, a Guden kisbirtok olaszrizlingje. Jócskán ásványos, mégis,
meglepően harmonizál a hallal. A szarvascomb sousvide, minden ízanyagát
megőrizte, állaga hibátlan. Az erdei gombás szósz szekfű gomba alapú, enyhe
füsttel, jó minőségű tejföllel. Az enyhén zelleres, füstös krokett telitalálat,
bár a mennyiség nekünk itt is túlzott.
Szarvascomb, zellerkrokett.
Jásdi merlotja egyszerre csokis és
gyümölcsös, jó választás. Az este egyetlen apró szerviz malőrje itt adódik, a
főételeket másik pincér szállítja, a borajánlat elmarad, de csak néhány percre,
gyorsan helyrehozzák a csorbát. Ezek a borok is pohárban érkeznek, kóstolási
lehetőség nincs, szerencsére valamennyi tétel hibátlan. Desszertben már csak
egy tételt tudunk vállalni, almás pite (szájhagyomány szerint a csárdagazda
anyukája süti, ami mindig jól hangzik, valóságtartalma úgysem ellenőrizhető),
vanília fagylalttal. A fagyi nem hagy mély nyomot, a pite tésztája kétségkívül
világbajnok, a töltelék ízvilága is rendben van.
Familiáris almás.
Elképesztő a mellé kortyolt,
ugyancsak csopaki Söptei Pince késői szüretelésű sárgamuskotálya, a kamilla
mellett bőven citrusos, könnyen iható bor. A kávétesztet nem hagyjuk ki,
átlagon felüli minőség, barna cukorral érkezik. Meglehetősen pozitív
benyomásokkal távozunk, a forgalom ellenére gördülékeny este volt, csárda
szinten hibátlan ételekkel, jó felszolgálással. Nekünk most a Baricska a
Balaton legjobb étterme. Füred közelében előfordulva vizitálása kötelező.
Elérhetőségek: http://baricska.hu/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése