A hely már tavaly is tetszett, a gyermeteg hibák ellenére jó
a feeling, idén lányainknak is megmutattuk. Ha Tokaj környékén időzünk, amúgy
sem igen kihagyható. Mert abból csak érdekes sülhet ki, ha egy bohém francia
művészember (aki nem mellesleg egész jól főzőcskézik) és Tokaj összetalálkozik.
A támadás előtt célszerű Tolcsván rövid sétát tenni, a templom gyönyörű, a
környezetében „meghúzódó” Oremus szőlészet építészetileg is látványos.
Oremus birodalom, Tolcsva
Az
éttermet az emlékeket felidézve (és gps-t használva) könnyen
megtaláljuk, kis
mellékutca két szomszédos épülete. A külső és belső design érdemben nem
változott, részben a festmények (Pascal pingálgat is) cserélődtek. A
felszolgálók környékbeli amazonok lehetnek, változatlanul félig lelkes
amatőrök.Kedvenc termünket választjuk (három szobában lehet falatozni), a
meleg persze
itt is érezteti hatását.
Csajok, Ős Kaján
Három főnek terített
asztalhoz ülünk, a negyedik
terítéket közvetlen az előétel felszolgálása előtt mi magunk vadásszuk
be. De
itt valahogy ez is elmegy. A borlap emlékeim szerint változatlan, a
borvidékről
széles kínálattal, csaknem minden decizve is. Emellett az ország egyéb
vidékei
és franciák is. A házi szörpök közül bodzát választunk, elég soványka,
híg, nem
kellően hűtött. Az étlap ötletes, bár a hozzáfűzött kanáltól az
átlagosnál
nehezebben tanulmányozható. Az előző évhez képest kissé átalakult,
bővült a hal és desszertkínálat, több új, izgalmasnak ígérkező fogás is
feltűnik.
A némiképp alternatív étlap.
A szokvány neveket elvetve az előétel itt ízek
nyitánya, a leves kanalazás, a főétel nagy játék, a desszert pedig édes
kompozíció. Ízek nyitányaként jöjjön saláta kacsamell sonkával, hagyma chutney-val.
Utóbbi a már megismert műremek, asszem odavagyok érte.
Füstölt kacsamell.
A kacsamellet kicsit
szűken mérik, állaga, íze viszont rendben van. A saláta elbírt volna egy kis
változatosságot, zömmel fejes, bár a jó minőségű olaj és balzsamecet
kétségkívül javít rajta. Sajnos a kenyér felejtős, boltinak tűnő, némileg
száradt fajta. Az Oremus Mandolás furmintja tisztességes száraz fajta, extrák
nélkül.
Kacsamáj a javából.
Az étterem emblematikus fogása, a hízott, birsalmával töltött kacsamáj
rebarbara chutney-val ellenben osztatlan sikert arat, beismerem, hogy a
franciák is jól nyomják ezt a máj témát. Demeter Zoltán „mezei” birtok bora
újabb bizonyosságot tesz, a borász Tokaj legnagyobbjai közé tartozik.
Hívhatnánk rántottának is, ettől még nagyon finom.
A
provence-i ízekkel, grana padanóval sütött tojás házi sonkával, oliva- és
paprika pürével izgalmas étel harmónikus ízekkel, a fűszerezésben – szerencsére
- nem túlzásba esve, csak az a fránya kenyér ne volna. Szép tálalás.
Gyümölcsleves, gusztán.
Kanalazás frontján a
gyümölcslevest vizsgáljuk, az este legszebb tányérja, jó ötlet középen a mentás
jég. A leves málnás, szedres, tömény ízbomba, tetszett. Nagy játék a grillezett
rákfarok, szászfűszeres mártással (fogalmam sincs, ez mi lehet, talán száz
akart lenni, íze kicsit oregánós, csípős). A rákhús friss, optimális állagúra
készített, jól illik hozzá a mártás és a roppanósra pirított zöldség.
Cancer.
A köretként
funkcionáló rakott zöldség semleges ízhatása érdemi pluszt nem ad, a tavalyi
padlizsán kenyér lényegesen nagyobb durranás volt. A kísérő Disznókő furmint a
legszebb jegyekkel tündököl, de csak majdnem Demeter, vagy Szepsy szint. A
lazac steak ugyancsak szász (száz?) fűszeres, némi kölessel, pirított
zöldségekkel kiegészítve, amik roppant ízesre, perfekt állagúra sikeredtek.
Ahogy a tankönyvben...
A
hal is nagyon rendben van, friss, ízletes darab. A zöldfűszeres vajas
csirkemell iskolapéldája a tápos és a kapirgálós madarak közti
gigantikus
differenciának, szerencsére utóbbival hozott össze a sors, szaftosan,
kiszáradási jelek nélkül. Az egyetlen baj az, hogy ilyenkor Noémi lányom
újabb impulzust kap a csirke fogyasztásra, ahelyett, hogy.... Azért
mindenképp megjegyzendő, hogy már rég kilépett a rettegett McDonald's,
pizza házhoz szállítás vonulatból és nyitott az újra:-)
Csirke, impulzussal.
A múltban szerzett
vegyes vad tapasztalatok ellenére
a boros vadragút degusztáltuk, ez esetben hibátlan állaggal és ízzel
érkezett,
a sült krumpli kategóriája egyik legjobbja, a zöldségek roppanósak. A
ragú tankönyvi, elvégre a franciák (talán) a boeuf bourguignon-on
nevelkednek....
Jóféle vadragú.
Zárásként
tányérról lelógó méretű, flambírozott gyümölccsel és házi lekvárral
töltött
palacsinta érkezik, ami egy palacsintából kihozható, az itt megjelenik. A
töltelékek ugyancsak minőségesek, a mennyiséggel már nehezen - de
hősiesen - birkózunk.
Giga pali.
Izgalmasabb a barackos
pite, ezt bődületes nívón nyomják, habkönnyű, omlós
tészta, sárgabarack kertbe zárva. Tetején női szeszélyre emlékeztető,
enyhén barnított tojáshab, ez talán elmaradhatott volna, valószínűleg
inkább látványelem.
A híres pite.
A mogyorós, csokis sütemény ganache
(csokoládé krém) bevonattal műremek – lenne -, ha nem rontaná némileg az
összképet a még kissé fagyott szeder. A tréfát félretéve, hihetetlen kakaós, mogyorós ízvilág, könnyű tésztába csomagolva.
Csokitorta hibátlanul.
A citromos fagyi
inkább sorbet, gyümölcsös
öntettel, könnyű püspök kenyérrel megbolondítva. Utóbbit már tavaly is
dicsőítettem, a minőség standard. A sorbet citrusos, olvadós, imádnivaló
darab. Demeter Zoltán édes birtokbora
neve ellenére komoly tétel, sok pince adná el késői szüretelésű
csúcsborként. Kamilla mező, fűszerek, hosszú utóíz.
Citrom sorbet.
A
kávé felső középkategória, a készletet szívem szerint hazavinném, persze a
Metro-ban beszerzett cukor nélkül. A vacsora vége felé Pascallal is váltunk
néhány szót, ősbohém, szerethető, szétszórt figura, ahogy az étterme is. A
nyilvánvaló hibák ellenére.
Kávé, izgalmas szerelékben.
A környéken
csatangolva a helyet alighanem bűn kihagyni, mindenről érződik a
házigazda szeretete, lelkesedése, egyszer talán a felszolgálás is
magasabb nívóra lép. De nem is biztos, hogy ez szükséges, létezik olyan olvasata a dolognak, hogy jó úgy, ahogy van...
Ős Kaján: http://www.oskajan.hu/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése