Huszár Krisztiánt tavaly még sikeresen vizitáltuk a MÁKban,
aztán röviddel látogatásunk után némiképp viharos körülmények közt távozott.
Viszonylag gyorsan tisztázódott, hogy a Baldaszti csoport új taggal bővül, amit
lényegében Huszár Krisztián (és a vele együtt a MÁKból távozó Balatoni
Brigitta) köré építenek. Így az Andrássy úti Grand étterem, a Zona mellett
elhelyezkedő gourmet bolt és a Grand mellett található Urimuri szórakozóhely
mellett a Zona személyében egy magát bisztrónak és borbárnak aposztrofáló
egység teszi teljessé a palettát. Az LGT koncert apropóján többnaposra nyúlt
pesti látogatás nem hagyott kérdést. A Zonát látni kell (a látogatás után
megejtett Dining Guide év étterme szavazáson a Zona a két csillagos után a 3.
legjobb étterem lett). Asztalt foglalni erősen ajánlott, hétköznap este is
teltház, pörgő asztalokkal (persze ez akár a Valentin napnak is lehet
köszönhető). A környék, kilátás impozáns, a Lánchíd utcáról, az üveggel
borított front a Dunára, a pesti oldal legszebb részeire enged kitekintést. A
belső már némiképp megosztó, nekem kicsit hideg, viszont a kéttagú női csapat
el volt tőle ájulva.
Zonabelső (http://zainteriora.net/2013/01/17/zona-bar-restaurant/)
Az ajtóban sikkes kislány fogad, később kiderül, funkciója
az ajtónyitásra, kabátakasztásra korlátozódik. A pult mögött impozáns
borkészletek magasan, látványosan feltornyozva, előtte állandóan 8-10 tagú
személyzet, ami a hely méreteit (tízegynéhány asztal) figyelembe véve némiképp
soknak tűnik. Ebből adódik az este rákfenéje is, asztalunknál számosan
megfordulnak, de valahogy egyiküket sem érezzük igazán a sajátunknak. Borbárban
szeretem magam szakemberre bízni, a többszázas tétel civil számára
áttekinthetetlen, egy jó sommelier ajánl, vezet, ecsetel, lelkesedik. Sajnos
ezen az estén ebből csak némi bizonytalanság és ételenként egytételes ajánlás
valósult meg. Egy-egy poén billegteti a mérleg nyelvét, de hosszas vívódás után
a felszolgálásra a személytelen jelzőt vagyok kénytelen ragasztani. Siránkozás
helyett jöjjön az ételsor.
Zonáztunk
A rendelésre viszonylagos időt hagynak, pezsgő mellett
csemegézzük az étlapot, néhány ismerős, MÁKos étel köszön vissza. A választásig
érkezik az ismert, hibátlan kenyér, a magában is szürcsölhető olivaolajjal.
Sóska, kenyér, oliva, tonhal.
Az
amuse bouche az első meglepetés, tonhal tatár, sóskahabbal. A sóska azon kevés
élelmiszer közé tartozik, amit lényegében emberi fogyasztásra alkalmatlannak
tartok, ezt a verziót azért gyorsan bekanalazom. Légiesen könnyed, savanykás, a
sav és a tonhal harmónia tökéletes, az espuma nyilván szifonból landolt a
tányéron.
Paradicsomvíz, eper, rebarbara.
Az előételek közül Valentin nevével hirdetik az rebarbarás
eper-paradicsom levest, hasonlót a MÁKban is kóstoltunk. Lényegében
paradicsomvíz, eperrel, rebarbarával, ami talán sous vide-ból került a
tányérba. Elképesztő tiszta ízek, továbbra is nagy kedvenc.
Osztriga, kápia.
Nem vagyok nagy osztrigás, de a kápiapaprika
granitát muszáj kipróbálnom. Ez is nagy durranás, az osztriga friss, optimális
hőmérsékletű, a granita nagy ötlet. Lényegében félig fagyasztott szorbet, édes
verziói ismertebbek, az enyhén sült kápia hűvös, füstös íze tökéletesen
egészíti ki a kagylót. A bor a Dobogó Pincészet furmintja, hozza egy száraz
tokajitól elvárhatót, de semmi extra.
Céklaleves, pok choi.
Ezt kínálják a harmadik előétel mellé is,
ami céklaleves, pok choi kíséretében. A leves erősen koncentrált, galamb alapra
épül, ízleltünk hasonlót a MÁKban is, a minőség változatlanul kiemelkedő. Az
eperleves mellé egy 2011-es shiraz rosé csúszik be, az egyik legnagyobb
argentin termelőtől (Bodegas Callia, 2012-es még nincs a piacon, mielőtt
valakinek feltűnik az évjárat). Tisztességes, gyümölcsös harmónia, duplázzuk.
A legjobb fogás.
A
főételekkel gondban vagyunk, az öt tételből négyet mindenképp kipróbálunk, némi
vajúdás után a füstölt ördöghalat ejtjük ki. Közösen kezdünk a szarvasgombás
véres hurkával, ami mellett kacsamáj és thai mango jelenik meg. A máj kívül
roppanós, belül omlós, a jelzetten currys mangó bőven elfér mellette és igen,
illeszkedik a harmóniába a hurka is. Brick tésztában készült, a vért nem
spórolták ki belőle, szaftos, ízes, egyöntetű a vélemény, hogy az este (egyik)
csúcsa.
Tőkehal, mangalicafarok, turbolya.
A személyre szabott főételek sem adnak szégyenkezésre okot. A halakat
tőkehal képviseli, jó ötlet mellé a sous vide mangalica farok (szétomló
ízharmónia), a köretként tálalt turbolyagyökér püré kellemes, még sehol sem
találkoztam vele. Orbán pince Kőtenger chardonnay az ajánlat, tisztességes
darab.
Huszáros galamb...
Visszaköszön a galamb is, ennél jobban mellet képtelenség sütni. Kívül
roppan, belül puha, a feladat pedig nem lehet egyszerű, adott maghőmérséklet
felett kellemetlen, májas íz jelenik meg, aminek itt nyoma sincs. Kíséretként gombák, gesztenye. A syrah
kézenfekvő választás, Németh Jánosét kóstoljuk. Utoljára maradok, a kecskegidát
nem hagyhattam ki.
Gida, káp.tészta.
Újabb definitív bizonyíték, Huszár Krisztián sült húsaiban
kivetnivalót keresve sem találni, a szaftos, enyhén füstös gidát érdekesen
tálalt „káposztás tészta” kíséri. Az összetevők hajszálvékonyak,
roppanósak. Jó ötlet mellé Figula Sáfránykert rizlingje, hordós bor, enyhe
ászokkal, virágos illattal. Desszert a hagyományokhoz hűen kétféle lelhető fel,
így harmadikként a gyümölcsmustáros sajttálat is vizitáljuk.
Sajttál.
A tányér némiképp
minimalista, a sajtok (kékpenészes, kecske, brie, camambert) ellenben
hibátlanok. Kóstoljuk a fehércsoki mousse-t körtével, az erősebb desszert vitán
felül, de a meggy-csoki némi pisztáciával sem vall szégyent.
Csoki mousse, körte.
Borilag hibátlan
tételek, igaz, melléfogni nem is lehetne velük. Szepsy édes szamorodni (vajh
meddig készíti még?), Hétfürtös szamorodni és a Dobogó hatputtonyosa.
Meggy, csoki.
Nem,
mintha hiányérzet maradt volna bennünk, mégis kacérkodni kezdünk az itallap
egyik utolsó tételével. Ron Zacapa rum, cirka 23 évig érlelik, igen, 2300
méterrel a tengerszint felett. Az idehaza hozzáférhető rumok többségével
szemben nem melaszból, hanem frissen betakarított nádcukorból készül. Nem
csalódtunk, az aroma, ízvilág elképesztően összetett.
Petit four.
Hibátlan petit four is
érkezik, málnás és fehércsokis. Papíron a kávéval is minden stimmel, a Faema
gép nem teljesíthet rosszul, a barnacukor mellett édesítő és nyírfacukor, a tejet is kiöntőből kínálják. Jobb híján a vékonyfalú csészére kell
fognunk, hogy kávénk a langyos kategóriát meríti mindössze ki….
A számla
kultúráltan érkezik, külön figyelmeztetnek, hogy a számla tartalmazza a
szervízköltséget. Ritka szokás ez… Mérleget vonni nem könnyű, nem is feltétlen
cél. Az ételek hibátlanok, mondhatni extrém jók, a felszolgálás meg csak
utoléri előbb-utóbb…
Csak nekem furcsa, hogy a próbaüzemen épp túljutott Zonát rögtön a 3. legjobb magyar étteremnek választották dájninggájdék? Vagy a tulajdonos "ambiciója" mindent megmagyaráz?
VálaszTörlésAz ételek szépek...
A dining minősítési szempontjait én sem értem, rákérdeztem, de a válasz elmaradt:-) A Budapest "kedvenc" étterme nyertes az igazi kakukktojás, tény, hogy a Zona esetében is max. megelőlegezett bizalomról lehet szó. Erős a gyanúm, hogy bizonyos helyek szargombócot előállítva sem kerülnek ki soha, ugyanakkor van egy kör, akik számára a bekerülés reménytelen. A vélemény döntően szubjektív a pesti gastronomia nincs a kisujjamban.
VálaszTörlésHol kérdeztél, a faszbukon?
TörlésIdézhetném Shiraz urat (Kató András), aki szerint a DG 1 biznisz s már most tudják a következő évi kiesőket a top 20-ból...
Ezzel egyébként semmi baj nincs, csak akkor, amikor a médiában jelentős hátszelet kapó választások totálisan falsok vagy szakmaiatlanok, uram bocsá, korruptak. A példákat lehet idézni, volt már ott "egyik legjobb ebédmenüző hely" olyan étterem is, ahol nincs ebédmenü. De az Alexandrából Góemijóvá nemesült kalauznak is akadtak már igen furcsa meglátásai.
No mindegy, addig könnyű tisztán látni, amíg az ember nem pénzt keresni, hanem költeni jár éttermekbe. :)
Ott a pont!;-)
Törlés