Zacskós (!) spárga, citromos gombával
A zacskó természetesen csak sütési kellék, a spárga itt is
friss alapanyag, hasonlóan a gombához. Előbbiből sikerült beszerezni (a már
részletezett törésteszt nem maradt el) az emlegetett lilát, ebből készült a
gyors, könnyű vacsora. A fehér és lila spárgát, szemben a zölddel, hámozni
kell. Első körben az alsó, fás részt letöröm, ez 4-5 cm-t elvesz a spárgából,
viszont megkímél a fásságtól, kesernyés íztől. A hámozást krumplipucolóval célszerű
végezni, a fejen kb. 2 cm
meghagyható, jó esetben itt pudvásság, kesernye kizárható.
Töltődik a boríték.
Az elkészítéshez a
borítékos módszert választottam. A spárgákat 5-6 darabos kontingensekre osztom,
sütőpapírba csomagolom, meglocsolom olvasztott vajjal, kevés sót, cukrot,
borsot szórok rá. A borítékokat összehajtom, szélükön kb. centiméteres csíkot
hagyok, gemkapoccsal (!) tűzöm. Előmelegített, 180-200 °C körüli sütőben 15
percet hőkezelem.
Szépen karamellizálódott.
A spárgát egyszerű vinaigrette-tel (szerencsére még tart a
mangóecet) locsolom le, melléhelyezem a citromos gombát. Utóbbi jó minőségű
olivaolajon pirított, vékonyra szelt barna csiperke. A kalaposok jól megférnek
a citrommal, persze a prímet a róka és a vargánya viszi, de ez a csiperke is
illatozik, kinyílik a citrustól. A gombát a serpenyőben sózom, borsozom, amikor
elkészült kevés citromlevet facsarok rá és meghintem friss kakukkfűvel. Utóbbi,
igen vitális és brutálisan burjánzó növényért hála és köszönet drága
kolléganőmnek, Pataki Beának!!! Kenyeret nem kíván (mármint a spárga és a gomba), de egy rizling, vagy rosé szépen kíséri.
Zacskós spárga, vinaigrette, pirított gomba
és persze a kakukkfű!
Zacskózás, borítékolás alapötlet: http://buvosszakacs.blog.hu/2012/04/10/spargaszezon_2#more4369586
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése