2013. március 24., vasárnap

Szeged, halas front, Vendéglő a Régi Hídhoz



Munkahelyi kötelesség szólított Szeged városába, a rendelkezésre álló két estét étkezéssel illő volt megtölteni. Megfelelő kontakt híján csak az egyik nap volt biztos, egyebekben maradt a kalauz böngészés. Szeged nem nyűgözte le a Gault&Millaut, a halászcsárdák azért felkerültek a térképre. Első este irány a kiszemelt. Vendéglő a Régi Hídhoz, közel a Tiszához, egy jellegtelen tömbház aljában. Valljuk meg, a szegedi híd sem szemet gyönyörködtető… (Be kell ismerni, a belváros viszont élettel telt, felújított, tiszta, egymást érik a kávézók, kis beülők. Itt látszik, Pécset mennyire agyonvágta a centrum szélén terpeszkedő, mindent magába szívó Árkád nevű rémség.) Az étterem ezzel szemben nem jellegtelen. Kicsit zsúfolt, de a berendezés, kiegészítők hangulatossá varázsolják, igazi kvaterkázós, beszélgetős hely.

A Régi Híd enteriőr.

Az étlap viszonylag hosszú, ami nem feltétlen előny, sőt, de szempontunkból ez most lényegtelen, kizárólag a halas fogásokra koncentrálunk. A halászlé csak pontyos verzióban fordul elő, kínálnak hozzá haltejet is. A halételek főként pontyra és harcsára komponáltak, meglepődve tapasztaljuk, hogy az étterem két pangasius fogást is az étlapon tart. Pincérünk barátságos, közvetlen, a viszonylag szűkös borlapról ajánlatára a Font pince kövidinkáját választjuk. Kellemes fröccsbor, a halakhoz pedig hibátlan. A halászlé kis bográcsban érkezik, passzírozott, jó pirospaprikával készült, hibátlan fogás, a kínált fehérkenyér is rendben van. 

Jóféle hallé.

A hús friss, állaga optimális. A mennyiség tetemes, rövidet szusszanni is kénytelenek vagyunk a főfogások előtt. Megosztozunk a pontytepertőn lilahagyma salátával és a szögedi harcsapaprikáson túrós csuszával. Sajnos mindkettő megosztó fogás. 

Haltöpi, némileg sósan...

Az egyébként tökéletesen sütött és jó ízű tepertőre erősen rátelepszik sóssága és ezt a remek hagymasaláta is csak részben enyhíti. Pedig a filézett pontyoldalas igazi csemege lenne, kár érte. A túrós csusza nem méltó a hibátlan paprikáshoz, túlkészült, széteső, a túró sem hagy mély nyomot. 

Harcsapaprikás.

Persze lehet, ez csak egy gasztrókekecnek szúr szemet, barátom nagyrészt elégedett, a tepertő sósságának elismerése mellett. A hely hangulata ettől még jó, a paprikás ételek kifejezetten remekek, a felszolgálás baráti, Szegeden járva érdemes betérni. Talán csak engem zavar, de a honlapon (http://www.regihid.hu/)  minden egyes aloldal megnyitásakor némiképp idegesítő zene veszi kezdetét….

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése