Ilia kolléga változatlanul minőségi cukkinit termel, idén
újabb virágokat kuncsorogtam ki (ráadás ígéret van egy újabb szállítmányra). A
cukkini eredetét már bőven veséztük, bátorság fokozódásával a bevált ricottás
tölteléket lecseréltük. A különbség abban is mutatkozik, hogy a töltési
munkálatokat már pusztán irányítottam, van, aki ebben nagy örömét leli, kár
lenne ettől megfosztani… A sörtésztát tempura és hagyományos panír váltotta le,
a kísérőkön is történtek átalakítások. Aki hozzáférhet, próbálja ki, mesés
falatok. Hofi Géza szavaival, „babra munka, de megéri”.
Rákkal töltött cukkíni virág, bazsalikom szósszal,
paradicsom salátával (négyszemélyes adag)
Veszek 3 darab méretes rákot (a nevezéktan a halaknál is
bonyolultabb, maradjunk a gamberinél, a Metro-ban beszerezhető), ebből kb. 20
dkg, tiszta húst nyerek ki. A páncélt lehántom, a bélcsatornát eltávolítom ( a
háton ejtett metszéssel könnyen megoldható, esztétikailag is fontos, ráadásul
szart enni senki sem szeret). A húst mikroszkopikus méretig aprítom. Most
kezdődik az ízesítés, amihez a rákhúshoz
3 darab apró és aprított ecetes uborkát, teáskanál aprított kapribogyót, kis
fej zöldhagymát, csipetnyi friss petrezselymet., 2 méretes, aprított
bazsalikomlevelet, mokkáskanál mustárt, 2 evőkanál házi majonézt, néhány csepp
friss citromlevet, némi reszelt citromhéjat, pár csepp Tabasco-t, sót, borsot
vegyítek. Összedolgozom, majd megkérem a szakembert a virágtöltésre (aki előtte
már bibétlenített, rovartalanított). Fejenként 3 virággal számolok. Tengernyi időm lévén, elkészítem a
paradicsomsalátát és a szószt.
A legjobb paradicsomsaláta
Pohárnyi (kb. 25 dkg) színes koktélparadicsomot vásárolok,
random félbevágom. Bőségesen hintem sóval, levét legalább negyed órát
csepegtetem. A salátaöntethez egzotikus ecetet választok, legyen az
mangó, passió gyümölcs, avagy
paradicsom. Háromszoros mennyiségű, jó minőségű olivaolajjal, csipet sóval
vegyítem, keverem. A paradicsomhoz némi oregánót, bőséges friss bazsalikomot
vegyítek.
Bazsalikomszósz
Marék friss bazsalikom levelet tépek, keverem 1 dl házi majonézzel, evőkanál
tejszínnel, citromlével, sózom, borsozom, botmixerrel egyesítem. Eddigre
elkészül a cukkini is, a töltött virágokat hagyomány szerint panírozom, a
töltelék nélkül árválkodókat pedig tempurázom (tempura lisztbe forgatom). Szigorúan napraforgó olajban sütöm. Tálalok, fotózok, ropogtatok.
Hogy ez mennyire jó kaja!!!
Rákkal töltött cukkini virágok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése