A kékpenészes sajtkirályok triumvirátusának utolsó tagja,
természetesen ez nem jelenti a rangsorban elfoglalt helyezést. A jó stilton
szebb napjaiban leveri a roquefortot is, az angolok szerint bizonyosan. Pályatársaival
ellentétben viszonylag újkeletű sajtról van szó, keletkezési körülményeiről is
sokat tudunk. A receptet elsőként bizonyos Lady Beaumont jegyezte le, munkája
ezzel ki is merült, a sajtot házvezetőnője készítette, aki jó anyaként a
receptet lányával is megosztotta. Világhódító útjára ő, Mrs. Francis Paulet
indította el, 1740-ben. A sajtokat Stilton városba szállította, fogadós
rokonának. A kisváros fontos csomópont
volt, számtalan postakocsi és átutazó turista fordult meg itt, a sajtnak
gyorsan híre ment. Többek közt vendég volt Daniel Defoe is, 1772-ben, a sajtot
nemes egyszerűséggel az angol parmezánnak nevezte. A karrier felfelé ível,
egészen 1840-ig, amikor a vasúti közlekedés indultával Stilton pillanatok alatt
jelentőségét vesztő porfészekké válik. A sajtkészítő gazdák válasza az 1875-ben
létrehozott sajtüzem. Hamarosan boldog, boldogtalan stiltont készít, a céhes
érdek szerencsére felülkerekedik, 1910-ben levédetik a stilton nevet, a
készítést három megyére korlátozva (Derbyshire, Leicestershire, Nottinghamshire).
Manapság a sajtot mindösszesen hét sajtüzem készítheti. Tehéntejből, három
hónapos érleléssel. A sajthengerek nagyjából 8 kilósak, ehhez cirka 78 liter tejet használnak
fel. A klasszikus stiltonba a gombát tűvel juttatják be (blue stilton), létezik
egy gombaspóra nélküli, fehér változat is, ezt talán hagyjuk meg a britonoknak.
Az alapanyagok.
Sticamole, avagy guacamole stiltonnal
A guacamole egy avokádó alapú mártogatós, mint ilyen,
természetesen dél-amerikai. Nem kérdés, hogy chili dukál bele, ahogy az sem,
hogy tortilla chips az autentikus tunkoló. Némi száraz fehérborral ideális
étvágygerjesztő. Két érett avokádót (ma már Metro, sőt Tesco vonalon is
beszerezhető az érett, kívülről barna avokádó) 10 dkg stilton sajt kíséretében
(Pesten, a Culinarisban szereztem be) villával durvára török. Két szál
újhagymát, egy chilit aprítok, egy lime héját, fél lime levét keverem hozzá,
némi bors kíséretében tejszínnel lazítom fel. A tejszín mennyisége esetleges,
az állagtól függ, lényeg, hogy masszív, tunkolható elegyet kapjunk. Jöhet is a
kézbe a tortilla chips és a mártogatás. Könnyed, savas fehérbort kíván és
viszonylag gyorsan elfogy…
Sticamole, a stiltonos tunkolós.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése