Ha már Toszkána, ha nászút, fel kéne rakni az i-re a pontot
valami jó étteremmel. De mi legyen az? A vándor ilyenkor indulás előtt a
Michelin oldalát nézegeti, szemezget az éttermek között, olvassa a kritikákat,
weben böngészget. Ír általa mértékadónak tartott, magát az olasz ízek, éttermek
ismerőjének tituláló bloggernek és hiába várja a választ… Marad a Michelin, a
Gault Millau taljánéknál nem elérhető. A Michelin azért mégis csak komoly
dolog, ezer éve gyártják az autógumikat, az útvonaltervező tűrhető, az eddig
vizitált éttermek hibátlanok. Firenze gyorsan kiesik, drága, a szállás is
messze van, San Gimignano környékén viszont látszik egy ígéretes hely,
alsóbbrendű utakon némi borozással a hátunk mögött is haza lehet autózni. A
fényképek alapján kissé eklektikus, túlzsúfolt, magát a toszkán tradíciók
ápolójának, ugyanakkor modern köntösbe öltöztetőjének tünteti fel. Ettől még
lehet jó. Nem lett. Bízom benne, hogy kiderül, miért. Szerencsére, amit San
Gimignano az egyik kezével elvesz, a másikkal visszaadja. Egyik esti sétánk
alkalmával, spontán éttermet keresve akadtunk a csillaggal nem jutalmazott, de két
villával és kanállal (kb. annyit jelent, mint meglehetősen komfortos étterem)
rendelkező helyre. A bajuszos pincérnő és kissé topa pincérfiú ellenére itt
meglehetős jól éreztük magunkat. Szubjektív éttermi beszámoló következik
Toszkána szívéből.
Il Colombaio és az elveszett csillag
A nagy este előtt két nappal helyszíni szemle, asztalfoglalás.
Nem is egyszerű, valami hosszú, név nélküli út, helyrajzi számszerűség, a GPS
tehetetlen, a szimat és a szerencse végül segít. Elegántos útszéli fogadó, a
kötelező kiegészítőkkel, kívülről hangulatos étteremmel. Foglalás sima ügy,
gyorsan lejön, ez nem családi vállalkozás, szemmel láthatóan távol-keleti leányzó rögzíti
helyigényünk.
Colombaio, ekkor még hittünk benne...
Szombat esti, izgatott érkezés, a mandulaszemű fogad, de
legnagyobb sajnálatunkra átpasszol egy gigerlinek. Van az az érzés, hogy első
pillanattól ellenszenv… Itt maximálisan bejön, amit tetéz az affektáló,
okoskodó stílus. Szegénykém, biztos azt hiszi, ilyesmit vár el tőle a közönség
egy csillagos étteremben… Nem. Barátunkat az anno Utasellátó egyen, zsíros
hajú, enyhén ittas pincérei is zsebre tennék…. Némiképp a hely is ránk
telepszik, túlzsúfolt, stílust pedig hiába keresünk. A háromféle menüből egy
asztal csak egyfélét választhat (? okát nem sikerült megtudnunk), kikötünk a
tengeri dominanciájú ételsornál. A borkóstoló lezsírozása sem egyszerű, pajtás
nehéz szívvel adja be a derekát arra, hogy egy sort két pohárba töltsön ki.
Hiába, nehéz a pincérek élete, faksznisak a vendégek.
Kenyerek, toszkánul.
Menü némiképp javít az összképen, üdvözletként
olasz kenyérfélék ízelítője, majd tengeri hal tatár (pincérünk helyi
durbincsfajtát említ) és vaddisznó – mert ugye Toszkánában vagyunk –
babpürével. Omlós hibátlan falatok ezek, némiképp kezdünk felengedni.
Disznó, durbincs tatár.
Az
előételes tál cipelésébe mandulaszemű csaknem belerokkan, veretes, eklektikus
anyag némiképp talán túlzsúfolva. Tengeri fantáziák, friss, hibátlan ízek. Középen osztriga díszlik némi halikrával. Két
oldalról paprikával marinált szardella és zelleres, dinnyés szörbettel tálalt
rák kíséri.
Tengeri kóstoló, a macro rákot homályosít.
Telitalálat mellé a helyi sauvignon blanc, az étel az este egyik
kiemelkedő fogása. Szerencsére maradunk a tengeri vonalon, tintával festett
gnocchi érkezik kagylóval, paradicsomos, burratás raguval. Kinézetre talán ijesztő, de a tészta és tinta harmóniája bevett olasz klasszikus, itt maga a tökély.
Tintás gnocchi.
Helyi bor kíséri, a
régió híres fehérbora, trebbiano, malváziával társítva. Még mindig első fogás
gyanánt tökéletes zöld és piros paradicsomos rizottó, vörös márnával. A rizs brutál, ez az az állag, amit idehaza max. a Susogóban lehet fellelni, roppanós, pörgős, a márna tömör, paradicsomos húsa pedig....
Uff rizottó.
Borilag
könnyű vörösre váltanak, sangiovese a kíséret. Róla annyit érdemes tudni, hogy
a taljánok ősi fajtája, Firenze környékén már az etruszkok is bódultak tőle. Ma
a második legnagyobb mennyiségben terjesztett fajta Olaszországban. Ebből a szőlőből
is sok lőre készül, de a paletta másik végén olyan nagyágyúk sorakoznak, mint a
Brunello és a Barolo. Már-már elégedetten várjuk a főételt, bár bennem némi
fenntartás van. De hát Michelinék csak nem rontják el a kacsamellet?!?! (Az
zárójeles, hogy számomra egy rozé kacsamell nem csillagos étterembe való
főfogás, de hátha lesz benne valami rafinéria…) Nem lett…
A virág sem dobott fel...
Sőt, a mell
egyértelműen túlkészült, ennek megfelelően rágós. A köretként adott spenót,
gomba és zöldség bisquit sem emel sokat a színvonalon, a masszív cuvée
(cabernet sauvignon, merlot, sangiovese) nem szerencsés választás. De majd a
desszert visszahozza az életkedvünk! Ez is csak részben teljesül, a fődesszert
unalmas, nem túl ízes, ostyák közé szorított görögdinnye. Némiképp enyhülünk a
petit fours láttán, hibátlanok mindannyian.
Rendben volt.
Folytatva a hullámvasutat, a
kellemes kávé mellé Metrós tejszín érkezik, bankkártyánk leolvasása sem megy
gond nélkül… Sajnos, túl sok „ha”, „amennyiben” jön össze ahhoz, hogy az
éttermet kiemelkedőnek titulálhassuk. Pedig a tengeri herkentyűs fogások
fantasztikusak voltak… A Michelin ellenőrök valószínűleg nem pincérünket fogták
ki, a berendezést talán letakarták előlük, nyilván nem kávéztak, kacsát még
véletlenül sem ettek. Arra gondolni sem merek, hogy egyszerűen megvették
őket…..
Dorando, San Gimignano
San Gimignano misztikus hely. El lehet sétálgatni benne
nappal is, de igazán a sötéttel kel életre. A szűk sikátorok, a föléd baljós
árnyként magasodó tornyok beszippantanak, rád telepednek, de már várod a
következő estét, amikor visszamehetsz… A főétkezést ekkorra időzítettük,
bolyongás, keresgélés, szimat, vagy egyszerűen szabad hely alapján beülés.
Mígnem egyik este egy kis sikátorban szúrtuk ki az amúgy diszkrét Michelin
matricát.
Dorando entrance.
Árfekvés baráti, hely is akad. Behatolva kicsit megijedünk a bajuszos
pincérnőtől, de visszaút már nincs… A belső amúgy is hangulatos, némi pezsgő
mellett elüldögélünk, az üdvözlő falat pedig kimondottan jólesik.
Üdv.
Pedig „csak”
némi marinált paradicsom, lágy sajt és ízes sajtkrém. A kóstoló menütől
eltekintünk, könnyű vonalat, elő- és főételt választunk. Ronda, de finom
kategória a fürj comb és tojás, sült hagymával, édes-savanyú, szarvasgombás,
zelleres mártással töltve.
Fürj fantázia.
Jó példája a szarvasgomba nagyszerűségének. Kis
mennyiségben ízeket emel ki és szabadít fel, miközben csendesen uralkodik… A
füstölt kacsamell brokkolis, mandulás pestóval kategóriája egyik legjobbja, a
hús omlós, enyhén füstös, igazi „ajjjaaajjjj” műfaj.
A füstölt mell...
A főételként érkező helyi
disznófajta szűzpecsenyéje tökéletesre sütött, szaftos, könnyű, elegáns kísérő
az almapüré és bab. Mert a bab itt más... Nem évekig tárolt, roppanós, ízes alapanyag, imádtuk ezt is.
Toszkán szűz.
A sült zöldségekhez tönköly, szarvasgombás fondue társul,
az endívia kesernyéje is elviselhető. Unalmas fogásnak tűnik talán, friss, ízes zöldségekkel mégsem volt az.
Zöldségek, sütve.
A karamellizált körtével, citrusokkal
tálalt csoki mousse remek, közepe tankönyvien folyik, de az igazi meglepetés a
kiviruló és önálló kezdeményezőként fellépő pincérfiú. Ez az a pont, ami
végképp a megelégedés, mosoly felé lendíti át az estét.
Mousse.
A környék édes borait
kevéssé ismerő vendég a jól bevált vin Santót favorizálja, pincérünk azonban
megmakacsolja magát és egy elbai édes vöröset ajánl. Ezekkel szemben azért
fenntartással vagyok, de a mediterráneumban fogtam ki már jót. Ez is
döbbenetes, illata a méz, virágos mező, íze simogat.
Édes, fehér, vörös...
Megvett minket. Imádtuk a
helyet, belül örökre San Gimignanóval kapcsolódik, bármikor visszamennénk… A
bajuszos ellenére is.
Csak egy udvar...
Ezzel egyben Toszkánától is elköszönünk. A várakozás óriási
volt, ami mellé némi félelem vegyült. Mert hátha mégsem annyira…. De, még annál
is jobban. A világ varázslatos sarka, a táj, ember, történelem csodálatos
egyensúlya. Ha a gasztronómiára is sikerült rávilágítani, az írások már elérték
céljukat… Viszlát Toszkána, a mielőbbi találkozás reményében…
Kinek írtál? Szerintem nincs itthon blogger, aki kellően tájékozott olasz éttermek ügyében. Talán jó gondolat lenne olasz bloggert kérdezni.
VálaszTörlésÉn Csapody Balázstól kértem tippet, amikor szeptemberben Cesena környékén jártunk, adott is egy jót. Aztán véletlenül (láttam a szállodánkban egy szórólapot) találtunk egy egészen remek éttermet, aminek utóbb semmi nyomát nem leltem a Michelinben, majd írok róla.
Novemberben Dél-Tirolban jártunk, ott a hazai kapcsolataim nem ismerősek, így a gumis BG éttermeket jegyzeteltem ki, de aztán, amikor ráértünk volna és csekkoltam a helyüket, kiderült, hogy szinte mindegyikbe zergeb*szta úton lehet eljutni Bolzanóból, így lemondtunk róluk.
A keresgélés nélkül kiválasztott nagyvárosi éttermek kb. olyanok, mint Budapesten, csak más jellegű ételekből eszünk középszerűeket. Sajnos a helyi, nem gasztrobuzi "vezető" se tuti, a barátaink Verona környékén az utóbbi 2 alkalommal láthatóan népszerű, de elég érdektelen konyhájú helyre vittek.
San Gimignano: Cum Quibus
VálaszTörlésVerona: Antica Torretta
Mindkettő nagyon meghatározó, nagy élményt nyújtó hely. Nem csak a Michelin könyvben lehet felfedezni csodát nyújtó helyeket. :)
Hello! A Cum Quibus rajta volt a listán, házigazdánk és a Tripadvisor is ajánlotta. Teltház volt, a foglalási kísérletre pedig elég nyeglén reagált a személyzet, ezért vettük le a napirendről. Verona egyelőre csak álom...
TörlésA Michelinről csak annyit - ahogy a blogon is irtam - vegyes az összkép. Tájékozódni valahogy mégis kell, mert minden szépsége ellenére azért Toszkána is komoly csapdákat rejt, ha jót akarsz enni... Nekünk a jóból szerencsére több jutott, mint a rosszból....
Törlés