Gasztronómiai profilomban a lazacot nyugodtan lehet megosztó
személyiségnek nevezni. Ismeretségünk nem új keletű, bár életem első húsz
évében maximum annyit tudtam róla, hogy nagyon sekély vizekben nemi
indítatással időnként nagyon úszik, ilyenkor a medvék nagyon vadásszák. Az első
személyes találkozás a rendszerváltás környékére tehető, füstölt konzerv
formájában. Abban az időben jelentek meg a „menő” éttermekben is, mai szemmel
erősen túlkészítve, fagyasztott alapanyagból. De mégis lazacot ettünk, ami,
kérem, már tiszta kapitalizmus. Szellemi érésem következő állomásaként
néhányszor magamnak is készítettem lazacpatkót, Váncsa István alapművét olvasva
aztán gyorsan levettem a repertoárból a friss változatot. Maradtak a minőségi
füstöltek és a gravlax. Minden tiszteletem továbbra is Váncsa úré, a holtponton
azért mégis a Jamie gyerek lendített át. Amilyen átéléssel gyártja a lazac
derékot, az mindenképp elgondolkodtató, elégedett sikkantása pedig ismét friss
lazac után kiállt. A video ezen a linken, a halat 19:00-tól babrálja, a
sikkantás 22:38-nál. Ennyi nyomós érv után beszereztem a friss bőrös derekat, a
szabadtéri programot időjárás okán zárthelyire konvertálva készült a grillezett
mű, a nagy sikerre való tekintettel továbbfejlesztve, ismételve is.
Zöldfűszeres lazacderék tepertővel (négyszemélyes adag)
A lazacderekat alaposan leszárogatom, 3-4 centinként húsát
beirdalom (a bőrös felét békén hagyom), tengeri sóval, durvára darált borssal
illetem. Némi citromhéjat reszelek rá, majd durvára aprított zöldfűszer
keverékkel beterítem. Az eredeti recept édesköménnyel dolgozik, kapor, friss
majoranna, petrezselyem ugyancsak szóba jön. A zöldeket alaposan a húsba
paskolom, tetejére olivaolajat csepegtetek. A bőrös oldalra csak némi olaj, só,
bors kerül. Grill serpenyőben, közepes hőfokon, bőrös felével lefelé kezdem
sütni, 3-4 perc után ( a hús színváltozása az irányadó) megfordítom, egy percig
még hőkezelem. Kiveszem a serpenyőből, a bőrt lehántom róla, azt sületlen
felével lefelé visszahelyezem a serpenyőbe. Pár perc alatt a bőr megkeményedik,
egy-két percet pihentetem, darabokra töröm a keletkezett tepertőt és a hal
mellé helyezem. Köretként tzatziki kínálkozik, de jól megfér nyers spenóttal
is, ami mellé – pusztán hedonizmusból – még parmezán chips is kerülhet.
Lazacderék, tzatziki.
Nyers bébispenót
Két szelet füstölt szalonnát kockázok, izzasztok, amint
megüvegesedett, egy percre mellédobok 2 gerezd, szeletelt fokhagymát. A
szalonnát, fokhagymát a nyers spenótra pakolom, meglocsolom némi zsiradékkal,
meghintem frissen reszelt pecorinóval.
Parmezán chips
A durvára reszelt parmezánt evőkanálnyi adagokban
palacsintasütőbe pakolom, lenyomogatom, kis lángon mindkét oldalát aranylóra
sütöm.
Lazacderék, spenót, chips.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése