2012. július 14., szombat

A derék márna meg a pestós zöldbab



A márna egész Európában elterjedt, édesvízi hal, hazánkban is őshonos. Horgászata elvileg nagy élmény, küzdős, ravasz állat, bár ez nekem totál közömbös. A jószág amúgy nem tévesztendő össze a remek ízű Földközi-tengerben, Atlanti-óceánban élő vörös márnával. De a hazai példányoknak sem kell szégyenkeznie, ízük kellemes, bőrük ropogósra süthető. Elvileg szálkás halról van szó, de a szokásos filézéssel ezektől könnyű megszabadulni, egyben sütéshez feltétlen sűrű irdalás szükséges. A hal a Metroban általában beszerezhető, a 30-40 dekás példányok mindkét készítési módot elviselik. Ízük semleges, ami a köret bátor választását, ízesítését vetíti előre. Az egyetlen édesvízi hal, amelynek az ikrája mérgező, a vásárolt példányok ilyennel persze nem rendelkeznek. 

 
Márna, alias Barbus barbus.

Márna derék, genovai zöldbab, pesto (kétszemélyes adag)

A genovai módra készített zöldbab autentikus változata a valóban zöld fagiolini babot igényli, de az idehaza hozzáférhető, zsenge „zöldbab” is kínálja magát erre a célra. Fél kilónyi babot tisztítása után erősen sós vízben (5 dkg literenként) blansírozom (5-10 perc az állag függvényében), lehűtöm, félreteszem. Méretesebb szardellafiléből 4 darabot vízzel leöblítek, megszárítok, darabolok. Két gerezd fokhagymát, marék petrezselymet adok hozzá, mozsárban pürésítem. Vajat, olivaolajat hevítek, a pürét néhány percig párolom, hozzáadom a zöldbabot, átforgatom. A halfiléhez önmagában is tökéletes, de a hűtőben árválkodó, jelentős mennyiségű bazsalikomlevél szinte kínálta magát egy kis pesto megalkotásához, talán a genovai mód is elviseli ezt...

Pesto

A bazsalikom, mint fűszernövény gyakorlatilag az egész világon elterjedt, de ha a gyökereket, csúcsminőséget keressük, Olaszország, Ligúria felé kell vennünk az irányt. A termesztés központja Genova, a ligúriai bazsalikom (basilico genovese) eredetvédett. Természetes, hogy az itteni emberek magukénak vallják a pestót, én is igyekeztem eszerint legyártani. Alapesetben nem árt a kőmozsár, a turmixban készült változat picit vizesebbé válik (kőmozsár hiányában én is turmixoltam). A bazsalikomlevél mennyisége kb. 5 dkg, amit csipet tengeri sóval, nagyobb gerezd fokhagymával, 2 dkg fenyőmaggal kell összedolgozni. Ezt követi, részletekben adagolva, kb. 1 dl –jó minőségű!!!- olivaolaj, végül 4-5 dkg reszelt sajt. A sajt fele részben parmezán, fele részben pecorino az alapvetés szerint, jómagam csak parmezánt használtam. Itt viszont nem tehető engedmény, a por alakban kapható verziók tilosak, megfelelően érlelt változatok már beszerezhetők, használjuk ezeket! A pestót az olaszok nem csak tésztához eszik, kerül bőven a helyi minestrone változatba is. Ma már a klasszikus változatnál jóval szélesebb a kategória, az ugyancsak hagyományosnak tekinthető szicíliai változat fenyőmag helyett mandulával készül, de kevernek pestót ruccolából, medvehagymából, petrezselyemből, zöldfűszerek keverékéből, a fenyőmagot néha dióval helyettesítik. Bármit is használunk, a siker nagyrészt a minőségi olajon és sajton múlik. 

 Márnafilé, pestós zöldbab.

Az alkotórészek elkészültével a halfilét a szokásos módon, bőrös felén sütöttem, csak sütés közben sóztam, borsoztam. Húsa ruganyos, a bőr megközelíti a tengeri sügérét, minőségi portéka. A szardellával bolondított zöldbab tökéletes társ, a pesto sem borította fel az egyensúlyt….. Kis villányi pincészet, Szendéék roséjával kísértük. Persze, tudom, a kategória etalonja Dúzsi, de a villányiak közt is lehet remek darabokat találni, nem is kell feltétlen a nagy pincészetek – néha bizony túlárazott – palackjait vadászni. Halra, Szendére fel!

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése