2012. május 7., hétfő


Egyszerű hal, Adria feeling

Az Adrián vendéglőben lustulva, vagy reggel, a halpiacon sétálva sokszor találkozhatunk ezzel a hallal, arrafelé az orada névvel illetik (a franciáknál dorade, ángliusul sea bream). Idehaza az arany, vagy royal durbincs nevet kapta a keresztségben. A hal a Metroban is beszerezhető, persze ne legyenek illúzióink, nem az Adrián akadt horogvégre, tenyésztett változat ez. Ennek ellenére van olyan jó, hogy kár lenne kihagyni. A vásárlásnál segít (a szem vizitálásán túl), hogy nevéhez méltóan, minél frissebb, annál inkább csillognak a hal pikkelyei. A húsa fehér, puha, rendkívül ízletes, szálkát alig tartalmaz. A vadon élő fajták a 3 kg-t is elérhetik, otthoni használatra a 25-35 dkg-s példányok az ideálisak. A horvátok gyakran kínálják mángolddal, de spenótból is jóféle köret gyártható.

Durbincs párolt spenóttal

A hal készítési módja nagyrészt egyezik a már posztolt sült pisztránggal. Alaposan megmosom, szárazra törlöm, hasát sózom, egy gerezd, karikázott fokhagymát, citromkarikát, friss kakukkfüvet, kevés zsázsát és vajat helyezek bele. 

Csak ennyi...

Bőrét irdalom, olivaolajjal kenem, citromágyon forró sütőben a bőr hólyagosodásáig, pirulásáig sütöm (20-25 perc). A körethez friss spenótot (két személyre 30 dkg) szárazok, megmosom, leszárítom. Vajat olvasztok (4-5 dkg), rádobok két gerezd, karikázott fokhagymát, két, karikázott zöldhagymát. Amint megérzem a fokhagyma illatát, dobom rá a spenótot, sózom, borsozom, szerecsendiót reszelek hozzá. 

  
Jön az illat...

Amint a levél összeesik, el is készült. Valamilyen sauvignon blanc majdhogynem kötelező hozzá. Az egyik legfinomabb, megfizethető és hozzáférhető tengeri jószág. Addig is, amíg az Adrián vad példány grilleződik…


 Durbincs, panel style.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése