A februári rendkívül pozitív összkép után vitt ismét az út a
Borkonyha felé. Kíváncsi voltam, a turista szezon, utcai kitelepülés miatti
plusz terhelés nem megy-e a minőség rovására, hogy teljesít ilyen körülmények
között a konyha. A látogatás finoman szólva is rossz előjelektől terhelten
indult. Szegény öreg Nikonom új gazdát talált magának, hogy száradjon le a
raboló keze. (Az már csak hab a tortán, hogy a kölcsön gép az ötödik fotó után
lemerült, így maradt a mobiltelefon.) Továbbá, vacsoránkat holmi zártkörű
rendezvénnyel próbálták ellehetetleníteni, a probléma elhárításáért utólag is
köszönet az illetékeseknek. Este érkezünk, a Sas utca egyéb vendéglátóegységei
hiába csábítanak, megingathatatlanok vagyunk. Az utcafronton is teltház, a
kánikulát érzékelve áldom magam, hogy benti asztalt foglaltam. Belül a szokásos
nyüzsgés, ismét sok idegen szóval. Az étlap épp frissült, az áhított galambról
lemaradunk, ettől még gyorsan egyezségre jutunk, a napi ajánlatot
feltérképezzük, innen is választunk. Ismét remek pincért fogunk ki, naprakész,
borilag is gyorsan kialakul a közös nyelv, valamennyi ajánlata hibátlan. A
feldobott labdát lecsapja, mindenre van riposztja, talpraesett gyerek, na.
Teszi ezt úgy, hogy nem csak ránk kell figyelnie, a húszhoz közelítő asztalszám
kemény pörgést biztosít. Kezdetnek könnyed habzóbor érkezik, a divathullámból a
pannonhalmi Apátsági Pincészet sem marad ki, Salve néven kínálják a 2012-es
pinot blanc, tramini, rajzai rizling házasítást. Nem csak a meleg tehet róla,
hogy gyorsan elfogy a palack… A már megismert remek kenyerek változatlan
ízvilágban (fekete, köményes, aszaltas) és minőségben érkeznek, mint később
megtudjuk, naponta kétszer is sütnek. Ja, így könnyű. Minden fogás terén
négyfelé oszlunk, nagy öröm ez a magamfajta gasztrokibicnek. Előételnek
tengelici spárga, kacsamáj, chilis rák és kecskesajt a választás.
Kacsamáj, paradicsomokkal.
A spárga
állaga perfekt, a kínált hollandi mártás langyosan simogat. A kacsamáj pont
elég vastag ahhoz, hogy optimálisra sülhessen, nem is fosztják meg ettől a
lehetőségtől.
Tengelici spárga.
A kecskesajt talán a legszebb tányér, a minőségi sajton sokat dob
a répa alapú kéreg, a színhatás, hőmérséklet is tökéletes. Répapürék, némi morzsa és zöldek társulnak.
Kecskesajt.
A chilis rák enyhe
fokhagymás karakterrel, frissességgel tengerpartot idéz, döbbenetesen üde
fogás.
Chilis rák.
Főételként halakat, kacsamellet, őzgerincet kóstolunk. A halak (tőkehal,
fogas) frissek, perfekt sütöttek. Talán a köretek némi bátorságot elviseltek
volna, kétségtelen, hogy a spárgán és a répán sokat emelnek a friss, ízes
zöldek. A kacsamell tankönyvi rozé, az őzgerinc állaga is remek, a pok choy
meglepően harmonizál. A vadhoz, kacsához Heimann Franciscus az ajánlat. Ízében,
illatában is döbbenetes, pedig semmi más nem történt, csak a cabernet franc-t
házasították sagrantino nevű olasz fajtával. A halakhoz a már ismert badacsonyi
Villa Sandahl rajnaiját kóstoljuk. A desszertek közt két avantgard mellett két
„hagyományos” érkezik. A sikert az előbbi kategória kaszálja le. A málna és
hagyma harmóniája sem gyenge – némi bazsalikommal turbózva - , de a bazsalikom fagylalt az, ami mindent
visz. Az alapötlet nyilván a Czifrayra kreált fehércsoki-szárzeller,
feketecsoki-édeskömény harmónia, amin a bazsalikom fagyi további, erős javítást
eredményez. Mindez magokkal, morzsákkal (úgy tűnik, a mindent elborító hab
kifakulásával a morzsák kezdenek a slágerlista élére mászni, szerencsére, itt
még nem eltúlzottan) tuningolva. Kétségkívül a nap katartikus fogása. Némiképp
háttérbe szorul a citrusos keserű csoki és a somlói, holott önmagukban
hibátlanok ezek is. Valamennyi desszert mellé működik az Ikon vörös házasítása,
a Tulipán, ami „majdnem” klasszikus bordeaux-i cuvée, bár némi syrah-t is
csempésznek belé. A kávé változatlanul tökéletes. A vacsora végén lehetőségünk
nyílik néhány szót váltani Sárközi Ákos séffel. Egészen elképesztő, hogy a napi
terhelés végén is milyen lelkesedéssel, szeretettel beszél textúrákról,
ízekről, harmóniákról. Mondjuk, ezt a tányérokon is éreztük… Köszönet érte. A konyha nyáron is
kedvenc, nincs kérdés… Pesten járva kötelező vizitálni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése