2013. szeptember 4., szerda

És idén is lett padlizsános poszt….



Padlizsán már a blog felvirágzásakor is terítéken volt, de az imádat változatlan, a recept tárház pedig kifogyhatatlan. Szokás szerint némi okosságot is igyekszem csepegtetni. Aki a név alapján arab beütésre gondol, nem téved. Egészen az emberiség gyökereiig vissza lehet ásni, hiszen az arab badinjan a perzsa badin-gan, szanszkrit vatin-ganah mutációja (a francia aubergine is innen eredeztethető). Tudva lévő, hogy az arab portya nem mindig korlátozódott az USA légi járataira, előfordultak ők hosszú ideig a Földközi-tenger medencéjében, egyik áldásos örökségük a padlizsán. Egyre inkább kopó régies magyar elnevezése a törökparadicsom, nagy fantázia nem kell hozzá, hogy hazai elterjedését hova vezessük. Tőlünk nyugatra a hódítás nem volt ilyen drasztikus, a máig használt tojásgyümölcs (eggplant) a XVIII. századi verziókat örökíti meg, márpedig azok fehérek, vagy sárgák, tojás alakúak voltak. Summa summarum, a legfinomabb zöldségek közt dobogós helyezése vitathatatlan, a mediterrán fantázia pedig végtelen, demonstrálása két recepttel történik.

Pasta alla norma (helyesen pasta alla Norma) négyszemélyes adag

Senki ne higgye, hogy a szicíliaiak annyira botor lelkek, hogy egy tésztát a normális jelzővel illetnek. A történet ennél sokkal szebb, a XIX. századi zeneszerző, Bellini Norma című operája ihlette. Bellini Szicília, Catania szülötte, az étel tiszteletére neveződött el. Mint minden, kevés hozzávalóval készülő étel esetében, az alapanyagok minősége itt is esszenciális. Friss paradicsomból, nyári padlizsánból érdemes készíteni, a tészta lehet száraz is.

Ott a cirmos.

Két padlizsánt (az egyik a végre a Vásárcsarnokban is fellelhető cirmos fajta) héjastól ujjnyi kockákra vágok. Némi oliva olajon megpirítom – ha szükséges, az olajat pótolom, a padlizsán közismert olaj szivattyú -, friss ( szélsőséges esetben szárított ) oregánót szórok rá. Amint a kívánt színhatás létrejött, némi friss chilit, 4 gerezd, vékonyra szelt fokhagymát adagolok. Néhány csepp balzsamecet után jöhet fél kg, hámozott, aprított paradicsom. 15 percig rotyog, sózom, borsozom, maréknyi, aprított, friss bazsalikommal bolondítom. Mostanra fő ki a 30 dkg spagetti, amit, merőkanálnyi főzővízzel együtt a szószhoz vegyítek. Az étel kruciális tartozéka a sózott ricotta – lenne – megfelelő minőség hiányában 10 dkg frissen reszelt parmezánt dolgozok bele, majd tálalok, bazsalikommal díszítek, fogyasztok. Reduktív fehéret is iszom

 
Normális tészta.

Caponata (négyszemélyes adag)

A mediterrán a padlizsános ragut számos formában fejlesztette ki, nem tévedés a hazai padlizsános lecsót sem idesorolni. A déli Itália kapri- és olajbogyóval, paradicsommal ízesít. Önmagában előétel, de köretnek is megfelel.

Két padlizsánt héjastól kockázok, forró oliva olajon, friss (esetleg szárított) oregánó, só társaságában 5 percig pirítok. Kerül hozzá kis fej, kockázott salotta, két gerezd, vékonyra szelt fokhagyma, 2 evőkanál, kinyomkodott, aprított kapribogyó, marék zöld olajbogyó, pár csepp fehér balzsamecet. Az ecet elpárolgása után hozzáadok 30 dkg aprított, hámozott paradicsomot, további 15 percig rotyogtatom. Tálalás előtt kóstolom, ha kell, sózom. Tetejét oliva olajjal locsolom, aprított petrezselyemmel, pirított mandulával díszítem. Durbincs filét sütök mellé. Testesebb fehérbor sem szentségtörés. 

Caponata, durbincs filé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése