Váncsa István iránti elkötelezettségemnek, megkockáztatom,
imádatomnak, már nem egyszer hangot adtam a blogon is. Szakácskönyvei, netes
írásai míves alkotások, olvasmánynak kiválóak, ráadás az ürge főzni is tud.
Receptjei amolyan keretfélék, az interpretáló fantáziája is kibontakozhat,
mennyiségi irányelvek ritkán szerepelnek. Ennek megfelelően a produktum persze
esetleges, az ételek a legtöbb esetben mégis működnek, sőt, sokszor igazi
remekművek. Váncsa egyik erős irányzata a halas, a receptek kvázi
halhatározóként is felfoghatók, számos, általam olvasott blog az ő
nomenklatúrájára támaszkodik. A halas-tésztás ételek ugyancsak számosak, az
időfaktor fontossága miatt hétköznapi vacsorára vettük elő egyiküket. Némi
hasonlóság fedezhető fel a füstölt lazacos fettuccinével, ezért legyen mondjuk
ezen recept a’la Váncsa
jelzővel megkülönböztetve. Az összetevők szépen komponáltak, megjelenik a sav
és a mustáros tónus is, piedesztálra emelve a füstölt halat. A „ha hal, akkor sauvignon”
frázison túllépve, az étel más fehérrel is harmonizálhat, amit tapasztalati
úton bizonyítottunk is.
Füstölt lazacos tagliatelle a’la Váncsa (háromszemélyes
adag)
Kis doboz (2dl) főzőtejszínt, doboz ricotta (25 dkg)
társaságában kis lángon összeolvasztok, sózom (óvatosan, mert a hal is sós),
borsozom (ezt már bátrabban), fél narancs levét facsarom bele (csak, hogy
rendben legyenek a savak), szerecsendiót reszelek hozzá, majd belekeverek 18
dkg (mert ilyen kiszerelés volt), aprított, füstölt lazacot. Összeforgatom,
majd hozzávegyítek 5 dkg, aprított ruccola levelet. Azonnal lehúzom a tűzről,
majd rámerem a kifőtt tésztára (30 dkg tagliatelle). A tetejére még némi bors kerül, a maradék
ruccola levelet pedig megeszem hozzá. Borban enyhe barrique chardonnay került
elő, szép páros, persze, ihatunk mellé standard sauvignont is.
Váncsás tészta.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése