A veszprémi családi kötődés a Villa Medici tesztelését már
lehetővé tette, újabb célpontunkba régóta készültünk, tél tábornok jóvoltából
az eljutás mégis csak többedszeri kísérletre sikerült. A chianti név önmagában
bor kategóriában sem garancia, a leggyengébb lőréktől a csúcskategóriáig minden
megtalálható alatta. Amit előzetesen tudtunk, az az olaszos és regionális
konyha, főként balatoni borok köré épülő történetet vetített előre, a jó Gault
Millau pontszám is csábítóan hatott. Az előzetes böngészések alapján a konyha
két névvel fémjelezhető, Ruprecht Lászlóval (ex Kastélyhotel Sasvár, Four
Seasons, Villa Rosa, francia sztázs) és Nagy Krisztiánéval (osztrák
vendégszereplések). Ötfős társaságunk asztalt foglal, időben érkezik. Kívülről
70-es évek szocreál szolgáltató háza néz szembe, belülről tökéletes trattoria
hangulat.
Chianti csap.
A berendezés telitalálat, a legnagyobb hatást talán a mellékhelyiség
tette. Sarokban zenészember, végre egyszer nem hangos és nem gagyi. Le sem
ültünk, de már kezdenek megvenni…. Pincérünket – morfológiai jegyek alapján –
rögvest elnevezzük Heston Blumenthálnak, később csak Hestonnak. Rögtön lejön a
vérprofi, az este innen csak jó lehet. Jó, mert megvan a közös pont, a jó étel
és a jó bor szeretete. Mert így beszél ő a borokról, ételekről, nem hasal,
tájékozott és nem tolakszik. Etalon kategóriás. Nézzük, mi születik ebből. Az
étlap ajánl egy kóstoló menüt, mellette olasz nómenklatúra szerint előételek,
saláták, tészták, főételek, pizzák desszertek lelhetők fel. A hév vegyes,
legmesszebb szerző merészkedik, kóstol bőséggel, mert a köz tájékoztatása
mindenek felett. Kezdésnek Légli Ottó pezsgője, 2009-es évjáratú rajnai
rizling, tökéletes buborékokkal, csont szárazan, étvágy megjön.
Amuse bouche.
Hestonék amuse
bouche-t hoznak, a tálalás ötletes, sous vide kacsacomb lilakáposztával,
ízvilága is rendben. Előételben a sült kacsamájat vizitáljuk, karamellizált
körtével, céklás vörösbor-redukcióval.
Kacsamáj, körte.
Utólag az este leggyengébb fogásának
bizonyul, a máj némiképp vékonyra szelt, ennek köszönhetően ízlésünknek
túlkészült, a körte érdemben nem karamellizálódott. Hozzá mi más, mint furmint,
kézműves borászat Bodrogkisfaludról, Bodrog borműhely, 2011-es évjárat.
Nekünk kicsit túlkészült...
A
fácánhúsleves kacsamáj royal-lal, zellerrel érkezik. Hús sajnos nem lelhető fel
benne, íze némiképp vékony, a szárzeller kétségkívül sokat dob rajta, a máj pedig tökéletes.
Fácánleves, royal.
Az őzragu leves ezzel szemben hibátlan, gazdag,
eddig a legjobb fogás. A hús omlik, a gomba harmonizál.
Őzragu, gombák.
A főételek előtt gyors rizottó vizsgálódás, a céklás
állaga, ízvilága perfekt, a tetején megjelenő szalonnás tintahal nekünk a
kacsamájat idézi, azaz vékonyra szelt, a textúrák játékából némiképp vesztett.
Rizottó, tinta.
Kísérő bora a csopaki Guden kisbirtok extrém jó 2011-es kékfrankosa. Főételben
fiatalság pizzát tesztel, az Amalfi tökéletes darab, tésztailag, feltétileg
egyaránt. Borajánlat is abszolút sikert arat (Takler, kékfrankos rozé), de
kérdezem én, mire tartom akkor otthon Dúzsi caberbet sauvignon rozéját?!?!
Etalon pizza.
Főfogásaink közt megjelenik a füstölt kacsamell tarlórépával, aszalt fügével, a
rozé kacsa standardhoz az enyhe füst kétségkívül sokat hozzátesz, hibátlan a
kíséret és a kínált, papíron szlovák, de inkább magyar Bott Frigyes Pinot Noir
2011-ből.
Füstölt rozé kacsa.
Az őzcomb rolád cirka 12 óra, 64 fokos sous vide után kerül asztalra,
pancettás dödölle és citrusos birs kísérettel. Az őzízvilág színe-java,
eltalált körettel, Egerből Bolyki cabernet franc csokisan, meggyesen, mennyire
jó tud lenni egy tiszta franc!
Őzrolád, perfekt módon.
Poharát számtalanszor illatolom, ízét csak alig
érezhetem, hiába, fogyasztó előnyt élvez. Panaszra ellenben semmi okom, a
pannonhalmi Apátsági Pincészet frissen palackba került 2012-es sauvignon
blanc-ja mindenért kárpótol.
Tilápia, spenót, ez-az.
Ahogy a tökéletesre sütött tilápia (anamnézisében
a Nílus folyó szerepel, ma már többfelé tenyésztett, fehér, tömör húsú,
némiképp édeskés hal) is, a mellette megjelenő édesburgonyakrémmel, jóféle,
házi, vargányás canellonival. Ha desszertek mellett sajttál is fellelhető,
választásom nem kétséges.
Sajttál.
Kétféle helyi tehéntejes mellett a magyar etalon
Sándor Tamás és egy érett Grana Padano érkezik, a kötelező látványelemeket
meghaladó körítéssel. Kis Gere cabernet sauvignonja segíti az élvezetet.
Mákfagyis brownie.
Desszertesek mákfagyis brownie-t és sajttortát vizslatnak, szederfagyival.
Remekjó mindkettő. Zárásként jöhetnek az agárdi pálinkák, felettük való
elmélkedésünk Hestont inspirálja, remek, tőzeges whiskyvel lep meg, ettől még
maradunk pálinka fanok.
Sajttorta, szederrel.
Nem maradhat el a kávé sem, hibátlanul főzött, a
cukrok, tej szervírozása külön kiemelendő. A hely értő személyzet hiányában
talán ébresztett volna kérdőjeleket, az extrém adalék, felszolgálás
egyértelműen az extra jó hely kategóriába billent. Veszprémben kötelező
vizitálni….
Búcsú kávé...
És whisky...
A fotózásban való közreműködésért köszönet Király Martinának és Kővári Lacinak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése