2012. augusztus 13., hétfő

Tagliatelle con pomodoro e basilico


A cím talán nem tűnik nagyzolásnak, de azért így mégis jobban hangzik, mint „paradicsomos, bazsalikomos tészta”. Igazi nyári finomság ez, bár paradicsom vonalon talán tehető engedmény, egész jó konzervek kaphatók, valamely olasz, darabos felhasználható lehet. Lényeg, hogy tényleg egy könnyű, gyors tészta készül, az olasz finomságok közül néhányat használva, pillanatok alatt. Naná, hogy a taljánok számtalan változatot készítenek, alábbi egy északi verzió, dél felé haladva előkerül a fokhagyma és egyéb zöldfűszerek is. Pontosan az egyszerűsége miatt az alapanyagok fontosak, a tészta lehetőleg házilag gyúrt legyen. A bevált receptet használtuk, kétszemélyes adagot gyártottunk.
                
Paradicsomos, bazsalikomos mártás, mondjuk tésztához

Fél, méretes póré külső rétegét lehúzom, karikázom, oliván megfuttatom. Rádobok fél kilónyi, hámozott, kockázott, érett, lédús paradicsomot, sózom, csipet barna cukor, kevés bors, mártássá forralom (max 10 perc). Néhány dkg, frissen reszelt parmezánnal átkeverem, majd mielőtt lehúzom a tűzről, 8-10, durvára aprított bazsalikom levéllel hintem meg. Összevegyítem a frissen kifőtt tésztával, tálalom, a tetejére még parmezánt szórok, borsot őrlök, bazsalikom levéllel díszítem. Elég nagyon finom, hát még egy üde, ropogós moseli rizlinggel…. Könnyű, reduktív rajnai, német precizitással.

Paradicsomos tagliatelle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése