2013. március 24., vasárnap

Szeged, fine dining, Tiszavirág



Munkahelyi kötelesség szólított Szeged városába, a rendelkezésre álló két estét étkezéssel illő volt megtölteni. Megfelelő kontakt híján csak az egyik nap volt biztos. A szállás és az egyik vacsora nem lehetett kérdés, a Tiszavirágot látni kell. A belvárosban található, felújított emlékház szállásként funkcionál, előzetes hírek szerint a konyha ígéretes. Szerencsés ötvözése a réginek, újnak, az arányok jól eltaláltak, ideális szálláshely, akár több napos pihenésre is. Reggelire a szálloda kávézójában van lehetőség, a szendvicsek kiválóak és mindig frissen készülnek, hasonlóan a gyümölcslevekhez. A kávé pedig hibátlan, ami mindig az elsődleges szempontok közé sorolódik. 

Tiszavirág

Az éttermet a második nap estéjén vizitáljuk, a konyhát már többször megcsodáltuk, a gangról, az udvarról is rálátunk, full-extrás, az asztalszámhoz mérten tekintélyes létszámú, 6-8 fős személyzet serénykedik. Emlékezzünk meg a séfről, Szalai Tamásról is, Ő fogja megédesíteni esténket. Az étterem a szállodához hasonlóan ízléses, zömmel 2-4 fős asztalok. Az egyetlen „hiba” az asztalokat felülről megvilágító spot lámpa, ami részemről a fényképezést gyakorlatilag meghiusítja, a képek barátot „dicsérik”. A másik apró megjegyzés a poharas borokkal kapcsolatos. A borválaszték széles, pincérünk tájékozott (mellette szimpatikus is), viszont a poharas tételek némelyikét az asztalnál tölti és kóstoltatja, ellenben van olyan tétel, ami kóstolási lehetőség nélkül, már kitöltve érkezik. Mostantól viszont dőljünk hátra, és élvezzük az estét. Az étlap tanulmányozását jóféle friss kenyér, olivaolaj tunkoló könnyíti meg. Ennek elterjedését nem lehet eléggé dicsérni és pártolni, mert olajat tunkolni bizony nem az ördögtől való. Aki még nem próbálta, tegyen egy kísérletet, de csak jó minőségű olajjal, kenyérrel érdemes… 

 Oliva tunkoló.

Az estét pincéri ajánlatra a Brill Pálinkaház zellerpárlatával alapozzuk, döbbenet, szárzeller, némi alkohol, harmónia. További kényeztetésként amuse bouche érkezik, egyszerű, de nagyon ötletes fogás. Enyhén csípős chorizo hajszálvékonyra szelt, tornyozott burgonya gratin tetején. 

Chorizo, gratin.

Engem már megvettek, pedig igazából még nem is választottunk… Az étlap egyszerű, hatféle elő- és főétel, a választás mégis nehéz. Ösztönömben bízva barátnak a rizottót ajánlom, jómagam a borjúnyelvet választom. A brokkoli rizottó parmezánnal, minőségi szarvasgombával dobódik fel, tökélesre készült, Jásdi csopaki rizlingje kíséri. 

Rizottó, a jóféléből.

Barát meglepődik, miszerint a rizottó ilyen is lehet, igen, sőt, ilyennek kell lennie! A borjúnyelv udon tésztával, némi gombával érkezik. Akár fúziós konyháról is beszélhetünk:-) A nyelv eszméletlen, feltehetően sous vide, kívül roppan, belül omlik. 

Borjúnyelv, udon.

Az udon japán alaptészta, búzaliszt, só és víz egyvelege, optimálisra főzve, ízes gombákkal. Borkísérete St.Andrea Pinot-ja, kiválóság, sajnos, úgy tűnik, a kadarkával, chardonnay-val együtt kikopik a kínálatból és maradnak a cuvée-k. Főételnek farkashalat kóstolok, lilaburgonyával, spenóttal, paradicsommal. A hal méltó nevéhez, ronda állat, finom hússal, az Északi-tenger mélyéről. 

Farkasféle hal.

Masszív, hófehér, enyhén édeskés, tengeres, a sütés hibátlan. Roppan a spenót is, a lilakrumpli inkább design elem, ízben lényeges eltérés nincs. Viszont jól mutat:-) A koktélparadicsom érett, leve ennek megfelelően rendben van. Tökös kíséret mellé egy badacsonyi kéknyelű, kis családi pincészet terméke. 

Borjú, gnocchi.

Következő főétel borjúkaraj, mákos gnocchival, némi póréval, sárgarépapürével. A karaj sütése tankönyvi, szaftos, kívül ízes kéreg. A köret ötletes, a gnocchi ruganyos, mákunk volt! Kísérete Gere Tamás és Zsolt 2006-os merlotja, harmónikus, szépen kísér. Desszertfronton kihagyhatatlan a Rigó Jancsi mákfagyival, naná, hogy Brill meggypálinkával. 

 Rigó János.

A tányér magáért beszél, a csoki, a tészta perfekt. Imádtuk a helyet, Szegeden járva más szállás szóba sem jöhet… Ahogy étterem is mindenképp ajánlott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése