2011. december 27., kedd

Ünnepek édesség nélkül?

Azt terjesztem magamról, nem kedvelem az édességet. Bevallhatom, ez csupán önvédelmi mechanizmus. A rendszeres édességfogyasztásból adódó kalória többletet nem viselné el a szervezet… Ezért csak módjával, de élvezettel. Jófajta étcsokik hébe-hóba persze becsúsznak, az ünnepek pedig üdítő kivételt jelentenek. Karácsonyra egy hagyományos klasszikust és egy egyszerű finomat választottunk. A tradicionális Monarchia-korabeli sütemények (Rigó Jancsi, lúdláb torta, párizsi kúp) közül a lúdlábat készítettük el, régi, családi recept alapján. A név eredetével kapcsolatos megbízható információt sehol sem találtam. Az édesség alapja a párizsi krém, ami egy főzött, vajas, intezív csoki ízű, kesernyés alapkrém.

Lúdláb torta

6 tojássárgáját kikeverünk 6 evőkanál cukorral, 1 evőkanál jó minőségű kakaóporral. Megy bele 1 sütőpor, 5 evőkanál liszt, majd összevegyítjük a habbá vert tojásfehérjével. Megsütjük a piskótát. A krémhez 2 dl tejben 4 evőkanál lisztet elkeverünk, kis lángon főzzük. Melegen belekeverünk 12 dkg cukrot, 5 dkg kakaót, ha kihűlt, 35 dkg vajat. A krémet a piskótára simítjuk, bele meggyet nyomkodunk (tél réven befőttből). A tetejére csokimáz kerül, amihez gőz fölött olvasztottunk 10 dkg 70%-os étcsokit egy evőkanál olaj társaságában. Az adag tetemes mennyiség, mi most megfeleztük.

Lúdláb, trüffel golyókkal kísérve.

Trüffel

A szó eredeti német jelentése a szarvasgomba, de a csokibonbonokra is használják ezt a kifejezést. A szó eredete egyrészt a szarvasgombára hasonlító színnel, formával magyarázható, másrészt azzal, hogy régen a gombát konyakban, vagy portóiban tartósították, majd a megmaradt alkoholt csokigolyóba töltötték.

30 dkg jó minőségű, 70%-os étcsokit összetörve, 5 evőkanál tejben gőz felett megolvasztottuk. Ment bele 8 dkg porcukor, majd 4 tojássárgája, ezt követően 12 dkg olvasztott vaj. Hogy valami újítás is legyen a dologban, hozzáreszeltük egy narancs héját is. Jól kikeverve 3 órát hűtöttük, majd golyókat formáltunk belőle, amit kakaóban hempergettünk meg. Egyszerű, gyors, de megfelelő alapanyagokat használva remek édesség. Presszókávé mellé elmegy, Szepsy édes szamorodnival fantasztikus.

Trüffel golyók, lúdlábbal kísérve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése