2012. február 25., szombat

Alter fasírt

A fasírozott azon táplálékok – amúgy nagyon szűk – sorába tartozik, amit cérnabélű korszakomban fogyasztottam. Ez életem első tízegynéhány évét öleli fel, amikor az általam étkezési célból alkalmasnak ítélt főtt ételek száma nagyjából két kezemen megszámolható volt. Nagyot változott a világ. De az tisztán látszik, hogy édesanyám fantáziáját is dolgoztatta a fasírt megreformálásának kérdése, hiszen amikor Ő vette kezébe a fakanalat, újító módon a kis pogácsák helyett egyben, valamiféle konzerv gombával megtűzdelve készítette. Az Ő tiszteletére következzen egy recept, az alapötlet blog olvasás közben született.

Göngyölt fasírt (kétszemélyes adag)

A hús bacon köntösben jelenik meg, ehhez a szalonna szeletekből térhálót kell szőni, melynek mindkét oldala 7 elemet tartalmaz.

Bacon szőttes.

A szőttest célszerű vastag alufólián (grill fólia) elkészíteni. Erre kerül a fasírozott alap, egyenletesen szétterítve. Itt nyilván mindenki saját, jól bevált recepttel dolgozik, a hús mennyisége kb. 25 dkg. Rendelkeztünk fagyasztott kolbásztöltelékkel, ezt vegyítettük kevés darált disznóhússal, került még bele 1 egész tojás, két maroknyi morzsa, kóstolás után só, bors. Olivaolaj és vaj keverékén 20 dkg, apróra vágott gombát dinszteltem, mikor kihűlt, ez is ment az alapba. A hús felhordása után a reszelt sajt következik, összességében kb. 10 dkg cheddar és füstölt mozzarella.

Megpakoltuk.

Az alufólia segítségével feltekertük a roládot, két végén masnit formálva tűzálló tálban helyeztük a 180 °C-os sütőbe.

Kész a göngyöleg.

30 perc elteltével kiszedtük, az alufóliát lehámoztuk, a húst rácsos tepsire pakoltuk. Bőven került rá barbecue szósz, amit én állítottam össze, kb. 5 perc alatt. Ehhez egy fej aprított hagymát, két gerezd fokhagymát, 5 dkg paradicsompürét, 3 evőkanál balzsamecetet, 1 evőkanál Worchester-szószt, teáskanál barnacukrot, csipet sót turmixoltam. 10 perc sütés után következett egy újabb kenegetés, majd ismét 10 perc a sütőben.

Szépen rásült a bbq szósz.

Szeletelés előtt 5 percet pihentettem. A bacon tökéletes szigetelőanyagként és olajozóként működik, a hús rendkívül szaftos lett. Szerecsendióval ízesített krumplipürével társult, az italválasztás egy 2008-as évjáratú somlói olaszrizlingre esett (Tornai-pince).

Az íz sem maradt el a látványtól.

Enyhe, még nem tolakodó ászok íz mellett nagyon gyümölcsös rizling ez, kellemes csalódás volt az illataiban is gyönyörű bor, jól társult ehhez az ötletes, viszonylag egyszerűen elkészíthető fasírozotthoz, a töltelék terén még számos variáció sejlik fel...


Alapötletek:

http://gabojszakonyhaja.blogspot.com/2009/08/bacon-explosion-bacon-bomba.html

http://jadekonyha.blogspot.com/2009/08/baconos-fasirt-rolad-avagy-bacon-bomba.html


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése