2013. május 23., csütörtök

Jókai bisztró, Pécs – konyha, potenciállal




A Jókai tér vitathatatlanul Pécs egyik leghangulatosabb része, a szomszédos Széchenyi tér erősen kétes átalakítása óta konkurencia sem igen akad. Az aprócska teret az Elefántos Ház uralja. A klasszicista stílusú épület 1830 körül épült, nevét az északnyugati sarkon álló bádogelefántról kapta, ami egy XIX. századi cég jelvénye volt. Működött itt Fehér Elefánt néven vendéglő, „Fekete Elefánthoz” címzett fűszer- és gyarmatáru-kereskedés, családunk pécsi ága dédszülők révén pedig vendéglőt, fogadót üzemeltetett. Az északi részen régóta bérelt törzshelyet Elefántos néven olaszos étterem és pizzéria, a déli rész sorsa némiképp hányattatott, kávézó, teázó után néhány hete nyitott újra Jókai Bisztró néven. Tanácsadónak a pécsi gasztronómiában már névjegyét letevő Várvizi Pétert kérték fel, a konyhát Szabó István vezeti. A jelenleg még minimalista (és a gugliban jókai bisztrőként szerepelő) honlap szerint célként regionális értékeket figyelembe vevő bisztrókonyha megvalósítását tűzték ki, szezonális alapanyagokkal. Ez persze így némiképp általános, nézzük, hol tart a megvalósítás. A belső design jól sikerült, visszafogott, elegáns, az orchideák különösen jól mutatnak, a székek kényelmesek. A borlap jól válogatott, a régió nevesebb tételei mellett az országos reprezeentáció is figyelemre méltó, számos tételt deciztetnek, a hét elemes külföldi sor is jónak tűnik. Az árak belvároshoz képest a földön maradtak. Egy apró észrevétel, Dúzsinál esetleg fel lehetne tüntetni a rozé fajtáját, elvégre gyárt vagy kilencfélét. Az étlap néhány levest, előételt, 12 főételt, négyféle desszertet tartalmaz, hét közben van napi ajánlat is. Pincérünk kezdetben kicsit esetlennek tűnik, borbaki is becsúszik, de később oldódik a helyzet, jól lehozza az estét, megkedveltük. 

 Amuse.

Az ételek előtt üdvözlő falat érkezik, padlizsán krém, fürjtojással. A tojás lágyra készített, a padlizsán eltalált, ízes. Talán némi kenyér landolhatott volna mellé, a tányérválasztás is kérdőjeles, de hiányérzet nem maradt. 

 Lazac carpaccio.

Az előételek közül a lazac carpaccio üde, leheletnyit füstös hallal készül, a saláta, kapor friss, az öntet kellemes, a fogás egyben van. A kakasleves tartalmas, szerencsére nem megy el a zsíros irányba, látványban is a házias feelingre próbálnak ráerősíteni. 

Kakaslé.

A csülök terrine két részre oszlik, egybehangzó vélemény szerint a terrine némileg tömör, elbírna még némi zsíros elemet. A mellé kínált tormás uborka tartár ellenben remek, roppanós, az ízharmónia tökéletes. Értékelhető a mellé kínált házi zsemle is. 

Terrine, tartár csodával.

Az előételek mellé Béla és Bandi ismét kiváló 2012-es balatonszőlősi sauvignon blanc-ját ropogtatjuk. Főételben négyfelé oszlunk. A szarvassonkás szélesmetélt tésztája minőségi, ízletes, ahogy a sonka is. A mártást nem viszik túlzásba, optimális a mennyisége, a roppanós szárzeller is helyen van. 

Sonkás tagliatelle.

A friss lecsót császárhússal némi kétkedéssel fogadjuk, elvégre a lecsó szezon még odébb van. Kellemes a csalódás, igazi házias változat érkezik. A császár szépen sütött, állaga talán picit tömör, a bőr alulról súrolja a ropogósság határát. A hús nem sous-vide, sütés előtt abálták, ettől még az ötlet jó, a tányér szép.

Császár lecsóval.

Megosztó a tökfőzelék nyúlmájjal. A máj rendben van, optimálisra sütött, a főzelék viszont némiképp íztelen és azt is az édes uralja. A nyúlpaprikást knédlivel tálalják. A gombócra enyhén rápirítottak, jól áll neki, kellemes a szaft is. A combnál ismét tömörség érzik, a csont melletti rész egyértelműen alulkészült. Bussay 2011-es rajnaija ismét nem okoz csalódást. 

 
Nyulak I. Paprikásan.

 
Nyulak II. Májilag.

Desszertben erdei gyümölcsök választhatók fehércsokival, az állag jó, az erdei gyümölcsből talán a kevesebb több lett volna. A madártej a fényképezőt nem szereti, nehéz a fehéregyensúlyra rátalálni, egyébként tisztességes darab. Desszertborban is gondolnak a régióra, a szajki Hárs pince késői szüretű cirfandlija az édeset kedvelőknek csemege, de deciztetnek néhány tokajit is. 


A záró kávé kísérete hibátlan, az érezhető minőség ellenére az ital sajnos némileg hígra sikeredett. Rövid betekintés a konyhába, látszik, hogy van gazdája a helynek és a technikai feltételek is adottak. A bisztrónak kétségkívül van jövője, az összkép pozitív, fogunk mi még ide jönni, a szomszéd pedig kösse fel a gatyát! Hosszú idő után üde színfolt a belvárosban, érdemes kipróbálni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése