Vannak pedig a gasztronómiának nagy szemetesládái, amikbe mindenki azt pakol, amit akar. Itt nem elsősorban a vendéglehúzós – amúgy rendkívül kreatív – gasztromágusokra gondolok. Őket könnyű megismerni arról, hogy az étlapjuk vetekszik a legjobb Tolsztoj regényekkel, legfőbb jelszavuk pedig a semmit ne dobj ki. Kezük által lényegülnek át a piskóta maradékok somlói galuskává, lesz a pörköltek maradványaiból hortobágyi palacsinta, esetleg spaghetti bolognese, mindig étlapon tartják a brassói aprópecsenyét a sült húsok újrahasznosítására és afrikai harcsából gondolják újra a süllőt „Kárpáti módra”. A roládok, raguk, lepények, pizzák változatosságának viszont valóban csak a fantázia szab határt. Néha én is megpróbálok ízeket, textúrákat összeálmodni, a következő kreáció ennek az eredménye.
Csirkerolád (mondjuk aszalt paradicsomos, két személyre)
Beszerzek két csirkemell filét, a maradék inakat, hártyákat eltávolítom, éles késsel igyekszem úgy alakítani, hogy nagyjából hézagmentes, négyszög formát kapjak.
Só, bors következik, majd kerül rá a töltelék. Ehhez két közepes savanyú uborkát apróra kockáztam, vegyítettem 10 dkg, kockázott prosciuttóval (Az olaszok sonkája, füstölés helyett kevés sóval pácolják, levegőn szárítják, az érési idő legalább 12 hónap, zászlóshajója a pármai sonka.), 3-3 dkg reszelt parmezánnal, gruyére sajttal (itt az ideológia az volt, hogy a parmezán ízes, a gruyére viszont jól olvad), és néhány, apróra vagdalt aszalt paradicsommal.
Utóbbi nagy kedvenc, értekeztem már róla (aszalt paradicsom), szerencsére nálunk is beszerezhető. Borsozom, kevés szárított bazsalikom kerül még bele. Elosztom a húson, lehetőség szerint úgy, hogy a rolád feltekerhető legyen. Mindezt úgy végzem, hogy a hús alufólián terül szét. Ennek segítségével tekerem fel, mindkét végét szorosan lezárom. Forrásban lévő vízbe helyezem, 25 percig hőkezelem. Ez idő alatt készítem el a köretet, amihez épp bucatini tésztát találtam, de persze bármilyen, a szószt felvevő verzió (farfalle, penne, rigatoni) alkalmas erre. Ehhez néhány aprított aszalt paradicsomot olajon átforgattam, majd a paradicsom harmadát félretettem. A többire rádobtam a visszamaradt tölteléket, két perc után került rá 3 dl főzőtejszín, némi só, bővebben bors. Ebbe forgattam a tésztát. A félretett paradicsomra kb. 1 dl tejszínt öntöttem kevés só és bors társaságában, ez lett a mártás a húshoz. Végül a roládot grill serpenyőben körbepirítottam (már az alufólia nélkül), majd szeleteltem.
Csirkerolád, tejszínes bucatinivel.
Ily módom a csirkemell puhasága megőrizhető, a paradicsom olajos, fűszeres, savanykás ízét a tejszín, sonka, sajt simítja. Borajánlat egy friss rosé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése