2012. március 27., kedd

Sajttorta és az ő mutációi

A szóösszetétel talán csak a magyar fülnek hangzik szokatlanul. Sajttortát már a görögök is készítettek, a gyűjtőfogalom alá tartozó édesipari készítmények nem azonosak a bennünk erre a szóra asszocializálódó sós, hidegkonyhai termékekkel. A világhódítást persze elősegítette a krémsajt pasztőrözésének feltalálása, de hangsúlyozandó, hogy ősi ételekről lesz szó. A sajt az olaszoknál mascarponét, a franciáknál krémsajtot, a németeknél túrót, a görögöknél mizithrát jelent. A receptet nagy valószínűséggel olasz bevándorlók vitték magukkal az Újvilágba, máig talán leghíresebb formáját, a New York cheesecake-et ihletve. Vannak cukrászok, akik lenézik ezt az édességet, mondván ilyet készíteni mindenki tud, de jó alapanyagokkal és egy kis odafigyeléssel igazi remekművet hozhatunk létre. A finnyás cukrászok meg süssék csak a piskótájukat. Valamennyi sajttorta nagyon egyszerűen leírható alkatrészekből áll. Ezek a héj, töltelék, födém és a máz. A héj kekszből, vajból, a töltelék valamilyen fentebb említett tejtermékből, tojásból és a szabadon variálható adalékból áll. A födém és a máz akár el is hagyható, előbbi általában cukros tejföl, utóbbi bármi lehet. Következzen két, általunk kipróbált és bevált mutáció, mindkét remekmű Nikolát dicséri, a málnás verzió lényegében önálló kreáció, a szabadalom felé szükséges lépéseket már megtettem.

Módosított New York-i sajttorta

A fentebb említett alapanyagokból itt a héj és a töltelék szerepel. A héj előállításához 25 dkg keksz szükséges, nekünk a Hobbits omlós zabpehely keksz vált be. Összetörve, 8 dkg olvasztott vajjal kell vegyíteni, majd 26 cm-s tortaforma aljára teríteni.

Sajttorta héj.

Jöhet a töltelék, ami ½ kg mascarpone, egy pohár tejföl, 10 dkg cukor, 3 tojássárgája összevegyítésével kezdődik. A felvert tojásfehérjék (csipet sóval) habjának óvatos hozzákeverése után kerül még bele fél citrom és narancs héja, a fél citrom leve és egy kevés narancslé. A töltelék felvitele után a tortaforma kívülről alufólia borítást kap, majd 160 °C sütőben vízfürdőbe helyeződik. A vízfürdő a torta magasságának feléig érő. Kb. 50 perc-egy óra alatt készül el, légkeveréses sütőnél a funkciót célszerű kikapcsolni.

Remegősen.

Nem kell megijedni, amikor a sütőből kivéve kocsonyaként remeg a mű, a kihűléssel állaga tökéletes lesz. A töltelék habkönnyű, citrusos, a héj nem ázik el, ropogósan jelenik meg.

New York-i sajttortaféleség.

Nikola majdnem sajttortás csokis málnacsodája

Ebben az esetben kisebb, 18 cm-s formát használtunk, az adagok ennek megfelelően csökkentettek. A héj 15 dkg kekszből, 5 dkg olvasztott vajból és egy evőkanál kakaóporból állt össze. A töltelékhez 20 dkg, jó minőségű étcsoki olvadt. 4 tojás sárgáját 6 dkg nádcukorral habosra keverve és a felvert tojásfehérjével (csipet só!), valamint 1 dl tejföllel vegyítve, a még folyós csokoládéval egyesítve állt össze a töltelék. Födém és máz helyett a tortába mirelit, egész, „gurulós” (ezek felolvadás után sem engednek levet) málnák potyogtak. A sütési technika az előző recepttel egyező. A barna színárnyalatai és a málna jól mutatnak, de ez málnaöntettel még tuningolható.

Málnás csokis.

Ehhez a megmaradt málnaszemekből 10 dkg-t ízlés szerint egy-két evőkanál porcukorral kell turmixolni, majd a magokat megtartó eszközön átszűrni. Az étcsoki és málna tökéletes együtt, akkor is, ha jelen kreáció már csak nagy jóindulattal nevezhető sajttortának. Attól még finom. Nagyon.

Optikailag tuningolva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése