A tavasz beköszöntével megkezdhetem spenót mániám kiélését. Nem Popeye babérjaira vágyom, de odavagyok ezért a növényért. Európai elterjedése Medici Katalin nevéhez köthető, erre máig utal a florentin mártás, az idei szezonban biztos elkészül, bővebben akkor. A spenót naturális ízei leginkább úgy élvezhetők, ha friss alapanyagot használunk és a hőkezelés idejét minimálisra redukáljuk. Harmónikus fűszerei a szerecsendió, bors, jól megfér a fenyőmaggal, krémtúróval, paradicsommal. Szezonban a piacon mindig nagyobb mennyiséget veszek, a frissen fel nem használt hányadot blansírozom és lefagyasztom.
Spenótos rétes (kétszemélyes adag)
30 dkg spenótot megtisztítok, megmosom, leszárítom. Két evőkanálnyi olivaolajon 3 gerezd, vékony szeletre végott fokhagymát és 2 dkg fenyőmagot pirítok, majd rádobom a spenót leveleket. Sózom, borsozom, szerecsendiót reszelek rá. 2-3 perc alatt összeesik, lehúzom a tűzről. Az esetleg keletkezett levet leöntöm róla, ha kihűlt, ki is csavarom. Vegyítem egy egész tojással, 5 dkg reszelt parmezánnal, 1 kis doboz ricottával. Olivaolajjal kenegetett réteslapra helyezem, feltekerem, kívül is olajjal kenem. Forró sütőben 12-15 perc. Valami könnyű, reduktív fehérbor illik mellé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése