2012. augusztus 15., szerda

Ős Kaján, Tolcsva, Bohémia

A hely már tavaly is tetszett, a gyermeteg hibák ellenére jó a feeling, idén lányainknak is megmutattuk. Ha Tokaj környékén időzünk, amúgy sem igen kihagyható. Mert abból csak érdekes sülhet ki, ha egy bohém francia művészember (aki nem mellesleg egész jól főzőcskézik) és Tokaj összetalálkozik. A támadás előtt célszerű Tolcsván rövid sétát tenni, a templom gyönyörű, a környezetében „meghúzódó” Oremus szőlészet építészetileg is látványos. 

Oremus birodalom, Tolcsva

Az éttermet az emlékeket felidézve (és gps-t használva) könnyen megtaláljuk, kis mellékutca két szomszédos épülete. A külső és belső design érdemben nem változott, részben a festmények (Pascal pingálgat is) cserélődtek. A felszolgálók környékbeli amazonok lehetnek, változatlanul félig lelkes amatőrök.Kedvenc termünket választjuk (három szobában lehet falatozni), a meleg persze itt is érezteti hatását. 

 Csajok, Ős Kaján

Három főnek terített asztalhoz ülünk, a negyedik terítéket közvetlen az előétel felszolgálása előtt mi magunk vadásszuk be. De itt valahogy ez is elmegy. A borlap emlékeim szerint változatlan, a borvidékről széles kínálattal, csaknem minden decizve is. Emellett az ország egyéb vidékei és franciák is. A házi szörpök közül bodzát választunk, elég soványka, híg, nem kellően hűtött. Az étlap ötletes, bár a hozzáfűzött kanáltól az átlagosnál nehezebben tanulmányozható. Az előző évhez képest kissé átalakult, bővült a hal és desszertkínálat, több új, izgalmasnak ígérkező fogás is feltűnik.

 A némiképp alternatív étlap.

 A szokvány neveket elvetve az előétel itt ízek nyitánya, a leves kanalazás, a főétel nagy játék, a desszert pedig édes kompozíció. Ízek nyitányaként jöjjön saláta kacsamell sonkával, hagyma chutney-val. Utóbbi a már megismert műremek, asszem odavagyok érte. 

 Füstölt kacsamell.

A kacsamellet kicsit szűken mérik, állaga, íze viszont rendben van. A saláta elbírt volna egy kis változatosságot, zömmel fejes, bár a jó minőségű olaj és balzsamecet kétségkívül javít rajta. Sajnos a kenyér felejtős, boltinak tűnő, némileg száradt fajta. Az Oremus Mandolás furmintja tisztességes száraz fajta, extrák nélkül. 

 
 Kacsamáj a javából.

Az étterem emblematikus fogása, a hízott, birsalmával töltött kacsamáj rebarbara chutney-val ellenben osztatlan sikert arat, beismerem, hogy a franciák is jól nyomják ezt a máj témát. Demeter Zoltán „mezei” birtok bora újabb bizonyosságot tesz, a borász Tokaj legnagyobbjai közé tartozik. 

 
 Hívhatnánk rántottának is, ettől még nagyon finom.

A provence-i ízekkel, grana padanóval sütött tojás házi sonkával, oliva- és paprika pürével izgalmas étel harmónikus ízekkel, a fűszerezésben – szerencsére - nem túlzásba esve, csak az a fránya kenyér ne volna. Szép tálalás.

 
 Gyümölcsleves, gusztán.

Kanalazás frontján a gyümölcslevest vizsgáljuk, az este legszebb tányérja, jó ötlet középen a mentás jég. A leves málnás, szedres, tömény ízbomba, tetszett. Nagy játék a grillezett rákfarok, szászfűszeres mártással (fogalmam sincs, ez mi lehet, talán száz akart lenni, íze kicsit oregánós, csípős). A rákhús friss, optimális állagúra készített, jól illik hozzá a mártás és a roppanósra pirított zöldség. 

 
 Cancer.

A köretként funkcionáló rakott zöldség semleges ízhatása érdemi pluszt nem ad, a tavalyi padlizsán kenyér lényegesen nagyobb durranás volt. A kísérő Disznókő furmint a legszebb jegyekkel tündököl, de csak majdnem Demeter, vagy Szepsy szint. A lazac steak ugyancsak szász (száz?) fűszeres, némi kölessel, pirított zöldségekkel kiegészítve, amik roppant ízesre, perfekt állagúra sikeredtek. 

 
Ahogy a tankönyvben...

A hal is nagyon rendben van, friss, ízletes darab. A zöldfűszeres vajas csirkemell iskolapéldája a tápos és a kapirgálós madarak közti gigantikus differenciának, szerencsére utóbbival hozott össze a sors, szaftosan, kiszáradási jelek nélkül. Az egyetlen baj az, hogy ilyenkor Noémi lányom újabb impulzust kap a csirke fogyasztásra, ahelyett, hogy.... Azért mindenképp megjegyzendő, hogy már rég kilépett a rettegett McDonald's, pizza házhoz szállítás vonulatból és nyitott az újra:-)

 
Csirke, impulzussal.

A múltban szerzett vegyes vad tapasztalatok ellenére a boros vadragút degusztáltuk, ez esetben hibátlan állaggal és ízzel érkezett, a sült krumpli kategóriája egyik legjobbja, a zöldségek roppanósak. A ragú tankönyvi, elvégre a franciák (talán) a boeuf bourguignon-on nevelkednek....

Jóféle vadragú.

 Zárásként tányérról lelógó méretű, flambírozott gyümölccsel és házi lekvárral töltött palacsinta érkezik, ami egy palacsintából kihozható, az itt megjelenik. A töltelékek ugyancsak minőségesek, a mennyiséggel már nehezen - de hősiesen - birkózunk.

 Giga pali.

Izgalmasabb a barackos pite, ezt bődületes nívón nyomják, habkönnyű, omlós tészta, sárgabarack kertbe zárva. Tetején női szeszélyre emlékeztető, enyhén barnított tojáshab, ez talán elmaradhatott volna, valószínűleg inkább látványelem.

A híres pite.

A mogyorós, csokis sütemény ganache (csokoládé krém) bevonattal műremek – lenne -, ha nem rontaná némileg az összképet a még kissé fagyott szeder. A tréfát félretéve, hihetetlen kakaós, mogyorós ízvilág, könnyű tésztába csomagolva.

 
Csokitorta hibátlanul.

A citromos fagyi inkább sorbet, gyümölcsös öntettel, könnyű püspök kenyérrel megbolondítva. Utóbbit már tavaly is dicsőítettem, a minőség standard. A sorbet citrusos, olvadós, imádnivaló darab. Demeter Zoltán édes birtokbora neve ellenére komoly tétel, sok pince adná el késői szüretelésű csúcsborként. Kamilla mező, fűszerek, hosszú utóíz.

 
Citrom sorbet.

A kávé felső középkategória, a készletet szívem szerint hazavinném, persze a Metro-ban beszerzett cukor nélkül. A vacsora vége felé Pascallal is váltunk néhány szót, ősbohém, szerethető, szétszórt figura, ahogy az étterme is. A nyilvánvaló hibák ellenére.

Kávé, izgalmas szerelékben.

A környéken csatangolva a helyet alighanem bűn kihagyni, mindenről érződik a házigazda szeretete, lelkesedése, egyszer talán a felszolgálás is magasabb nívóra lép. De nem is biztos, hogy ez szükséges, létezik olyan olvasata a dolognak, hogy jó úgy, ahogy van...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése