A némiképp lesajnálóan hangzó, kicsinyítőnek imponáló szó
egy sváb, tuningolt nokedliszerűséget takar, amit előételként, köretként is
fogyaszthatunk. A nokedlitől három, alapvető dologban tér el. Víz helyett
tejföllel készül, a tésztát alaposan kidolgozzuk, speciális (mondhatni specli)
szaggatóval készítjük. Az eltérés drámai, a könnyű, ízletes tésztát némi
lepirítással tovább javíthatjuk. Ismertsége meglehetősen szegényes, jómagam a Susogó étteremben találkoztam vele, anno Huszár Krisztián is készítette a MÁK-ban. Pedig az étel maga a fine dining nokedli, érdemes kipróbálni, otthoni körülmények közt is nagyszerűen működik.
Specli nyomó.
Specli
Személyenként egy egész tojást, tojásonként 1 dl tejfölt sóval, borssal,
kézi robotgéppel – mazochisták fakanalat is használhatnak – összedolgozok.
Elkezdem adagolni a lisztet, tojásonként nagyjából 10 dekával lehet számolni.
Az állag akkor megfelelő, ha a dagasztókarra feltekeredik. Specli nyomóval (a
krumplinyomóénál némileg nagyobb likak szükségeltetnek) forrásban lévő vízbe
nyomom, lényeg, hogy a nyomó alja érjen a vízbe, így állnak elő hosszú szálak.
Ha kifőtt, hideg vízzel leöblítem, kevés olajban lepirítom, a végén
személyenként még 1 dl
tejfölt adok hozzá. Gombapörkölttel tálalom.
Alternatív szegfűgomba pörkölt (kétszemélyes adag)
Két evőkanál vajat olvasztok, benne csíkra vágott salottát
üvegesítek. 30 dkg szegfűgombát dobok rá, sózom, borsozom. Nagy felületű
serpenyővel dolgozom, a gomba inkább süljön, mint főjön. Néhány perc alatt
kész, a tűzről lehúzom, késhegynyi füstölt paprikával bolondítom, friss
petrezselyemmel illetem. Megeszem.
Speclis gombapörkölt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése