A személynevekhez köthető magyar levesvonal méltán nevezhető
erősnek, Jókai mellett elég csak a Pethes Imre és Ujházi Ede színészekről
elnevezett kompozíciókra gondolni. A címszereplő bableves Jókai Mór nevéhez
annyiban köthető, hogy Füreden töltött balatoni nyarain fogyasztotta
előszeretettel, amit az élelmes vendéglős meglovagolt, így vált
elhagyhatatlanná az idők során az író neve. A kompozíció érdekes, az alkotói
szemlélet két irányból is megközelíthető, ki-ki döntsön ízlése szerint. Liberálisok
a tejfölös habarásban a francia konyha hatását, népiek az alapanyagokban a
hagyományok tiszteletét fedezhetik fel… De felfogható úgy is, mint egy
hibátlan, gazdagon ízesített bableves. Jókait tisztelem és becsülöm, jómagam
nyáron nem biztos, hogy megkívánnám az ételt, télvíz idején ellenben kellemes
melegítő és kalóriaforrás. Régóta kacérkodtam vele, a gátat a megfelelő bab és
sütnivaló kolbász hiánya képezte, a helyi vásárcsarnok azonban végre megoldást
kínált. Az elkészült ipari mennyiséget látva a leves sorsát illetően kétségeim
merültek fel, de az osztatlan sikert bizonyítja a kondér gyors kiürülése. A
hozzáférhető receptek tárháza kimeríthetetlen, a hagyomány a Gundel verzió
elkészítése mellett szól.
Jókai-bableves Gundel szerint (hatszemélyes adag)
Tarka száraz babot (20 dkg) alaposan megmosok, éjszakára
beáztatok. Egy becsületes, házilag füstölt elülső csülköt némi babérlevél,
egész bors, fokhagyma gerezd társaságában puhára főzök. Két sárgarépát, egy
petrezselyem gyökeret karikázok, a csülök főzőlé tetejéről szedett zsíron
megpirítok, az áztatólével együtt hozzáöntöm a babot, a csülök főzővizét. Ismét
babérlevél, fokhagyma kerül hozzá, továbbá egy-egy kockázott zöldpaprika és
paradicsom. Néhány perc után megkóstolom a levet, csak ennek függvényében
sózom. A babot puhára főzöm, ez alatt 30 dkg kolbászt sütök, zsírját felfogom,
a kolbászt karikázom. A kolbászzsírral, evőkanál liszttel, kis fej, apróra
vágott vöröshagymával világos rántást készítek, az utolsó pillanatban
fűszerpaprikával színezem meg. Amint a leves a rántással felforrt, 1,5 dl tejföllel is
behabarom, csipetkét főzök bele, meghintem maréknyi durvára vágott friss
petrezselyemmel, végül hozzáforralom a kolbászkarikákat. Tálalás előtt
felkockázom a csülköt, tányérokba adagolom, majd rámerem a forró levest. Ízlés
szerint némi ecettel egyénileg savanyítható, mi ennek nem éreztük szükségét.
Masszív, de ízre utánozhatatlan leves áll elő, diétába nehezen beilleszthető,
kihagyni mégsem érdemes.
"A" Jókai bablevese.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése