2013. május 19., vasárnap

Családi receptek – frissítve



A nagy családi szakácskönyv eredete a homályba vész. Nagymama biztosan írt bele. Kiválóan főzött, újításaira nem igazán emlékszem, de a repertoár széles volt. Távoztával fontos szereplő lép színre, édesanya, a nagy kísérletező. A szakácskönyv Lajos Mari „gyöngyszemeivel” is gazdagodik, de mellette megjelennek francia klasszikusok, új zöldségek. Ezt mondjuk a család nem minden tagja kultiválta, a padlizsános remeklések sokszor a „Hol a hús?” provokatív kérdéssel lettek minősítve. Pedig hibátlan ételek voltak ezek, a mai napig az Ő gyűjtéseire építkezem jómagam is. Húsok terén is újításokat vezetett be, az ismertetendő pulykás kompozíció osztatlan sikert aratott a finnyások körében is. Mai szemmel csak az lehet vicces, hogy szegény disznó szüzet 30 percig párolta, de ki hallott még akkor a hirtelen sütésről?!?!?

Vörösboros pulyka (négyszemélyes adag)

Pulyka felső combot használok, csonttal, bőrrel megáldva. Jószágok ezen darabjai elképesztő variabilitást mutatnak, ¾ kilónyi húst vásárolok, ami jelenthet egy, de akár három combot is. Alaposan megtűzdelem szalonnával, fokhagymával, sóval, borssal, némi pirospaprikával fűszerezem. Két fej hagymát kacsazsíron dinsztelek, körbesütöm a húst, vigyázva a pirospaprikára. A húst kiemelem, a hagymás szaftba némi szárított bazsalikomot szórok, a pörzsöt 3 dl vörösborral kapatom fel. Tepsibe pakolom a húst, a szaftot, lefedve 180 ºC-on egy és negyed órát sütöm, közben egyszer-kétszer meglocsolom. Újabb negyed óra alatt a bőrt fedetlenül megpirítom. Kakastaréjt sütök, stoemp-öt készítek, tálalok. Tetejére friss majorannát aprítok, rozét, vagy könnyű vöröset bontok. Az első falatnál mindig eszembe jut az első készítő…


Vörösboros pulyka.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése