Azt terjesztem magamról, nem kedvelem az édességet. Bevallhatom, ez csupán önvédelmi mechanizmus. A rendszeres édességfogyasztásból adódó kalória többletet nem viselné el a szervezet… Ezért csak módjával, de élvezettel. Jófajta étcsokik hébe-hóba persze becsúsznak, az ünnepek pedig üdítő kivételt jelentenek. Karácsonyra egy hagyományos klasszikust és egy egyszerű finomat választottunk. A tradicionális Monarchia-korabeli sütemények (Rigó Jancsi, lúdláb torta, párizsi kúp) közül a lúdlábat készítettük el, régi, családi recept alapján. A név eredetével kapcsolatos megbízható információt sehol sem találtam. Az édesség alapja a párizsi krém, ami egy főzött, vajas, intezív csoki ízű, kesernyés alapkrém.
Lúdláb torta
6 tojássárgáját kikeverünk 6 evőkanál cukorral, 1 evőkanál jó minőségű kakaóporral. Megy bele 1 sütőpor, 5 evőkanál liszt, majd összevegyítjük a habbá vert tojásfehérjével. Megsütjük a piskótát. A krémhez 2 dl tejben 4 evőkanál lisztet elkeverünk, kis lángon főzzük. Melegen belekeverünk 12 dkg cukrot, 5 dkg kakaót, ha kihűlt, 35 dkg vajat. A krémet a piskótára simítjuk, bele meggyet nyomkodunk (tél réven befőttből). A tetejére csokimáz kerül, amihez gőz fölött olvasztottunk 10 dkg 70%-os étcsokit egy evőkanál olaj társaságában. Az adag tetemes mennyiség, mi most megfeleztük.
Lúdláb, trüffel golyókkal kísérve.
Trüffel
A szó eredeti német jelentése a szarvasgomba, de a csokibonbonokra is használják ezt a kifejezést. A szó eredete egyrészt a szarvasgombára hasonlító színnel, formával magyarázható, másrészt azzal, hogy régen a gombát konyakban, vagy portóiban tartósították, majd a megmaradt alkoholt csokigolyóba töltötték.
30 dkg jó minőségű, 70%-os étcsokit összetörve, 5 evőkanál tejben gőz felett megolvasztottuk. Ment bele 8 dkg porcukor, majd 4 tojássárgája, ezt követően 12 dkg olvasztott vaj. Hogy valami újítás is legyen a dologban, hozzáreszeltük egy narancs héját is. Jól kikeverve 3 órát hűtöttük, majd golyókat formáltunk belőle, amit kakaóban hempergettünk meg. Egyszerű, gyors, de megfelelő alapanyagokat használva remek édesség. Presszókávé mellé elmegy, Szepsy édes szamorodnival fantasztikus.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése