Divatos helyet látogatni csapdás dolog, a nagy elvárások
könnyen negatívvá fordíthatják az élményt. Némi habozás után esett választásunk
az „utolsó vacsora” helyszíneként a Borkonyhára. Bloggertárs nem teljesen
meggyőző bejegyzése ellenére is ajánlotta, a szakma is elismeréssel szólt a
helyről. Sárközi Ákos séf sztázsolás beszámolója alapján az elhivatottság nem
megkérdőjelezhető, szakmai előélete egyebekben is figyelemre méltó (Alabárdos,
Hagyomány és evolúció verseny). Na, és a Gault&Millau-féle 14 pontot sem
adják ingyen. A borkínálat tetemes, döntően hazai tételek, több százas
nagyságrendben, közülük vagy ötvenet deciztetnek is. A helyet megszavaztuk
(tam). Helyfoglalás mindenképp szükséges, az asztalok száma és a bejutni
kívánók köszönő viszonyban sincsenek egymással. Elvégre szombat este van,
belváros, turisták, etc. A hely tényleg nem nagy, a bejárat melletti falat
hatalmas bor klíma foglalja el, szomjan bizton nem maradunk. Mellette amúgy némi
poharazgatásra is lehetőség nyílik, a borokból vásárolni is lehet. Sarokasztalt
kapunk, jó rálátással a helyre, a nyüzsgésre. A hely elegáns, mégis fesztelen,
döntően valószínűleg a pincércsapatnak köszönhetően. Fiatal srácok, néha kicsit
szétesettnek tűnnek, de végtelenül kedvesek, hibát nagyítóval sem lehet
találni, borilag pedig felkészültek. A hely francia bisztró és kortárs magyar
családi étterem ötvözeteként definiálja magát, bármit is jelentsen ez. Megnéztük.
Az étlap hetente-kéthetente változó, esetünkben 5 előétel, 2 leves, 7 főétel, 4
desszert közül lehetett választani, de emellett táblán néhány tételes napi
ajánlat is van. Kezdetnek tokaji pezsgő, a legjobbak közé tartozó Királyudvar
Henyéje, a legszebb hagyományokat idézi, simogató buborékokkal, csontszárazon.
Amuse bouche, na, az sajnos nincs, érkezik helyette remek házikenyér kollekció,
jónak mondható vajjal. A kenyerek etetik magukat, mézes-diós, szezámmagos,
köménymagos változatokban. Előételekkel
a Brehm állathatározóban sem vallanánk szégyent, lefedjük a két- és négylábúakat,
puhatestűeket.
Jakab.
Rendszertanilag alulról építkezve érkezik egy tökéletesen
készített Szent Jakab, vajban sütve, némi algakaviárral, rosé mártásban. Egy
könnyebb tokajit, a Szent Tamás pince hárslevelűjét kóstoljuk mellé, nincs
vita, Szepsyéknél a borkészítés tudománya öröklődik.
Kacsatorta, zöldalma.
Kétlábúakat kacsatorta
képviseli, zöldalmagolyókkal, némi birs jelenlétével. A kacsamáj lényegében egy
terrine, a zöldalma merész, de ízvilágában valóban harmonizáló választás, mellé
mi más, mint Szepsy Úrágya furmintja?
Nyúlgerinc, karalábé.
A végére a nyúl marad, gerinc, karalábé
veloutéval, könnyű mártással. A nyúl omlik, szaftos, a karalábé ízével
összesimul, amit csak kiemel a badacsonyi Villa Sandahl Capuccino Oil névre
keresztelt rajnai rizlingje. Vitán felül az egyik legszebb hazai rajnai, maximum
az ár-érték arányon lehet elgondolkodni. Főételekben már a négylábúakra
fókuszálunk. Női csapat ízlését biztosan sikerült formálni, a korábban
tiltólistán lévő nyúlra és marhapofára esik választásuk.
Az nyúlnak combja és gerince.
A nyúl gerinc és comb
formában érkezik, zsenge karalábéval, baconbe göngyölve, az előételeknél
tapasztalt minőségben. A marhapofa kísérete túrógaluska, fehérrépa püré. A pofa
puha, optimális állagú, a kísérő galuska nekem némiképp túlkészült, a
fogyasztónál viszont sikert arat, a püré tökéletes, ízes, egészében a fogás
hibátlan.
Pofa, galuskával, fehérrépával.
Csakúgy, mint a báránylapocka, amin nagyot dob a gerslis,
csicseriborsós köret, némi bazsalikomos felhanggal. Elsőre kicsit soknak gondoltam
hozzá az ajánlott Bock Fekete-hegy cabernet franc-t, de a gyümölcsös, csokis
ízvilág mégsem lógott ki.
Báránylapi, remek körettel.
Kezd a dolog hátradőlőssé válni, azért a desszerteket
nem hagynánk ki. A már-már védjegynek számító csokis költemény, birsalma
szörbettel tuningolt sütőtöktorta, sajttál, a kíséret egyöntetűen az újabb
Szent Tamás, a nemes egyszerűséggel Mád irányítószámáról 3909-re keresztelt
késői szüretelésű cuvée.
Uhhhh....
A csokishoz némi performance is társul, az üreges
kúpot forrós csokoládéval öntik nyakon, melytől is kollízió következik be, az
alkotóelemek eggyé válásával. Ráadásul finom, hasonlóan a sütőtökös
kompozícióhoz. A sajttál míves darabokat tartalmaz, talán a legszebben
díszített hazai változat.
Végszó.
Kávénk hibátlan, a körítés cukorilag ugyancsak, pálinkában
is minőség, Bestillo érkezik. A nagy elvárások nagyjából valóra váltak, remek
konyha, a feeling, felszolgálás ezek között is előkelő helyre sorolja a
Borkonyhát. Erősen ajánlott.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése