2013. április 29., hétfő

Malfatti – újra itt a spenótszezon!



Olaszul értőknek – tudás hiányában én guglizok – lejön, hogy itt valami „elrontott” dologról lesz szó. Nem egyedi eset ez, számos, félrekutyult étel nemesedik kiemelkedő fogássá, miért pont a gasztronómia lenne kivétel a „hasznosítsuk hibáinkat” pozitív világnézet alól (lásd tarte tatin)? Az étel persze, hogy Toszkán, a spenót, ricotta, paradicsom triumvirátus a végtelenségig variálható, imádnivaló, ráadás az olasz trikolor is kézenfekvő – talán kicsit elcsépelt – párhuzam. Ha tészta, az európai, amerikai az olaszokra fókuszál (bár a kínai, japán kultúrák ezt is régebben és minimum hasonló szinten művelik), tény, hogy a XIII. századi krónikás, Salimbene da Parma már töltött tésztákról értekezik, az etalon pápai szakács, Martino da Como 1465-ben megjelent receptgyűjteménye a jó ravioli tésztáját fátyol vékonyságúnak, akár elhagyhatónak jellemzi. A malfatti, mint olyan, Bartolomeo Scappi 1570-ben megjelent szakácskönyvében jelentkezik először, „burok nélküli ravioli” alcímmel. Higgyünk a taljánokban, habár államiságunk némiképp régebbi, tészta téren bízzuk rájuk magunkat, főzzünk elrontott, burok nélküli raviolit és élvezzük. A háttérben búvó szósz variálható, kvázi ételcsokrot, végtelenül fejleszthető gombócot kapunk…

Ricottás-spenótos malfatti (négyszemélyes adag)

A gombóc titka a harmóniában rejlik, a tojásfehérje összetartja a gombócot, ha elegendő a liszt. 25 dkg ricottát 5 dkg frissen reszelt parmezánnal, egy egész tojással és egy egy tojássárgájával vegyítek, szerecsendiót, leheletnyi citromhéjat reszelek hozzá. 15 dkg friss spenótot tisztítok, vajon kis fej aprított hagymát, 2 gerezd, vékonyra szelt fokhagymát párolok, a spenótot vegyítem, egy-két perc alatt rokkantom, sóval, borssal fűszerezem. Szűrőbe szedem, amint lecsepegett, kihűlt, a ricottás masszához vegyítem. Eljött a kritikus pont, a liszt adagolása. 3-4 evőkanálnyit vegyítek hozzá, sűrű, de nem kemény állag elérésére törekszem. Forró vízbe mártogatott evőkanállal gombócokat formázok, a mennyiség kb. 20 darab készítéséhez elegendő. Lisztezett deszkára szaggatom, az eredmény vizualizálásával még várnom kell, 2 órára hűtőben pihetetem. Ezalatt kényelmesen elkészül a paradicsomszósz, nagyjából 60 dkg alapanyagból. Lábasban enyhén sózott vizet forralok, a gombócokat kifőzöm (6-7 perc, kóstolom közben, közepe már ne ragadjon), a forró paradicsomszószra tálalom, tetejére frissen reszelt parmezánt, némi friss bazsalikomot szórok. Hátradőlök, könnyű fehérbort, vagy rosét töltök és megeszem. A produktum lehet elő-, vagy tartalmasabb leves után főétel is. 


Malfatti.

A mélyben elterülő paradicsomszósz fantázia szerint variálható, enyhén hagymás, spárgás, bazsalikomos változatok is elképzelhetők.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése