2012. május 3., csütörtök


Zacskós (!) spárga, citromos gombával

A zacskó természetesen csak sütési kellék, a spárga itt is friss alapanyag, hasonlóan a gombához. Előbbiből sikerült beszerezni (a már részletezett törésteszt nem maradt el) az emlegetett lilát, ebből készült a gyors, könnyű vacsora. A fehér és lila spárgát, szemben a zölddel, hámozni kell. Első körben az alsó, fás részt letöröm, ez 4-5 cm-t elvesz a spárgából, viszont megkímél a fásságtól, kesernyés íztől. A hámozást krumplipucolóval célszerű végezni, a fejen kb. 2 cm meghagyható, jó esetben itt pudvásság, kesernye kizárható. 

  
Töltődik a boríték.

Az elkészítéshez a borítékos módszert választottam. A spárgákat 5-6 darabos kontingensekre osztom, sütőpapírba csomagolom, meglocsolom olvasztott vajjal, kevés sót, cukrot, borsot szórok rá. A borítékokat összehajtom, szélükön kb. centiméteres csíkot hagyok, gemkapoccsal (!) tűzöm. Előmelegített, 180-200 °C körüli sütőben 15 percet hőkezelem. 

Szépen karamellizálódott.

A spárgát egyszerű vinaigrette-tel (szerencsére még tart a mangóecet) locsolom le, melléhelyezem a citromos gombát. Utóbbi jó minőségű olivaolajon pirított, vékonyra szelt barna csiperke. A kalaposok jól megférnek a citrommal, persze a prímet a róka és a vargánya viszi, de ez a csiperke is illatozik, kinyílik a citrustól. A gombát a serpenyőben sózom, borsozom, amikor elkészült kevés citromlevet facsarok rá és meghintem friss kakukkfűvel. Utóbbi, igen vitális és brutálisan burjánzó növényért hála és köszönet drága kolléganőmnek, Pataki Beának!!! Kenyeret nem kíván (mármint a spárga és a gomba), de egy rizling, vagy rosé szépen kíséri.

 Zacskós spárga, vinaigrette, pirított gomba 
és persze a kakukkfű!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése