2012. február 5., vasárnap

Csokitorta, Judit, Nikola módra

Alábbi bejegyzéssel jómagam csak learatom a babérokat, a sütit kollégám révén (made by Járay-Vojcek Judit) ismertem meg, az ismertetendő verziót pedig Nikola készítette el. A recept alapja a neten kering, a bejegyzés végén megemlítem a forrást, plágiumból van úgyis elég manapság, nem akarok én is egyet a nyakamba. A dolog érdekessége, hogy piskóta helyett kekszalappal dolgozik, a krém pedig mascarpone bázisú. Ez ugyebár tehén tejszínből, préselés nélkül készült, a túróhoz hasonlatos állagú, sótlan lágysajt. A tejszínt citromsavval, vagy ecetsavval csapatják ki. Az olaszok eredetvédett termékéről van szó, a XVI. század vége óta készítik, Lombardiában használják leginkább, de a tiramisu révén ma már az egész világ ismeri. Neve valószínűleg a ricotta helyi dialektusú nevéből ered (mascarpia).

Csokis süti

A tésztához 15 dkg kekszet (Hobbits teljes kiőrlésű lisztet, zabpelyhet tartalmazó omlós keksz) 1 evőkanál kakaóporral, 6 dkg vajjal összedolgozni, 20-22 cm-es kerek tortaformát kibélelni (nekünk 18 cm-es volt, ezért lett picit magas).

Kekszalap.

A krém 50 dkg mascarpone, 12 dkg porcukor, 1 evőkanál keményítő, 3 tojás, 1 dl tejföl, 15 dkg olvasztott étcsoki keverékéből áll össze.

Olvasztott csoki.

A kekszalapra öntjük, majd a tortaformát kívülről alufóliával betekerjük, vízfürdőben 50-60 percig sütjük. Gázsütősök a vége felé esetleg lefedhetik, hogy ne legyen túlzottan kérges. A tortaforma peremét kihűlés után célszerű levenni, nem kell megijedni, ha a krém eleinte rezgősnek tűnik, megszilárdul az...

Előállt a vízfürdő.

A krém kívül hajszálvékony, szilárd réteget kap, belül omlós, semmihez sem hasonlítható termék jön létre. Szerettem az alját is, majdnem ropogós, vékony, kakaós finomság.

A végtermék.

Nem csak ennyit ettem...

Alapötlet innen: http://marmaladejegyzete.blogspot.com/2010/12/tripla-csokis-sajttorta.html

(A tetejéről a fehércsokis zagyvalékot elhagytuk.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése