Ha Pécsen jót szeretnénk enni – és nem a tányérról lelógó
újramelegített rántott hús, vagy a hulladékokból összeálló hortobágyi, somlói a
vezérvonal – (egyre) több lehetőségünk van. Elegancia? Menjünk az Enotecába.
Ötlet? Irány a Susogó, vagy az Addo. Olaszos? Ott az Elefántos. Csak egy gyors
ebéd? Naná, hogy a Teleky. A címből talán kitűnik, hogy egyben jelen
blogbejegyzés célszemélye is. Vájt fülűek kötni tudják a névhez az Expo
Centert, talán a Pezsgőház éttermet is. Teleky Zoltán fűzi össze a helyeket, aki
jelenleg bisztró konyhát működtet a Tudásközpontban, dolgozik a villányi
Wunderlich pincében is. Tettrekész
emberről lehet szó, mert ezek mellett idén júniusban elindított még egy
projectet. A Zsolnay Kulturális Negyed ha lassan is, de benépesül, a kávézó,
borozó, önkiszolgáló étterem mellett megjárt már egy „beülős” vendéglátó egység
is. Talán a legszebb helyet választották, a Zsolnay család egykori lakóhelyét.
Zsolnay étterem.
A kétszintes épületrész földszintjén az étterem, az emeleten kávézó, terasz. A
konyha high tech, a filozófia régiós alapanyagokra épülő klasszikus fogások
újragondolása. Szabad ilyet kihagyni? Nemmel szavaztunk. A nyári melegben a
teraszon telepszünk le. A kiszolgálás figyelmes, gyors, érkezik az ét- és borlap.
Előbbi optimális hosszúságú, 3-3 előétel és leves, főételből 20 körüli tétel.
Így hihető a friss alapanyag, amit a környékről szereznek be. A borlap rövid,
de átgondolt, a decizett tételeknél is igyekeztek lehetőség szerint lefedni a
palettát. Kezdetnek a szokásos Ebner borzongás, megfelelő hőfokkal. Vizek
területén palackozott Tettye. Az előételek előtt jön egy kis amuse bouche,
pástétom, házi kenyérrel, némiképp sematikus (koktélparadicsom, petrezselyem,
póré) díszítéssel.
Amuse bouche.
A kenyér tökéletes, friss, jó harapni. A pástétom állaga,
íze hibátlan. Tálalják az első fogást, hideg libamáj zsírjában és kacsaragu leves.
A libamáj ravasz, mert ha jól készítik, hetekig is eláll, de ha tré az alap,
vagy nem megfelelően tárolják, nagyot lehet bukni vele.
Hideg libamáj, zsírjában.
Ez egyértelműen a
tökéletes verzió, különösen a házi pirítóssal. A képen talán nem jön le, de
gigantikus adag, gyakorlatilag jóllakom vele. Ha valamibe bele lehet kötni, az a
díszítés. Az üdvözlőfalatnál megismert klisé, némi paprikával kiegészítve. Ez a
fogás talán többet érdemel. Borok közül nehéz hozzávalót találni, Riczu-Stier
olaszrizling. Szép villányi, bár reduktív, a mandulát szépen hozza. A raguleves
is óriási mennyiség, gazdagon megpakolva jóféle húsokkal, enyhén tárkonyosan.
Nagyon ízlett.
Kacsaragu.
Főételben bárányt és harcsapaprikást választunk. Mindkettő
csapdás, könnyen kiszúrható, ha ravaszkodni próbál a konyha. A bárányt
gerincileg adják roséra készítve, vajbabbal, kölessel, balzsamecettel.
Rosé bárány.
A hús
illatos, friss, majdnem tökéletesre készített. Kekeckedésnek csak annyi, hogy
az egyik szelet alsó hangon súrolja a rosét, társai viszont tényleg perfektek.
A köret picit talán túl hangsúlyos, mennyiségben mindenképp. A köles közel
harmadával képtelen vagyok megbirkózni, jelzetten sósnak is találom. A bab
viszont a reveláció erejével hat, önmagában is megfelelő kíséret lehetne.
Rosé alsó hangon.
Dúzsi
Tamás kvázi etalon kékfrankos roséja társul. A harcsapaprikás jó szafttal,
roppanós, friss haldarabokkal érkezik. A kapros túrós tészta deklarálhatóan
házi, a tészták széle helyenként picit száraz, ami újramelegítésre, vagy kissé
túlzott rápirításra utal. Tételezzük fel az utóbbit.
Harcsapaprikás.
Az adag itt is gigászi,
segítségemmel sem sikerül a tányért lepucolni. Desszertben sajttálat,
gyümölcsös tejbegrízt választottunk. Utóbbit kapásból csomagoltatjuk, már nem
fér belénk. A sajttál jól felépített, környékbeli termelők portékáit
tartalmazza, kecske, tehén, lágytól a fűszereseken át a félkeményig, extra
minőségű dióval megszórva. A képből lemérhető, ez sem kis adag…
Sajttál, perfekt diókkal.
Pécs város
borát kérem mellé, Szabó Zoltán 2011-es zöldveltelini, nagy kedvenc.
Desszertbornak az Ebner cirfandlit ajánlják, ismerős, nem rossz, a kilúgozott
jelekről már értekeztem. A végén persze, hogy kávéteszt, hibátlan, tejileg is
rendben, bár a dobozost itt sem tudják nélkülözni……..
Szép a habja...
Hagyomány és evolúció:-)
Összességében nagy potenciál rejlik a
helyben, az étlap jól összeállított, talán főételben is be lehetne dobni napi
ajánlatot. Az adagok picit túlméretezettek, még a magam fajta nagyétkűn is
kifogtak. A szerviz nagyon rendben volt, a környezet pazar. Rejtély, miért ennyire
média visszhang nélküli az étterem megnyitása, ami helyből a pécsi Top5 tagja.
Önálló honlapot nem találtam, facebook: http://www.facebook.com/zsolnayrestaurant
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése