2013. március 15., péntek

Quiche – a francia pizza



Quiche téma már szerepelt a blogon, a prológus ezért most a gyökereket boncolgatja. Ma mindenki franciaként ismeri, de eredete a sokáig forrongó Elzász-Lotaringiához köthető, ily módon akár a németek is magukénak vallhatnák. Nevében mindenképp, hiszen a német kuchen, sütemény szóból származik, ezt sikerült franciásan quiche-re nemesíteni. Valamennyi quiche közös vonása az omlós, vajas tészta, melyre a pizzához hasonlóan, végtelen számú feltét kerülhet, amiket leggyakrabban tejszínes, tojásos vivőanyagban oszlatunk el. Az ősanya a quiche lorraine, ahol tejszínes tojásban füstölt, főtt szalonna merül el, akár sajttal is gazdagítva. A tészta előnye a pizzával szemben, hogy legyúrva egy hétig, fagyasztva 3 hónapig is eláll. Ha igazán hivatalosak akarok lenni kétféle vajas tészta is felhasználható a készítéshez, a paté brisée és a paté a foncer. A brisée némiképp omlósabb a hozzákevert leheletnyi tejnek köszönhetően, de ezt a különbséget max. egy francia háromcsillagos szúrja ki, a foncert már ismertettem. Az alábbi receptnek a fagyasztóban talált újabb spenótadag és a hűtőben pihenő reblochon adott alapot.

 Quiche előkészület.


Quiche, reblochonnal, spenóttal

A tésztát legyúrom, elősütöm. Két egész tojást két tojássárgával, kis doboz tejszínnel, 1 dl tejjel összekeverek, sózom, borsozom. A kiengedett spenótot kifacsarom, vajon 2 gerezd aprított fokhagyma társaságában megfuttatom, só, bors és szerecsendió kerül rá frissen reszelve. Fél karika Reblochont (kb. 25 dkg) vékony szeletekre vágok, zömét a spenóttal együtt a tejszínes tojáshoz vegyítem, nélhány szeletet félreteszek a díszítéshez. A kulimászt a tészta tetejére öntöm, rádobom a maradék sajtot, 20 percre visszacsúsztatom a sütőbe (180 ºC).  Langyosan a legjobb, jöhet mellé fehérből rizling, vagy sauvignon. A reblochon nem obligát összetevő, biztosan működik camambert, vagy brie változatban is. De csak azért, mert imádom a spenótot…

Puritán tányér, díszítőelem hiányában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése