A recept Váncsa István szakácskönyvében alapul, többször
átsiklottam már rajta (nem vagyok csirkés). A módi azért megtelepedett a
agykéreg alatt, a toszkán utazás után újra belelapoztam. A jeles város és a
kevésbé jeles madár kapcsolatáról nem esik szó, ahogy a recept sem bőbeszédű,
lényegében az alkotóelemek felsorolására szorítkozik, de ettől igazán izgalmas.
A neten sem sikerült fellelni utalást bármilyen létező kapcsolatra, azaz, szabad
az improvizáció. A másik apropót az új cserépedény adta, amiért ezúton is
köszönet a Tamási (jézus, ezt hogy kell írni, Tamási-i?) röntgen asszisztens
csajoknak. Szóval, az edény ragut kíván, nagyágyúval nem szerettem volna
kezdeni, legyen tehát csirke. San Gimignano nem mellesleg csodás kisváros
Toszkána szívében, az 1348-as pestisjárványnak, a város akkori
elnéptelenedésének köszönhetően megmaradt középkori struktúrával,
lakótornyokkal, elképesztő hangulattal. Mondjuk, csirkét egyet sem láttam. De ez
már maradjon meg Váncsa István titkának.
Streets of San Gimignano.
Csirke San Gimignano módra (négyszemélyes adag)
Vásárolok 8 darab csirke felsőcombot (lehetőség szerint a
piacos nénitől pult alól), csontozom, bőrözöm, ez még jó lesz alapléhez. A
húsokat nagyobb darabokra vágom (combonként 6-8), olivaolajon rápirítok,
félreteszem. A maradék olajra 4 gerezd, lapított fokhagymát helyezek, izzadása
után 4 darab, héjazott, aprított paradicsomot dobok, sózom, borsozom, levét
elrotyogtatom, hozzávegyítek 20 dkg gombát. Imádom az ilyen recepteket, ahol
pusztán a gomba, mint gyűjtőfogalom van megadva. Ínséges időkben szerintem
barna csiperke, szezonban szegfűgomba lehet ideális. Felöntöm 2 dl fehérborral (nyilván jó választás lenne a regionális Vernaccia, de azt inkábbb megittuk), olaszrizlinget
használtam. A kulimászt beöntöttem a cserépedénybe, 180 fokos sütőbe helyeztem
30 percre. A végén friss bazsalikommal szórtam meg, fehér kenyér társaságában a
bor is gyorsan elfogyott. Sosem hittem, hogy egy paradicsomos csirke ragu lehet
finom. Az volt.
Csirke ragu és az edény:-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése