2012. augusztus 3., péntek

Imola udvarház, Eger – visszakóstoltuk


Tavalyi látogatásunk az Imolában annyira jól sikerült, hogy másnap rögtön újráztunk. Némiképp irányítottan, az idei nyáron is arra vitt az utunk, részint mi is visszavágytunk, részint az új generációnak is meg kívántuk mutatni ezt a remek helyet. Az Imola mintegy megkoronázza Eger belvárosát, a sétáló utca végén, közvetlen a vár bejáratánál fekszik, szóval már a környezet is impozáns. 

 Eger, várbejárat, jobbra az Imola terasz. 

A belső nem változott, a zárt udvar a malomkerékkel hangulatos, már csak egy jó vacsora hiányzik… Az pedig garantált (reményeink szerint). Eleinte kicsit szomorkodtunk, hogy nem a már ismert pincérünkkel hozott össze a jó sors, de gyorsan rájöttünk, ugyanazt kaptuk, legfeljebb más fizimiskával. A hely magát borétteremként definiálja (továbbá apartman) , az ország legjobb St. Andrea kínálata mellett feltűnnek az egyéb nívós egriek, Tokajból a nagyágyú, Szepsy, mellette pedig az ugyancsak mádi Demetervin. Jócskán deciztetnek is, ez a lap is körültekintően összeállított, érdeklődők a honlapon megtekinthetik. Az oldal igényes, nagyon jók a képek, az egyetlen apró kritikai észrevétel a vendégkönyv, ahova nem lehet írni, ennek megfelelően itt két bejegyzés szerénykedik 2009-ből. Visszatérve az italokhoz, nyíltan vállalt filozófia a borok, ételek harmóniájának bemutatása. Ehhez persze kell a felkészült felszolgáló személyzet, aki a standardok mellett ráérez a vendég érdeklődési körére és kell egy séf, aki némiképp talán a borokhoz is komponálja az ételeket. Cetner Attila személyében ez már 2009 óta adott. A modern konyhai high-tech nekünk egyszer sem tűnt öncélúnak, a mindig tökéletes alapanyagok egyszerűségben simulnak össze. Itt is fenntartom a véleményem, alulértékelt étteremről van szó, legalábbis az Alexandra, vagy a Gault&Millau pontozásában. Bevallottan fontos a környék, mint beszerzési forrás, aktuális étlapunk is ezek köré épít. Elcsépelt frázissal hagyomány és evolúció. Sajnos átmeneti betegség okán kóstoló csapatunk háromfősre fogyatkozott, ráadás a két lányt nem tudtam lebeszélni az azonos főétel választásról… A betekintés így erősen részlegesnek mondható, hiányérzetünk még sem maradt. Előételileg szerencsére háromfelé oszlunk, tökéletes fogás valamennyi, amuse bouche terén nem egyeznek a vélemények, én elviseltem volna. 

Fogas, velouté, pari.

Rám a fogas mignon esik, zeller veloutéval, házi aszalású paradicsommal (a veloutéról már értekeztünk, tavaly a kovászos uborkás változatot csodáltuk meg, az étterem nagy erőssége ez is). A fogast kár ragozni, íze, állaga hibátlan, a harmónia tökéletes, azért a Bolyki pince sauvignon blanc-jából szopogatok hozzá. 

Lazac tatár.

Nem hagyom ki a lányok előételét sem, a napi ajánlatból kiemelt lazac tatár némi zölddel, könnyű salátával hűvösen elegáns, a tatár finomra vágott minőségi hal, szó sincs darált posványról. A hozzájuk csipkedett házikenyér friss, ruganyos, ízes. A szarvasgombás kacsamáj mini almás rétessel három gondolatot is generál. Ad egy, a rétes szuper, közelíti a Laci! Konyha! etalon káposztását. Kettő, újabb bizonyítékát kapjuk, kacsamájat a legjobban bizony mi, magyarok tudunk sütni (egész pontosan az arra hivatottak, akikből az itteni konyhára is jutott). A harmadik zárójeles, felszolgálás előtt talán némi pihentetés elkelt volna a levek miatt. 

Kacsamáj, a rétes kicsit elbújt mögé...

A főétel nem is lehet kérdés, jöjjön a bárányfartő! Jó és jól készített verzióhoz nehéz hozzájutni, ez tökéletes darab. Feltehetően sous vide, enyhén rápirítva, omlós, ízletes. Önmagában is non plus ultra, a melléálmodott köret pedig méltó társ. Karalábépüré némi kecskesajttal, roppanósra párolt spenót, könnyű szaft. 

 Csúcs fartő, bárányból.

Nem kétséges, hogy St. Andrea pinot noir jár mellé, a pince ezen a vonalon nekem jobban bejön, mint a mostanában erőltetett ezer összetevős cuvéek terén. Tökéletes bor a tökéletes fogás mellé (szembetűnő a kontraszt a Zsálya bisztró bárányával, de erről majd később). A lányok nyulaznak, a gerinc itt is hibátlan, lazán töltve, szaftosan, zellerrel bolondított gombóccal, enyhén mustáros vajmártással. 

A lakásomban rendetlenkedő példányra is ez vár, ha...

St. Andrea Örökké mellé, a cuvéeről már leírtam a véleményem, ez is 7 (hét!) fajtából áll össze, ehhez képest harmónikus, iható, a nyúlhoz pedig biztosan remek. Desszertfronton megint háromfelé oszlunk, két, egyöntetűen sikeres darab mellett egy megosztó adódik. A kéksajtos csoki soufflé első hallásra talán picit merésznek tűnik, de nem kétséges, hogy a kakaó és a sajt harmóniába hozható, ahogy itt sikerült is. 

 
Soufflé kéksajttal.

A soufflé bátor vállalkozás a folyós belsőt nem egyszerű előállítani, ez tankönyvi, fanyar kakaó, folyós sajt és belső, imádtam. Egyöntetű tetszést aratott a lime fagyis citromtorta is, állagával, visszafogott citrusosságával. 

Fotóztunk már jobbat is, a süti rendben.

Megosztó tétel a gyümölcsragu citrusos sabayonnal, ami gigantikus adag (vagy csak mi teltünk el). Nekem egyértelműen tetszik, a gyümölcsök enyhe savanykája jól megfér a „feltét” ízével. Pontosabban nehéz körülírni, habnál kicsit masszívabb állagú, valóban citrusos valami, amire talán rá is pirítottak. A sabayon amúgy eredetileg olasz (zabaglione), amit persze a Mediciek transzportáltak a gallokhoz. Eredetileg tojássárga, cukor, bor elegye, amit gőz, vagy lassú tűz felett kevernek habosra. Ma már ez a kategória is kitágult (lásd itt), tojás alapú, habosított mártások bármelyike ide sorolódik. A kritikus vélemény a túlzott édesség volt.   

 
 Sabayon, gyümölcsragu.

Fantasztikus birs pálinka után még benevezünk egy kávétesztre. Tavaly az egyetlen fogást ezen találtam, hígnak minősítve a Manuel eszpresszót. Nos, a folyadék mennyisége csökkent, a hab tökéletes, szóval alakul ez. 

 
Alakuló Manuel.

Ha az eddigiekből nem derült ki, az ide betérő profi, barátságos felszolgálásra, remek ételekre és borokra számíthat az ország egyik legjobb vidéki éttermében. A nagyokat idézve „Mindííííg, minden körülmények között!” Nincs más hátra, mint hazaballagni és a sétálóutca terén ücsörgőkre némiképp sajnálkozva tekinteni, miről is maradnak le…. Szakácssapka megszavazva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése