Az almából készült édességekkel szakácskönyvet lehet
megtölteni – a magyar almás pite, vagy rétes sem a szégyellni valók közé
tartozik – a legismertebb talán mégis a franciák almatortája, a tarte tatin.
Tökéletes elegye a savanykás, kesernyés, diós ízeknek, a krémes és ropogós
állagnak. Az eredetet homály fedi, létezik egy népszerű legendárium és egy
köznapi, de hihető verzió. A legenda szerint az almatortát elsőként a Tatin
nővérek készítették, akik Lamotte-Beuvronban vittek fogadót a XIX. század
végén. Sikerült a tűzön felejteniük az almakompótot, a besűrűsödött,
karamellizálódott izére tésztát borítottak és kisütötték, majd talpra
állították, létrehozva a világ egyik legelterjedtebb édességét. Hihető változat
az is, miszerint az almatorta Sologne térségéből indult hódító útjára, ahol közismert
népi édesség, az idők hajnala óta készítik. Személyes érintettség az első
találkozás, édesanyám készítette minimum 30 éve, aki mindig nyitott volt az új
dolgok főzésére, ezt jó eséllyel Lajos Maritól csenhette (Hemző Károly
fotójával természetesen). A családi almanach őrzi a receptet, mindössze a Ramát
cseréltem vajra. Az alma legalább ilyen fontos kérdés, „franciába” általában
goldennel készítik, nálunk leginkább az idared vált be. További alap dilemma a
cukor megjelenítése, mert léteznek az előkaramellizálók és az alapanyagokat
ömlesztve pakolók. Engedtessék meg az első táborba tartozni és a receptet
közszemlére tenni.
Tarte tatin – anyukám módra
A tészta 25 dkg lisztből, 13 dkg vajból, 13 dkg porcukorból
1 tojássárgájával, csipet sóval, a ruganyossághoz szükséges vízmennyiséggel
gyúródik. Fél órát pihen. Ezalatt karamellizálódik 10 dkg kristálycukor. Erre a
célra 28 cm-s serpenyőt használunk, ami a sütőbe is helyezhető (célszerű, ha a
nyele nem olvad el). Kerül rá 50 dkg, hámozott, magtalanított, vékonyra szelt
alma, amit megszórok 3 dkg kristálycukorral, rádobálok 5 dkg vajat, lefedem a
tésztával. A sütő optimális hőmérséklete 180-200 fok, fél óra időtartamra. A
tészta széle ropog, az alma részben karamellizálódik, részben vajpuha,
egyszerűen tökéletes…
Tarte tatin.
OFF
VálaszTörlésJövő héten megyünk Pécsre.
Mit ajánlanál vacsorázni, ha a társaság egy részének nincs igény/pénze a csúcsgasztronómiára, viszont az átlagnál jobbat szeretnénk?
Mostanában az Addóban meg a Bellagióban voltam, az első jó volt, de nagy durranásnak nem nevezném, a másikban meg pizzát ettem, magyar középkategória.
Jó az Elefántos Ház?
Emailre írtam.
Törlés