2013. május 26., vasárnap

Kopi luwak – megkóstolhattuk



A kávé számomra a legfinomabb élénkítő, mondjon bárki, bármit, kortyolásától semmi sem tarthat vissza. A stációk nyilván nem egyediek, a kezdet az egyetemi büfés néniig nyúlik vissza. A gépet magam elé idézve, akár jó kávét is főzhetett volna. Mai szemmel persze pocsék volt. Jelentősen alulmúlta ezt is a vizsgaidőszaki kávézás. No, nem mennyiségben, de minőségben mindenképp. A Nescafé az megvan, ugye? Hígítsd alig langyos kollégiumi csapvízzel, előáll a csoda. A tanulási időt viszont kétségkívül kitolta. Némiképp magasabb lépcsőfok a kotyogó, megfelelő alapanyaggal kávészerű képződmény is előállhat. Sokáig használtam. De itt is a kávé lényege veszik el, a forró gőz hosszú ideig érintkezik az őrleménnyel, az aromákat agyon vágja, bivalyerős lötty áll elő. 
 

 Előttünk a leg.

A jó kávéhoz megfelelő, frissen darált alapanyag, 90 ºC körüli víz és nagy nyomás kell, ami a vizet 20-30 másodperc alatt préseli át az őrleményen. A kávécserje mindössze két fajtája áll ehhez rendelkezésünkre. Az arabica és robusta. Előbbi talán elegántosabb, de a mai trend a kettő keverékének használata. Otthoni körülmények között megelégedhetünk ennyivel, de ez még mindig csak az alsó középkategória. A kávéba a lelket egy jó barista teheti bele. Megfelelő készüléket és alapanyagot feltételezve a kávé tömörítésével tud közbeavatkozni. Megdöbbentő különbségek adódhatnak ebből, laikus elsősorban a kávé habján (crema) tudja leszűrni. Az ízesítés megint egyéni dolog, a legjobb íz talán némi barnacukor hozzáadásával érhető el. Szélsőségesek ilyet sem alkalmaznak, a másik oldalra jómagam a tejtermékekkel hígítókat sorolom. Életre szóló élmény Róma belvárosának kis mellékutcája (főterek, turista központok nyilvánvalóan kerülendők), ahol alig lehetett elférni a ristrettós csészéiket szorongató helyiektől. Beszabadulva a talponállóba, kivártuk a 10 perces sort és a világ legjobb ristrettóját kaptuk… Szerencsére már idehaza sem kuriózum a jó kávé, egyre több vendéglátóhely ismeri fel, ez is olyan pont, ahol markáns arculat jeleníthető meg. Eddig a kávé, mint popularis fogyasztási cikk, áldozunk neki jónéhányan. 

 Enyhe Távol-keleti csicsa.

Egészen 2007-ig csoportnyi beavatott – avagy sznob – gondolkodhatott erről másképp. Ekkor jelent meg a kultikusnak, Jack Nicholson, Morgan Freeman jutalom játékának nyugodtan nevezhető film, „A bakancslista”. A történet megkapó, aki még nem látta, ne hagyja ki. Nicholson roppant hitelesen alakítja a kiégett milliomost, aki reggelente rendszeresen kopi luwakot, egy különleges kávét szörcsölget. Mitől lehet különleges egy kávé? Pörkölésben, darálásban nyilván nem lehet újat mondani. A természet és az emberi lelemény ad csattanós választ. A Dél- és Délkelet-Ázsiában előforduló cibetmacskaféle, a közönséges pálmasodró (latin neve is elgondolkodtató, Paradoxurus hermaphroditus) a kulcs. A kávé neve is ebből adódik, kopi=kávé, luwak=pálmasodró. A Nagy-Szunda szigeteken az állat nyersen fogyasztja a még vörös kávébabot (a legjobb szemeket kicsemegézve). A legelterjedtebb fajta errefelé a Bergandal nevű arabica. Emésztőrendszere csak a puha héjjal birkózik meg, savai azonban az ízvilágot formálják, majd a kávészemeket egyben kiüríti. A helyi lakosok kvázi cibet kakit keresnek, amiből kiszemezgetik a kávét. 

 A certificate.

Macerás meló ez, némi magyarázat a kávé csillagászati árára (kilónként 600 dollár körül) és a számtalan hamisítványra.Az évi termelés mindössze néhány száz kilóra tehető. Nászajándék formájában sikerült tetemesnek nevezhető adaghoz hozzájutni (köszönet Jutkának, Ákosnak), lássunk neki! 

 Szemre semmi extra.

A dobozt kis zsákba rejtik, tanúsító iratot is kapunk, miszerint kávénk valóban exkluzív és autentikus. A felhasználási javaslat törökös, egy evőkanálnyi őrleményre 160 ml forró víz öntését, majd 2 perc pihetetést javasol. A neten olvasható eszpresszós főzési javaslat is, a cukor elhagyásában viszont egyetértés mutatkozik. A szemek ránézésre nem különböznek egy átlagos kávétól, talán enyhén rücskös felszínük szúrhat szemet. A legfinomabbra állítva a darálót készült belőle az eszpresszó. A kávét lassan érdemes kortyolni, a nyelv hátsó részén forgatni. Enyhe csípősség mellett kakaós íz ismerhető fel, ami aztán hosszú percekig megmarad. Ennyi és nem több. Hogy is mondják az ámerikai marketingesek? Sells. Ami csak annyit jelent, hogy az ilyen portékákat pont a drágaságuk adja el. Jó a körülötte lengedező sztori, sokat fizetünk érte és azt érezzük, megjutalmaztuk magunkat. Mert megérdemeljük. És elmondhatjuk, hogy ittunk kopi luwakot. Amúgy nem rossz…

Kopi luwak eszpresszó.

2 megjegyzés:

  1. 1x én is megkóstolnám, már csak a Bakancslista miatt is....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt elvileg hozzáférhető... http://www.deluxe.hu/kopi-luwak-keszult-magyarorszagon/20130311 Kíváncsi lennék, másnak mi a véleménye...;-)

      Törlés