2011. október 23., vasárnap

Mont d’Or

Megérkezett az ősz és vele együtt az első Mont d’Or (köszönet érte Győri Kingának:-)) Ezt a sajtot abszolút kultikusnak tekintem, számomra benne van a jó sajt kvintesszenciája és az elkészítési módja sem hétköznapi. Története jellegzetesen franciás, noha a földrajzi adottságoknak köszönhetően a svájci vonal is érintett. A sajt neve a két ország határán húzódó hegyet takarja. Az eredetről hosszas viták zajlottak, persze végül francia győzelemmel. Az ő verziójuk 1981 óta, a svájciaké 2003 óta eredetvédett (AOC). Alapvetően ugyanarról a termékről van szó. Francia oldalon mintegy 40 hegyi faluban készítik a Franche-Comté régióban – mindegyik 700-800 méter fölött fekszik –, szigorúan az augusztus közepe és március közepe közti időszakban, kizárólag Montbéliarde és Pie Rouge de l’Est fajtájú tehenek tejéből. A régió Franciaország kevéssé ismert része, de mindenkit arra bíztatok, ha teheti, szánjon rá néhány napot. A természet gyönyörű, a történelmet kedvelőknek is van mit nézelődni, továbbá nagyon jó éttermek is vannak…

Saut du Doubs, vízesés.

Baume-les-Messieurs

Az állatok nem kaphatnak sem szilázst, sem más erjesztett takarmányt. A sajtot 15 C° maximális hőmérsékleten, három hétig érlelik fenyőpolcon, forgatják, sós vízzel dörzsölik. Fenyőhánccsal tekerik körbe, majd még fadobozban érlelik. Szigorúan szabályozott a dobozt előállítók köre is, mindössze néhány manufaktúra készítheti. Az egyetlen apró különbség, hogy a svájciak pasztőrözött, a franciák pedig nyers tejet használnak. Jöjjön akkor a felhasználás.

Mont d'Or még natúran.

A sajtot villával megszurkálom, nagyokat szagolok belőle. Egy méretesebb fokhagyma gerezdet vékonyan felszelek és beletömködöm a sajtba. Végül meglocsolom 1 dl fehérborral. Persze ehhez Jura bor (a régió egyik megyéje, egyben egy borvidék is)lenne az autentikus, de nekünk a Nyakas Chardonnay tökéletesen bevált.


Sütésre készen.

Előmelegített (kb. 200 C°) sütőben 25-30 perc. A teteje gyönyörűen megbarnul, ropogós lesz, a belseje folyik, tunkolható (lényegében egy fondue keletkezik).

A látvány magáért beszél...

Jófajta kenyérrel, vagy héjában sült krumplival, természetesen a maradék bor kíséretében remek téli étkezés.

Elnyammogtuk...

A sajtról az infókat főként innen gyűjtöttem:

http://buvosszakacs.blog.hu/2009/09/03/mont_d_or_a_sajt_mely_a_hidegbol_erkezik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése