2013. március 14., csütörtök

Spenótos lasagne, pok choy



A mai időjárást szemlélve nehezen hihető, de nyakunkon a tavasz. Időszerű a fagyasztó megszabadítása, zöldségileg gyakorlatilag csak leforrázott spenótlevelet tartok itt, ég és föld a bolti mirelittel összevetve. A maradék két csomag lasagne formájában öltött testet. Már megint egy olasz étel, ami világot hódít, bár kétségtelen, számos talján nem ismerné fel az elterjedt változatok legtöbbjét. Tény, hogy az olaszok is számos verziót készítenek, ahogy az is, eredete a mai napig nem egyértelműen tisztázott. Két verzió is elterjedt, az elsőt természetesen az olaszok kikérik maguknak. Eszerint az 1390-ben II. Richárd korában Angliában megjelent egyik első szakácskönyv (Forme of Cury) közöl egy loseyns (ejts lasan) nevű ételt, ami sajtmártással átsütött, vagdalt hallal rakott főtt tésztalapokból készült. Az Itáliai verzió szerint 1316-ban már bizonyítottan élt Emilia Romagnában hivatásos lasagne készítő. A név eredeteként pedig a lasanumnak titulált főzőedényt adák meg, melyet egész éjszakára a kemencébe tettek. A hagyomány teljesen a mai napig nem tűnt el, a tésztával, raguval töltött cserépedényt este leadja a háziasszony a péknél, reggelre az étel összeáll. A tésztát persze ildomos házilag gyúrni, időhiány esetén a bolti lapok felett is szemet lehet hunyni… Bármilyen lasagne is készül, az alap hozzávalók változatlanok. A tésztát besamel vonja be, mártás egészíti ki. Mentségemre szolgáljon, hogy a bolti tésztalappal készült változatot némi párolt pok choy tette teljessé. Ez a roppanós, üde zöldség már a pécsi Vásárcsarnokban sem elérhetetlen. A spenótos lasagne finom, ettől még adós vagyok egy originális verzióval. Majd egyszer.

Lasagne csirkével és spenóttal (hozzávetőlegesen háromszemélyes adag)

Megfőzöm a nagyjából besamelnek tartható összetevőt. Ehhez 4 evőkanál vajat olvasztok, rádobok 2 gerezd, vékonyra szelt fokhagymát, 4 evőkanál liszttel világos rántássá nemesítem, felöntöm 2,5-2,5 dl tejjel és csirkealaplével, kevergetve felforralom. Elkezdem gazdagítani, 25 dkg darabolt száraz mozzarellával, 8 dkg reszelt parmezánnal, kis fej, finomra vágott vöröshagymával, néhány levél bazsalikommal, morzsolás szárított oregánóval, frissen őrölt borssal. A sajt olvadásáig molesztálom, majd lehúzom a tűzről. Negyedét lasagne forma aljára kenem, egy réteg (kb három darabot befogadó forma az ideális) tésztalap kerül rá, ezen elosztok 10 dkg cottage cheese-t, jön a következő negyed besamel, tésztalap, újabb 10 dkg cottage cheese. Ezen a rétegen oszlatok el 25-30 dkg sült, bőrmentes tépkedett csirkecombot, amit a lényegi alkotóval hintek be. Ehhez a felengedett spenótot kicsavarom, vajon fokhagyma, só, bors, frissen reszelt szerecsendió társaságában megfuttatom. A spenótra a besamel harmadik negyede, erre újabb tésztaréteg, a besamel maradéka kerül. A tetejére még bőségesen reszelek parmezánt, majd középmeleg (170-180 ºC) sütőbe tolom 20-30 percre. Magában is remek lenne, de egy kis párolt pok choy még dob rajta. Ehhez személyenként egy növényt hosszában felezek, serpenyőben némi olivaolajat forrósítok, beledobok diónyi, halszálvékonyra szelt friss gyömbért, egy gerezd aprított fokhagymát. Átforgatom, mehet bele a növény, két evőkanál víz, fedő alatt 2 percnyi párolás után tálalható is. Megőrzi üdeségét, roppanását, a lasagne remek kísérője. Borilag talán a zöldveltelini lenne tökéletes, de hiányában rajnai rizling, chardonnay sem tévedés. A tésztát nehéz jellemeznem, lényegében MINDEN spenótos, avagy parmezános ételért megőrülök. Ahogy ezért is…


Spenótos lasagne, pok choy.



A tészta ki mástól, mint Váncsa Istvántól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése