A cím talán nem tűnik nagyzolásnak, de azért így mégis
jobban hangzik, mint „paradicsomos, bazsalikomos tészta”. Igazi nyári finomság
ez, bár paradicsom vonalon talán tehető engedmény, egész jó konzervek kaphatók,
valamely olasz, darabos felhasználható lehet. Lényeg, hogy tényleg egy könnyű,
gyors tészta készül, az olasz finomságok közül néhányat használva, pillanatok
alatt. Naná, hogy a taljánok számtalan változatot készítenek, alábbi egy északi
verzió, dél felé haladva előkerül a fokhagyma és egyéb zöldfűszerek is. Pontosan
az egyszerűsége miatt az alapanyagok fontosak, a tészta lehetőleg házilag gyúrt
legyen. A bevált receptet használtuk, kétszemélyes adagot gyártottunk.
Paradicsomos, bazsalikomos mártás, mondjuk tésztához
Fél, méretes póré külső rétegét lehúzom, karikázom, oliván
megfuttatom. Rádobok fél kilónyi, hámozott, kockázott, érett, lédús
paradicsomot, sózom, csipet barna cukor, kevés bors, mártássá forralom (max 10
perc). Néhány dkg, frissen reszelt parmezánnal átkeverem, majd mielőtt lehúzom
a tűzről, 8-10, durvára aprított bazsalikom levéllel hintem meg. Összevegyítem
a frissen kifőtt tésztával, tálalom, a tetejére még parmezánt szórok, borsot
őrlök, bazsalikom levéllel díszítem. Elég nagyon finom, hát még egy üde,
ropogós moseli rizlinggel…. Könnyű, reduktív rajnai, német precizitással.
Paradicsomos tagliatelle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése